Group 2 Copy 19Link
Målvakten Sofia Hjern

Final trots förlust mot Tyskland

Ett redan finalklart Sverige föll i den avslutande gruppspelsmatchen med 2-5 mot Tyskland i Nordisk Flick. I finalen på söndag kl 16 väntar Danmark.

BIlden: Målvakt Sofia Hjern vaktade målet mot Tyskland.

– Det var en bra match överlag, men Tyskland var bättre än oss och vann välförtjänt. Men det är en jättebra utbildning för oss där vi lär oss av denna match, säger förbundskapten Pär Lagerström.

F16-landslaget åkte på en riktig kalldusch i den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland i Nordisk Flick. Redan efter en minut fick Sophie Weidauer in bollen i mål till 0-1 efter ett inlägg.

Inför matchen var förutsättningarna sådana att Sverige redan hade säkrat gruppsegern som även innebär en plats i finalen. Tyskland å sin sida stod endast på en poäng efter två omgångar. Det var ett revanschsuget Tyskland som satte högsta fart direkt i matchen.

Sverige jobbade sig dock tillbaka i matchen och kunde även kvittera till 1-1 efter en halvtimmes spel. Sverige bröt ett uppspel som utnyttjades till fullo genom Tilde Johansson som rullade in bollen i nät. Precis innan halvtidsvilan tog däremot Tyskland åter ledningen igen till 1-2.

– Tyskland var väldigt revanschsugna och hade en stor anstormning i början av matchen. Vi fick en tuff inledning med det tidiga baklängesmålet. Tyskland är ett bra lag och var bättre än oss i dag även om vi kommer tillbaka i matchen jämnar ut spelet. Det är starkt av tjejerna. Tyvärr släppte vi in ett sent mål innan halvtidsvilan, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Tyskland rivstartade även andra halvlek och ökade tidigt på sin ledning till 3-1 genom Sophie Weidauer som inte var färdig där. Efter dryga timmens spel slog hon till igen. Ett hattrick som innebar 1-4. Bara minuter senare föll även 1-5 till Tyskland.

Sverige ryckte upp sig i slutet på matchen och kunde tröstmåla med bara minuter kvar av matchen. Efter en genialisk genomskärare av Hanna Ekengren friställdes Johanna Lindblom som kyligt rullade in slutresultatet till 2-5.

– I halvtid pratade vi om att det är viktigt att fortsätta vara modiga trots resultatet. Tyskland straffar oss i dag med fysiska spelare och många löpningar sen var det även mycket stolpe in för dem i dag. Samtidigt gör inte vi vår bästa match, men så är det. Det är ändå starkt av tjejerna att avsluta matchen bra efter att ha åkt på en del baklängesmål. Det var en bra match överlag, men Tyskland var bättre än oss och vann välförtjänt. Men det är en jättebra utbildning för oss där vi lär oss av denna match. Tyskland var något hungrigare, säger Pär Lagerström.

Förlusten till trots. Sverige står ändå som gruppsegrare på sex poäng och spelar final på söndag. Där väntar Danmark.

– Nu har vi en match kvar att spela och vi får äran att spela finalen. Vi kommer att göra allt vi kan i den matchen. Nu gäller det att ladda om. Vi har stora förhoppningar på matchen och planerar att göra vår bästa match i turneringen, säger Lagerström.

Sveriges startelva: 1 Sofia Hjern - 2 Arsema Weldai, 3 Andrea Simonovic Pajovic (K), 4 Louise Matsgård - 18 Tilde Johansson, 14 Thea Bergsten, 16 Amanda Altheden, 16 Thea Barkfeldt - 5 Ella Reidy, 20 Evelina Duljan, 9 Elin Engbe.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo