Group 2 Copy 19Link

"Är det dags för en nionde guldnation?"

Åtta länder har blivit världsmästare i fotboll. Dags för en nionde guldnation? Belgiens förbundskapten Robert Martinez har spelarna, men frågan är om han har laget.

Uruguay 1930 och 50, Italien 1934, 38, 82 och 2006, Brasilien 1958, 62, 70, 94 och 2002, Västtyskland/Tyskland 1954, 74, 90 och 2014, England 1966, Argentina 1978 och 86, Frankrike 1998, Spanien 2010.

Belgiens förbundskapten Robert Martinez vid en träning under VM-lägret i Tubize.

Belgien 2018?

Frågan är berättigad, men det var den även inför de två föregående mästerskapen och då fick vi ett negativt svar redan i kvartsfinalerna: 0-1 mot Argentina i VM 2014 och 1-3 mot Wales i EM 2016.

Kevin De Bruyne är en av världens bästa mittfältare, en enastående passningsspelare som kan styra och förändra en match. Eden Hazard tillhör också den internationella fotbollens elit, liksom målvakten Thibaut Courtois, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Romelu Lukaku och Dries Mertens.

Om Roberto Martinez, som efterträdde Marc Wilmots 2016, lyckas organisera dem på ett effektivt sätt kan Belgien utmana favoriterna. De Bruyne, Hazard och de andra världsspelarna måste visa att de kan fungera som ett lag och inte agera som de gjorde i de avgörande matcherna 2014 och 2016. Det är kanske sista chansen för den gyllene generationen att vinna ett mästerskap.

Vilka är då favoriter? Av de tidigare världsmästarnationerna tror jag att vi kan räkna bort Uruguay, trots Luis Suárez och Edinson Cavani, England, som aldrig vinner, Argentina, som är alltför beroende av Leo Messi, och Frankrike, även om alla har respekt för Antoine Griezmann och Paul Pogba.

Casemiros Brasilien eller Mario Gomes Tyskland. De båda ligger nära till när guldet ska delas ut menar Stefan Thylin.

Återstår Tyskland, Brasilien och Spanien.

 • Tyskland är regerande världsmästare och ingen lär bli chockad om Joachim Löws lag vinner igen. Det räcker kanske att nämna några av de spelare som inte fick plats i truppen för att förstå vilken bredd och styrka tysk fotboll har: Leroy Sané, som varit lysande i Premier League, Mario Götze, Emre Can och Skhodran Mustafi.
  Joachim Löw har en B-uppställning - om det nu är rätt ord – som skulle kunna gå långt i VM-slutspelet.
  Mats Hummels, Joshua Kimmich, Jerome Boateng, Mesut Özil, Thomas Müller, Sami Khedira Toni Kroos...Världsklass!
  Tyskland har tagit 12 VM-medaljer och man brukar säga att de är bra även när de är dåliga. Nu är de bra. Kanske bäst. Igen.
 • Brasilien har försökt förtränga slutfasen av VM på hemmaplan 2014: 1-7 i semifinalen mot Tyskland och 0-3 i bronsmatchen mot Holland. Superstjärnan Neymar var skadad och satt på läktaren, lika chockad som landets övriga 200 miljoner invånare.
  För några månader sedan befarade hela denna befolkning att Neymar skulle sitta på läktaren även i Ryssland, då han bröt foten i en ligamatch med Paris Saint-Germain, men nu är han tillbaka i landslaget, beredd att motsvara alla förväntningar.
  Brasilien har som vanligt enastående offensiva resurser: Gabriel Jesus, Willian, Roberto Firmino, Philippe Coutinho, Marcelo och Paulinho.
  Det är 16 år sedan Brasilien senast blev världsmästare. Förbundskapten Tite är väl medveten om det.
 • Spanien är den enda europeiska nation som vunnit tre stora mästerskap i följd: EM 2008, VM 2010 och EM 2012. I VM 2014 gick spanjorerna dock inte vidare från sin grupp och i EM 2016 förlorade de mot Italien i åttondelsfinalen.
  En av världens bästa och mest omtyckta spelare det senaste decenniet gör sitt sista framträdande på den internationella scenen: Andrés Iniesta, den skicklige och kreative mittfältaren, som avgjorde VM-finalen för åtta år sedan. Fotbollsvärlden unnar honom en värdig avslutning på landslagskarriären.
  Julen Lopetegui, som utsågs till förbundskapten efter EM för två år sedan, har flera erfarna spelare av hög klass, bl a David De Gea i målet, Sergio Ramos, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Diego Costa och David Silva. Den något yngre generationen representeras i första hand av Isco och Koke.

Där har ni mina tre guldkandidater, ett inte alltför djärvt och kontroversiellt val. Det ska dock bli mycket intressant att följa Belgien.
Sveriges chanser och förutsättningar ska jag analysera i nästa krönika, inför premiären mot Sydkorea på måndag. Vi har just nu ett lag som varken släpper in eller gör några mål, men mycket kan förändras när VM väl börjar.

Då glömmer vi också lätt att Ryssland är ett land där mänskliga rättigheter och respekt för nationsgränser inte står högst på den politiska dagordningen, men vi kan ju alltid hoppas att VM inte blir en enda stor propagandaföreställning för Vladimir Putin.

Detta är kanske inte rätt forum att förklara om jag tycker att länder som Ryssland och Qatar bör få arrangera VM, vilket jag inte tycker, men jag citerar gärna vad Dagens Nyheters kunnige reporter Jens Littorin skrev för någon vecka sedan:
"Liksom fotbollsfans världen över ser jag fram emot VM. Däremot ser jag inte fram emot VM i Ryssland. Fifaledningen utlovade demokrati och transparens men har inte gjort något för att markera mot ett land som gång på gång bryter mot dess ideal – tvärtom hjälper man president Putin med ett pr-evenemang som han inte borde fått arrangera."

Fotbollsfansen kommer säkert att se fram emot VM 2022 också. Men vi är många som inte ser fram emot VM i Qatar.

Klockan 14.00 den 18 juni får vi dock lov att koncentrera oss på vad som händer under 90 minuter på planen i Nizjnij Novgorod. Då hoppas vi att Marcus Berg gör mål igen.

Till sist: Jag drömde att både Sverige, Danmark och Island gick till semifinal och att multimiljonärerna från de stora nationerna och ligorna protesterade. "Det är en skam för fotbollen att så obetydliga lag ska få förstöra v å r fest och v å r a varumärken. FIFA måste agera, annars bojkottar vi VM i fortsättningen." Det var en riktigt trevlig dröm. Men sedan vaknade jag.

Stefan Thylin

Landslag - senaste

Nationella partners

 • Coca-cola
 • Folksam
 • ICA
 • Scandic
 • Aftonbladet
 • Swedbank
 • Volvo