Group 2 Copy 19Link

Landslagsdebut och A-kontrakt för Kevin Yakob

Kevin Yakob har haft en händelserik vårsäsong där han har nått två milstolpar på kort tid. Förra månaden skrev han A-lagskontrakt med BK Häcken. Förra veckan gjorde han sin landslagsdebut för P18-landslaget. – Det har varit en bra vårsäsong, konstanterar Kevin.

Inför 2016 anslöt Kevin Yakob till BK Häcken från division 5-klubben Angered MBIK (då Angered FC). Ett av stadens mest talangfulla lag där han ofta bildade mittfält med bland annat Kevin Ackermann. P01-landslagets kapten som också ingår i Häckens A-lag. Två av många lovande spelare från Angeredstiden.

– Vi hade ett väldigt bra lag i Angered. Jag mognade mycket som både spelare och som person. Vi hade många bra spelare, men vi hade framförallt många bra ledare. Frankie (Boakye) är den som har blivit mest uppmärksammad, men det fanns många andra bra ledare också, säger Kevin Yakob.

Frankie Boakye har jobbat med fotbollen i Angered i nära 28 år.

Nu, två år senare, står Kevin med ett färskt A-lagskontrakt i sina händer. I maj skrev hisingsklubben ett flerårskontrakt med 17-åringen som sträcker sig över säsongen 2022.

– Det var ett väldigt stort ögonblick för mig. Det var något som jag har jobbat hårt för ända sedan jag kom till Häcken. Att få allting klart var väldigt kul och inspirerande. Nu ska jag verkligen kämpa för en plats i a-laget, säger Kevin Yakob.

Yakob har varit uppe och tränat med A-laget under en tid redan och har även gjort sin A-lagsdebut. Under försäsongen noterades han för fyra träningsmatcher.

– Allting går mycket fortare och alla spelare är fysiskt mycket bättre och starkare på seniornivå. Du har inte råd att få en dålig första touch eller inte vara förberedd för då tar de bollen direkt. Det gäller att ha väldigt aktiva fötter och huvud, säger Kevin Yakob.

Är det någon i A-laget du försöker studera lite extra och lära av?
– Jag spelar på samma position som Daleho (Irandust) och han är väldigt duktig och en spelare som har gjort det väldigt bra. Jag försöker att kolla hans rörelseschema och ta efter för att göra det bra själv, säger Yakob.

Måndagen 14 maj skrev han på kontraktet med Häcken. Onsdagen 16 maj var han en av 18 uttagna när P18-landslagets trupp till trenationsturneringen på Gotland presenterades.

– Det var väldigt, väldigt, kul. Att komma med i landslaget var ett annat delmål som jag har haft länge och som jag har jobbat hårt för. Jag kom inte med på första landslagslägret efter elitlägret (nu heter det utvecklingslägret) i Halmstad. Men redan då hade jag som mål att komma med så jag kämpade vidare, säger Yakob.

Trenationsturneringen på Gotland spelades förra veckan. Yakob gjorde sin debut i inledningsmatchen mot Ungern genom ett inhopp.

– Det var en oerhört mäktig känsla. Att stå där, höra nationalsången och veta att du är en av bara 18 spelare i hela Sverige som har blivit uttagen. Det är en stor ära och väldigt kul, säger Yakob.

I turneringens andra och avslutande match mot Turkiet fick mittfältaren starta matchen. Han tackade för förtroendet genom att dundra in ledningsmålet för Sverige.

– Det var en sjukt mäktig känsla. Ett av de skönaste målen jag har gjort. Den adrenalinkicken jag får när jag ser att bollen går in i mål. Den är otrolig.

Hur tycker du att det gick för egen del i landskamperna?
– Det gick helt okej. Jag vet att jag har mycket mer att ge. Det var lite nervöst första matcherna, men jag vet att jag kan visa ännu mer. Jag fick spela båda matcherna och göra ett mål så det var helt okej.

Och hur skulle du sammanfatta veckan på Gotland?
– Det var väldigt mycket som var nytt. Vi fick lära känna varandra, få ihop laget och lära oss vår spelidé. Vi tog stora steg från första matchen mot Ungern till andra mot Turkiet. Även om vi inte vann matcherna tog vi stora steg i vårt spel. Det var en positiv vecka.

I november spelar P18-landslaget EM-kval 1 i Wales. Dessförinnan har laget en fyrnationsturnering i september samt en dubbellandskamp mot Rumänien i oktober.

Hur ser du på dina chanser att vara med där också?
– Jag tycker att det ser ganska bra ut. Det handlar om att göra det så bra som möjligt i klubblaget. Kommer jag med i landslaget är det en väldigt stor bonus och jättekul.

Yakob konkurrerar i första hand om de centrala platserna på mittfältet. Han kan dock spela lite vart som helst.

– Jag föredrar att spela som en offensiv innermittfältare, i en nummer tio-roll. I den rollen får jag en stor frihet. Offensivt kan jag röra mig både ut på kanten och i djupled. Det är mycket av spelet som går genom mig då och jag får en stor roll där jag får chansen att slå den avgörande passningen. Samtidigt har jag inget emot att spela på kanten eller som sittande mittfältare.

Förbundskapten Viktor Eriksson ser även han helst Yakob i en offensiv roll.
– Kevin är en spännande spelare med sina största egenskaper i det offensiva spelet. Han har gjort en bra vecka på Gotland med sin landslagsdebut och fick också göra sitt första mål i landslaget, säger Viktor Eriksson.

I år har Yakob varit en av nyckelspelarna i Häckens U19-lag och även fått en stor roll i U21-laget. I senaste omgången i Allsvenskan mot Östersunds FK satt han för första gången med på bänken. Med ett första a-lagskontrakt signerat och landslagsdebuten avklarad sammanfattar han vårsäsongen på följande vis:

– Det har gått helt okej. Jag har spelat mycket matcher och fått vara skadefri. Då har jag fått kontinuitet som är viktigt och nyttigt för mig. Det har varit en bra vårsäsong, säger Yakob.

Vad har du för förhoppningar på resten av året?
– Jag vill utvecklas så mycket som möjligt. Jag är bara 17 år fortfarande och har ingen stress i det jag gör. Jag har bra tålamod och är målmedveten. Det gäller bara att jobba hårt och utvecklas så mycket som möjligt.

Johan Velagic

Landslag - senaste

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo