Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2
Pär Lagerström

Pär Lagerström inför Nordisk Flick

I dag måndag inleder F02-landslaget turneringen Nordisk Flick i Norge. Sverige har hamnat i grupp B bestående av Island, England och Tyskland. – Nu är vi 20 spelare som har chansen att spela mot några av de bästa i världen. Det är en stimulerande utmaning som vi även ska ha respekt för, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I februari i år anställdes Pär Lagerström som förbundskapten för F02-landslaget. De fem första månaderna är avverkade och sammanfattas på följande vis:

– Det har varit väldigt roligt. Det är en ära att få jobba med så unga och motiverade människor och samtidigt representera Sverige. Det har varit väldigt mycket glädje. Allt har varit på en bra professionell nivå vilket också har spelat in i att jag trivs väldigt bra, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Under denna första tid har det blivit tre matcher under en UEFA Development Tournament i Bohuslän i maj. Vinst mot Irland, kryss mot Turkiet och förlust mot Österrike blev facit.

– Vi började jobba med vårt arbetssätt. Vi försöker vara modiga med bollen och bygga ett eget spel. Försvarsspelet försökte vi variera mellan ett högt och aggressivt försvarsspel och ett lågt försvarsspel. Det är ett utmanande arbetssätt som tar tid att bygga och utveckla, säger Pär Lagerström.

Lagerström har gjort en hel del förändringar i truppen till Nordisk Flick i Norge kontra UEFA-turneringen i Bohuslän. Inte mindre än sex debutanter är uttagna.

– Det är en stor konkurrens bland platserna. Vi har väldigt duktiga fotbollsspelare från olika miljöer. Det gäller att balansera truppen med olika spelartyper och roller. Vi har många spelskickliga spelare med väldigt god spelförståelse och som är väldigt motiverade. De vill vara bra i allt, i fotboll, i skolan och allt annat. Det händer mycket i den här åldern och då är det bra om man ger chansen till flera spelare att få representera Sverige och visa upp sig. Den här turneringen är inte huvudsyftet att tävla utan att utbilda. Tävla gör vi i EM-kvalet i höst, säger Lagerström.

Evelina Duljan i Kristianstad
Evelina Duljan, här i Kristianstadtröjan, finns med i truppen men är född 2003.

En av debutanterna är Evelina Duljan som är ett år yngre än resten av spelarna och således född 2003. Trots sin ringa ålder gjorde anfallaren debut i Allsvenskan redan i fjol, som 14-åring.

– Det sker inte så ofta att vi tar med en underårig spelare redan i den här åldern. Vi försöker vara försiktiga med så unga spelare och verkligen känna efter om de är redo. Evelina har varit på elitnivå i Kristianstad i 1,5 år och har redan spelat i Allsvenskan. Vi hade en bra dialog med henne och Kristianstad och kom fram till att hon var redo. Vi vill ge henne chansen och försöka stimulera henne med mer utmaningar och ge henne en bra utbildning, säger Lagerström.

Duljan går in från start direkt i öppningsmatchen mot Island som spelas senare i dag måndag. På onsdag väntar England innan gruppspelet avslutas med en match mot Tyskland.

– Det är ett otroligt inspirerande och utmanande motstånd vi har i gruppen. Island är på frammarsch och tar steg hela tiden och gör det väldigt bra. England och Tyskland är världsnationer på damsidan och har väldigt framgångsrika ungdomslandslag som brukar gå långt på ungdomsmästerskap. Det är en stimulerande utmaning som vi även ska ha respekt för. Vi i Sverige börjar elitsatsning först vid 15 år. Andra länder börjar tidigare än så och då är det inte oväntat om de nationerna har kommit lite längre än oss för tillfället, säger Lagerström.

Vad hoppas du få ut av Nordisk Flick?
– Nu är vi 20 spelare som har chansen att spela mot några av de bästa i världen. Att få den internationella erfarenheten är viktigt som de kan ta med hem till sina klubbar. Vi hoppas så klart att spelarna kommer att spela många fler landskamper och mästerskap i framtiden. Då är detta en bra utbildning. Målet är att spelarna blir bättre av det här och tar steg i sin utveckling. Sen är fotboll en lagsport och vi ska försöka få ihop det som ett lag.

Åtta lag deltar i Nordisk Flick som i år avgörs i Norge.

Grupp A
Danmark
Finland
Nederländerna
Norge

Grupp B
England
Island
Sverige
Tyskland

Efter gruppspelet spelas det placeringsmatcher. Gruppettorna gör upp i en final om turneringsvinsten. Grupptvåorna spelar om bronset. Grupptreorna spelar om plats 5-6. Och gruppfyrorna gör upp om plats 7-8.

Johan Velagic

 

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo