Link

Ungern vände sista kvarten

Med tre mål sista kvarten vände Ungern till seger med 3-1 mot Sverige inför 731 åskådare på Gutavallen. Matchen var den första i trenationsturneringen i Visby. - Det här var första matchen ihop för oss, nu har vi en match som vi kan lära oss från och utvecklas till att bli ännu bättre, säger förbundskapten Viktor Eriksson.

Sverige kopplade greppet om matchen direkt och tog även ledningen i 22:a matchminuten. Högerbreddaren Jake Weisbrod slog ett inlägg där Tim Stålheden på något sätt fick bollen i en båge över målvakten och in till 1-0. Mittbackens fjärde mål i landslagsdressen.

Efter ledningsmålet fortsatte Sverige trycka på för en utökning. Debutanten Nils Fröling hittade fram med en fin passning till Måns Saebbö vars skott räddades av Balaszs Avsanyi. Strax innan halvtidsvilan stod målvakten för en ny viktig räddning på ett friläge från just Saebbö igen.

– Vi gör det ganska bra stora delar av första halvlek och kontrollerar matchen bra. Det vi har pratat om och tränat på försökte vi göra ute på planen och gör det hyfsat framgångsrikt måste jag säga. Spelarna gör ett gott jobb med många detaljer i spelet. Vi skapar en del målchanser och gör även ett mål. Det var en stark första halvlek med bra prestationer, säger förbundskapten Viktor Eriksson.

I upptakten av andra halvlek satte Ungern hög press och skapade en del hörnor och hade även ett lurigt långskott. Jakob Tånnander var på alerten och stod för en fin räddning.

Sverige var inte sämre och var nära ytterligare ett mål efter dryga timmen. Inhopparen Benjamin Mbunga Kimpioka fick en felträff när han skulle gå på avslut. Bollen letade sig fram till en annan inhoppare i Omar Dampha som fläkte sig mitt framför mål, men bollen räddades på mållinjen.

Istället kunde Ungern kvittera till 1-1 i 76:e minuten. Efter ett missförstånd i Sveriges sista tredjedel fick ungrarna bollen och utnyttjade misstaget direkt. Norbert Szendrei frispelades och sköt in bollen i mål via ena stolpen längs med marken.

I slutskedet av matchen fick gästerna även in både 1-2 och 1-3 genom inhopparen Kristof Toth-Gabor. Först fiskade han upp ett misslyckat volleyavslut som han placerade in i nät. Bara minuter senare snappade han upp en för lös hemåtnick och kunde rulla in sitt andra mål denna afton – Ungerns tredje.

– I andra halvlek jämnar spelet ut sig då de sätter lite högre press på oss. Spelet böljar lite mer fram och tillbaka. Även om vi inte skapar några riktigt heta målchanser känns det som att vi är det giftigare laget och borde ha gjort tvåan för att stänga matchen. Istället gör vi mindre bra ingripande i slutet av matchen och bjuder Ungern på två mål. Det är surt då det kändes som att vi hade kontroll och släppte till få målchanser, säger Viktor Eriksson.

I övrigt var det tre spelare som gjorde sin landslagsdebut i dagens match mot Ungern. Anfallaren Nils Fröling som startade matchen samt inhopparna Kevin Yakob och Omar Dampha. På bänken fanns ytterligare en debutant i form av förbundskapten Eriksson.

– Vi är aldrig nöjda när vi inte vinner fotbollsmatcher. Bortser man från resultatet tycker jag att det var en bra start där vi skapade en bra utgångspunkt för oss. Det här var första matchen ihop för oss, nu har vi en match under bältet som vi kan lära oss från och utvecklas till att bli ännu bättre. Vi vill alltid prestera bra och vinna matcher. Nu får vi en ny chans på lördag mot Turkiet, säger Eriksson.

Sverige avslutar trenationsturneringen på lördag 9 juni med match mot Turkiet med avsparkstid 16.00. Dessförinnan möts Turkiet och Ungern på torsdag kl 18. Alla matcherna på Gutavallen i Visby.

Sveriges startelva: 12. Jakob Tånnander - 2. Anton Eriksson, 6. Tim Stålheden, 5. Adrian Petersson - 7. Jake Weisbrod, 8. Hampus Finndell (K), 10. Bilal Hussein, 13. Pavle Vagic, 11. Eduart Iljazi - 16. Nils Fröling, 17. Måns Saebbö.

Ersättare: 1. Samuel Brolin (mv) - 3. Gustaf Lagerbielke, 4. Malte Persson, 9. Jesper Sandberg Hesselgren, 14. Kevin Yakob, 15. Omar Dampha, 18. Benjamin Mbunga Kimpioka.