Link

Debutanten Nils Fröling om sin snabba resa

2016 – Spel i Division 5. 2017 – Debut i Superettan. 2018 – Debut i Allsvenskan. Mål i Allsvenskan. Landslagsdebut. Det har gått snabbt för 18-årige Nils Fröling. – Det har gått väldigt fort. Det har det gjort för att folk tror på mig och för allt hårt arbete jag har lagt ner. Det gäller att hänga med i huvudet också, säger Nils Fröling.

I tisdags spelade P18-landslaget sin första match med nye förbundskaptenen Viktor Eriksson. Även ute på planen i förlustmatchen mot Ungern fanns det de som gjorde sin landslagsdebut. Bland annat Nils Fröling.

– Det var en väldigt speciell känsla. Något jag har velat göra länge, ända sedan 00-landslaget skapades. Det var som jag föreställde mig. Lite nervöst på väg till planen, men sen när det väl var match var jag inte längre nervös, säger Nils Fröling.

Hur tycker du att det gick för egen del i matchen?
– Det gick ganska bra i första halvlek. Sen var jag tyvärr tvungen att kliva av i andra halvlek med en stukad fot. Men fram till dess kändes det bra. Vi får se om jag kan spela mot Turkiet nu på lördag, säger Nils Fröling.

Förbundskapten Viktor Eriksson var nöjd med sin adept och dennes insats.
– Han gör en stark första halvlek, men utgår tyvärr skadad i andra halvlek. Han fortsätter att visa god form, precis som vi har sett honom visa i Kalmar under våren. Han är bra i spelet och vaskar fram en del bra målchanser. Det är en stark landslagsdebut av Nils som han ska vara nöjd med, säger Viktor Eriksson.

Fröling har stått för en imponerande vårsäsong i Kalmar FF som han anslöt till i januari från Åtvidabergs FF. 18-åringen har antecknats för fyra matcher och ett mål i Allsvenskan så här långt.

I fjol gjorde han tio matcher i Superettan varav tre från start för Åtvidaberg som sedermera degraderades till division 1. Dessförinnan lirade han i division 5 med Boo FF. Fröling har alltså gått från division 5 till Allsvenskan på två år.

– Det har gått väldigt fort. Det har det gjort för att folk tror på mig och för allt hårt arbete jag har lagt ner. Det gäller att hänga med i huvudet också. Där kanske jag är lite på efterkälken, men det går ändå bra, säger Nils Fröling.

Trodde du att det skulle gå så här snabbt?
– Jag är faktiskt överraskad över att det har gått så här snabbt, säger Fröling.

Fröling började spela fotboll som knatte i sin moderklubb Boo FF. När han var 13 år gjorde han sina första A-lagsträningar. Året därpå, 2014, flyttades han upp till A-laget och gjorde sin debut i division 5 som 14-åring.

När han sedan 2016 skulle börja gymnasiet lämnade han miljonstaden Stockholm och Boo FF för Åtvidaberg med cirka 7 000 invånare och skrev samtidigt på för Åtvidabergs FF.

– Jag ville testa något nytt. Flytta hemifrån och komma till ett mindre ställe. Det kändes rätt för mig. Allting var väldigt nytt, spännande och nervöst. Det är kul att bo själv. Det är skönt med lite mer frihet, säger Fröling.

Vad var de största utmaningarna med att flytta hemifrån som 16-åring?
– Det är de simpla sakerna som att städa, diska och laga mat. Men jag tycker det är kul att laga mat.

Har du någon favoriträtt du brukar göra?
– Nja, det är nog köttbullar med makaroner och lite sallad på det.

Vad är de största skillnaderna mellan Stockholm och Åtvidaberg?
– Det händer inte så mycket i Åtvidaberg. Det är väldigt tyst och inte alls lika stressigt som i Stockholm där det är väldigt mycket folk. I Åtvidaberg kunde man bara ta det lugnt. Jag har märkt att Kalmar är en perfekt stad för mig. Det är inte för litet, men heller inte för stort.

Det blev ett och ett halvt år för Fröling i Åtvidaberg. Från att ha spelat i division 5 2016 hann han debutera i Superettan det efterföljande året. Ett rejält kliv i fotbollskarriären.

– Det var jättestor skillnad på allting. Det gick mycket snabbare i Superettan än i division 5. Det tog ett tag innan jag kom in i det, men sen när man hade kommit in i tempot var det bara att försöka visa framfötterna.

Medan Åtvidaberg åkte ner en serie till division 1 gick Fröling åt motsatt håll. I januari i år anslöt han till allsvenska Kalmar FF.

– Det var lite samma sak där. Det tog ett tag innan jag kom in i det. Allsvenskan är snäppet bättre än Superettan på alla plan. Det var inte ett lika stort steg som från division 5 till Superettan, men det var ett steg upp.

Trots att anfallaren inte har något a-lagskontrakt har han noterats för fyra matcher i Allsvenskan och dessutom gjort två starter.

– Jag fick reda på det träningen innan så jag hade lite tid att tänka på det. Det enda jag tänkte på var att göra det bästa jag kunde för laget. Jag tänkte inte så mycket på att jag skulle starta utan mer på vad jag skulle göra. Det känns jäkligt bra att få ett sådant förtroende.

Startdebuten kunde inte ha slutat mycket bättre för ynglingen. Fröling blev matchens enda målskytt när IK Sirius besegrades med 1-0.

– Man kan se på reprisen att jag ser väldigt förvånad ut. Och det var jag också. Lite småchockad över att jag hade gjort mål i Allsvenskan. Sen att det blev det avgörande målet var riktigt skönt.

Nu hoppas han på att fortsätta resten av säsongen i samma stil och takt.
– I Kalmar är det bara att köra på så mycket som möjligt med a-laget. Bara att få vara med. Sen hoppas jag att mina prestationer i klubblaget gör så att jag blir kallad till landslaget igen framöver.

Redan i dag lördag har han en ny chans att visa upp sig i den gula Sverigetröjan. 16.00 spelar P18-landslaget sin andra och avslutande match i trenationsturneringen på Gotland mot Turkiet. Nils Fröling inleder på bänken.