Link
Evelina Duljan i Kristianstad

Duljan om snabba fotbollsresan

Klockan 16.00 spelar Sverige final i Nordisk Flick mot Danmark. Som enda underåriga spelare är Evelina Duljan yngst i F16-landslaget. Något hon är van vid. Redan som 14-åring i fjol debuterade hon i Allsvenskan med sitt Kristianstads DFF. – Jag ser mig själv inte som ett år yngre än alla andra här i landslaget och jag tror inte att de andra gör det heller. Det känns som att de respekterar mig och behandlar mig som alla andra, säger Evelina Duljan.

Bilden: Evelina Duljan, på bilden i Kristianstadströjan, spelar idag final mot Danmark i Nordisk Flick.

Evelina Duljan har gjort en makalöst snabb fotbollsresa. Som tioåring gjorde hon sin första fotbollsträning i Vinslövs IF, men fastnade inte för det utan fortsatte med att spela handboll istället. När hon var elva år gav hon fotbollen en ny chans i Näsby IF. Den här gången fortsatte hon.

Året efter gick hon över till Kristianstads DFF och i fjol debuterade hon i Allsvenskan blott 14 år och 13 dagar gammal. Endast tre år efter hon började träna fotboll.

– Det var väldigt stort att debutera i Allsvenskan. Det kändes konstigt att springa runt med dubbelt så gamla spelare ute på planen. Det var en jättestor skillnad jämfört med ungdomsfotboll. De var större, starkare och snabbare, säger Evelina Duljan.

Det var den allsvenska debuten. Tidigare i veckan stod hon för en ny debut. En blågul sådan. Då Duljan är född 2003 har hennes årskull ännu inte ens startat ett landslag. Istället fick hon chansen i det år äldre landslaget födda 2002.

– Jag brukar vara yngst, men det funkar bra, man märker inte av det. Jag ser mig själv inte som ett år yngre än alla andra här i landslaget och jag tror inte att de andra gör det heller. Det känns som att de respekterar mig och behandlar mig som alla andra, säger Evelina Duljan.

F16-landslaget har under veckan spelat gruppspel i Nordisk Flick. Sverige vann gruppen och Duljan fick speltid i samtliga matcher. Hon startade i första matchen mot Island, hoppade in i andra mot England för att sedan starta igen mot Tyskland.

– Den har varit jättebra. Jag har lärt känna många nya spelare. Det har varit bra träningar och bra matcher. Allt har varit jättebra, säger Evelina Duljan.

Hur var det att göra landslagsdebut?
– Det gick bra, men det var väldigt nervöst, det var det. Inte för att göra bort mig, men mer att det var första matchen. Jag hade bara gjort två träningar med laget innan matchen. Jag visste inte hur det skulle gå, men det gick ganska bra, säger Duljan som har fått mersmak.

I oktober spelar F16-landslaget EM-kval 1 i Nederländerna. Där hoppas Duljan nu ta en plats i truppen.

– Förhoppningsvis finns det en liten chans att komma med där. Det är ett mål jag har. Men jag vet inte om jag kommer med. Man får se helt enkelt.

Förbundskapten Pär Lagerström beskriver 15-åringen på följande vis:
– Hon har en fantastisk teknik och är jätteduktig på att driva med boll och dribbla. Hon är modig och har kommit långt i sin utveckling. Hon älskar dessutom att spela fotboll. Hon vill hela tiden ha boll och är väldigt aktiv. Det är häftigt hur hon tar för sig, säger Pär Lagerström.

Men innan höstens EM-kval väntar final i Nordisk Flick. Efter två inledande segrar genom 2-0 mot Island och 2-1 mot England var Sverige klara gruppsegrare redan efter två omgångar. Trots att det blev en 2-5-förlust i den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Tyskland var Sverige klart för final.

– Vi har ett bra spel och ett fint samarbete. Vi är riktigt starka som ett lag. Det förvånar mig inte att vi är i final, säger Duljan.

I dagens final väntar Danmark som vann sin grupp på sju poäng.
– Jag tror att vi har en stor chans att vinna finalen. Vi ska försöka göra en ny bra match. Förhoppningsvis kör vi över Danmark.

Söndagens final mot Danmark spelas i Norge med avsparkstiden 16.00.

Johan Velagic

Nationella partners