Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2
Hanna Bennison i tidigare match i F16.

Kanonstart på Nordisk Flick

Sverige fick en kanonstart på Nordisk Flick i Norge. F16-landslaget besegrade Island med 2-0 efter två sena mål. Först ett självmål och sedan ett läckert frisparksmål från Hanna Bennison.

Bilden: Hanna Bennison vid tidigare match med F16.

 – Det var en väldigt bra landskamp från vår sida. Det var ett moget spel från ett lag som är så ungt. En härlig start på turneringen, säger förbundskaptenen Pär Lagerström.

Sveriges F16-landslag befinner sig just nu i norska Hamar för den årliga turneringen Nordisk Flick. Sverige hamnade i Grupp B tillsammans med Island, England och Tyskland. I dag måndag inleddes turneringen med match mot Island.

Isländskorna rivstartade matchen, men Sverige kom in i det mer och mer och tog även över matchbilden. Blågult skapade flertalet chanser, men det var alltjämt mållöst efter första 45 minuterna.

– Island kom ut väldigt aggressivt. De sprang och stressade rejält, det var en anstormning. Vi klarade av det genom att vi vågade spela. De blev lite slitna när vi fick passa runt bollen. Vi tog över den halvleken och skapar många egna målchanser där vi spelar oss fram nerifrån egen planhalva. Sedan behöver man få bättre utdelning på internationell nivå. Island hade några kontringar, det var deras chanser i den första halvleken, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Andra halvlek var lik den första, men med skillnaden att Sverige gjorde två mål. Det var två sena mål som säkrade trepoängaren.

Sverige kombinerade sig fram på högersidan och slog ett inlägg touchades och flög högt upp i luften. Svenskorna lyckades få till ett avslut och bollen letade sig in via en isländska. Sverige i ledning med 1-0 efter 72 minuters spel.

Endast två minuter senare var det dags igen. Den här gången på en frispark genom mittfältaren Hanna Bennison. Rosengårdsspelaren som i år gjorde sin damallsvenska debut kunde elegant placera in bollen runt muren och in i mål till 2-0.

Island hann inte svara på målen utan Sverige avgick med segern i öppningsmatchen och inkasserade tre poäng.

– Island gjorde återigen en bra inledning på halvleken. Samtidigt som vi kanske hade vår sämsta period i matchen. Tjejerna lyckades ta sig ur den och vågade spela. Vi hade mer boll och de blev matta när de fick springa mycket utan boll. Det var en väldigt bra landskamp från vår sida. Det var ett moget spel från ett lag som är så ungt. En härlig start på turneringen, säger Pär Lagerström.

Efter 2-0-segern mot Island väntar nu England redan om två dagar, på onsdag. Arbetet inför den matchen sätts igång direkt.

– Vi ledare stannar kvar och kollar England-Tyskland och kommer hem till hotellet lite senare i kväll och analyserar vår match. Sedan gäller det bara att förbereda laget till nästa match. Det är så tätt med matcherna här så man hinner inte riktigt träna, det är mer det taktiska vi jobbar med och återhämtningen. Spelarna som inte startade i den här matchen kommer att få starta mot England, säger Lagerström.

I och med segern leder Sverige för närvarande Grupp B på tre poäng. De övriga lagen i gruppen, England och Tyskland, spelar mot varandra senare i dag måndag klockan 18.00.

Sveriges startelva: 1 Sofia Hjern - 2 Arsema Weldai, 3 Andrea Simonovic Pajovic (K), 16 Amanda Altheden - 8 Hanna Lundkvist, 6 Felicia Saving, 7 Hanna Bennison, 5 Ella Reidy - 17 Stinalisa Johansson, 10 Hanna Ekengren, 20 Evelina Duljan.

Ersättare: 12 Angel Keziah Eshirendah Mukasa - 4 Louise Matsgård, 9 Elin Engbe, 11 Johanna Lindblom, 13 Thea Nyberg, 14 Thea Bergsten, 15 Thea Barkfeldt, 18 Tilde Johansson, 19 Hanna Gunnarsson.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo