Link

Hanna är navet i laget

Hanna Bennison är navet på mittfältet som tar stort ansvar i båda riktningarna. I april gjorde hon sin debut i Damallsvenskan. I måndags gjorde hon sitt första landslagsmål när Sverige besegrade Island i Nordisk Flick.

– Det var en riktig skön känsla att sätta dit den. Det är jättestort att få bära märket och den svenska landslagströjan. Det är en ära att få spela för Sverige och representera sitt land, säger Hanne Bennison.

I september i fjol spelade F02-landslaget sina allra första landskamper i norska Hamar mot just Norge. Nu är laget tillbaka i Hamar, denna gång är det Nordisk Flick som gäller. Sverige inledde med att slå Island med 2-0 under måndagen.

– Det var en bra match, vi hade övertaget största delen av matchen. I andra halvlek hade vi en lite sämre period, men vi tog igen det i slutet då vi gjorde två mål och vann. Det var en härlig och välförtjänt vinst, säger Hanna Bennison som själv gjorde 2-0 på en läcker frispark.

Kan du berätta om målet?
– Jag har övat och tränat en hel del på att skruva bollen runt muren. Så nu var det bara att testa och det gick ju bra, säger Hanna Bennison.

Bennison är en av fyra spelare som har spelat i F02-landslagets samtliga sex matcher sedan starten i september i fjol. Målet mot Island var hennes första i den blågula dressen.

– Det var en riktig skön känsla att sätta dit den. Det kändes som att vi säkrade upp vinsten också vilket var väldigt skönt. Det är jättestort att få bära märket och den svenska landslagströjan. Det är en ära att få spela för Sverige och representera sitt land, säger Hanna Bennison.

Efter premiärvinsten mot Island väntar nu England på onsdag och Tyskland på fredag innan turneringen avslutas med en placeringsmatch på söndag.

– Jag hoppas vi spelar vårt bästa spel och gör så gott vi kan. Då tror jag att vi kan nå långt, men huvudsaken med turneringen är att vi spelar bra och lär oss något av det, säger Bennison.

I februari fick det unga landslaget en ny förbundskapten i Pär Lagerström. I höst väntar EM-kval 1 i Nederländerna. Det är då det gäller att prestera.

– Det blir jätteviktigt att spela ihop oss och känna av laget. Att hitta våra styrkor och jobba vidare på det som är viktigt. Det finns saker som vi kan bli bättre på som exempelvis att komma till fler avslut och göra fler mål, säger Bennison.

Som knatte började Bennison spela fotboll i GIF Nike redan som 5-åring. När hon sedan var i 11-12-årsåldern bytte hon till FC Rosengård där hon nu tillhör U19-laget. Från i höstas har hon dock tränat en del med a-laget och i april kom debuten i Damallsvenskan där hon fick elva minuter i 4-0-vinsten mot IFK Kalmar.

– Jag såg det inte komma så det var väldigt kul. Jag kom in med väldigt mycket energi då jag hoppade in med bara tio minuter kvar. Det gällde att vara med från början och komma in i det direkt. Jag fick ganska mycket boll och det kändes som att det gick bra. Det var en dröm att få spela i Damallsvenskan. I framtiden vill jag komma upp till a-laget och ta en startplats.

15-årigen har även hunnit med två träningsmatcher samt en match i cupen mot Qviding FIF utöver alla träningar med Rosengårds a-lag.

– Det är jättekul. Jag lär mig väldigt mycket av att träna med a-laget. Se hur de gör och agerar i olika situationer på både träning och i match. Det har gått bra hittills. Jag utvecklas väldigt mycket hela tiden.

En som hon följer lite extra är Caroline Seger. Med över 170 landskamper och med bland annat OS-silver, VM- och EM-brons och en Champions League-titel på meritlistan.

– Jag kollar lite extra på Caroline och försöker lära mig så mycket som möjligt. Hon är exempelvis väldigt bra på att kommunicera och det behöver jag bli bättre på.

Vad har du för förhoppningar på resten av säsongen?
– Att kanske få lite längre inhopp. Samtidigt är jag inte så gammal så jag har inte bråttom.

Med den allsvenska debuten avklarad och hennes mogna spel ute på plan är det lätt att glömma att hon inte är mer än 15 år gammal. Exempelvis har hon ännu inte börjat i gymnasiet. Favoritämnet i skolan är matte berättar hon.

– Det är ganska kul med problemlösning tycker jag.

Kanske är det en av anledningarna till att hon spelar på innermittfältet. Som central mittfältare ställs hon i varje match inför väldigt många beslut där det allt som oftast gäller att hitta och se lösningar. Förbundskapten Pär Lagerström är imponerad över sin unga adept.

– Hanna är en otroligt duktig spelare som redan har gjort minuter i Damallsvenskan. Det är en väldigt professionell spelare. Hon är delaktig i anfallsspelet och jobbar väldigt hårt i försvarsspelet. För att vara så ung har hon kommit väldigt långt i sin fotbollsutbildning. Man ska skynda långsamt med unga spelare, men det ska bli väldigt spännande att följa Hannas karriär, säger Pär.

Redan nu på onsdag är det dags för nästa utmaning i Bennisons än så länge unga karriär. England väntar i den andra gruppspelsmatchen i Nordisk Flick. Ett England som spelade 0-0 mot Tyskland i sin öppningsmatch. Avspark sker 18.30 på Nammo Stadion.

Johan Velagic

Nationella partners