Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Mållöst mellan Sverige och Danmark

Danmark och Sverige. De två – av tre – nordiska länder i VM möttes för den 108:e gången så här bara ett par veckor inför det stundande mästerskapet. Inför drygt 41 000 åskådare på nationalarenan Friends Arena slutade landskampen 0-0. - Vi hade matchens bästa chans med Isaac, men det är väl rättvist med oavgjort, säger förbundskaptenen Janne Andersson till TV4.

Det var två landslag med respekt för varandra som mötte varandra i Solna. Med tajta försvar släppte de båda landslagen till få målchanser och med tanke på matchbilden var nog ingen åskådare förvånad över slutresultatet när domaren blåste av matchen.

- En klassisk träningsmatch, som Emil Forsberg kommenterade det till TV4 efteråt.

Den första halvleken började avvaktande, särskilt från Sveriges sida. Danmark hade det mesta av bollinnehavet utan för att den sakens skull skapa några vassa målchanser.

"Lite passiva"

Matchens första målchans stod Danmark för när Pione Sisto testade Robin Olsen med ett skott utifrån straffområdet. Olsen kunde dock lugnt och säkert styra ut det låga skottet till hörna.

- Vi är lite passiva i inledningen av första halvlek. Men sen kommer vi in i matchen, säger den svenska förbundskaptenen.

Fyra minuter senare spelade Ola Toivonen ut på högerkanten till Jimmy Durmaz som slog en långt inlägget. Inlägget gick ut till Martin Olsson till vänster i straffområdet som drog till direkt på halvvolley. Avslutet tog dock på en dansk och ut till hörna. Durmaz och Olsson som var pigga matchen igenom.

- Jimmy vill hålla i bollen. Han vågar hålla i bollen och sen tappar han bollen ibland, men det måste han få göra. Jag tycker att han gör en bra match, kommenterade Janne Andersson i TV4 efteråt.
Den första halvleken slutade välförtjänt 0-0.

"Vi gjorde det lite för enkelt för dom"

Den andra halvleken var på många sätt lik den första med få offensiva möjligheter för lagen. Förbundskaptenen tyckte dock att bolltappen var för många i det svenska laget.

- Vi gjorde det lite för enkelt för dom, vi måste våga lite mer. Tyvärr är det ganska många tekniska misstag där vi tappar boll.

Båda lagen fick sina chanser de sista tio minuterna av matchen. Först var det danskarnas Thomas Delaney som fick mycket tid i straffområdet efter en chanspassning från kortlinjen. Delaney la bollen till rätta men sköt över. Farligt!

Fyra minuter senare vandrade Emil Forsberg längs med den danska kortlinjen. Han fintade sig förbi William Kvist på insidan och passade snett inåt bakåt till Isaac Kiese Thelin. Kiese Thelin var hårt uppvaktad så trots att han bara var några meter från målet gick avslutet över.

"Försvarsorganisationen håller"

Matchen slutade 0-0 och det var nog ingen av varken tränarna eller spelarna i lagen som kunde protestera mot det slutresultatet.

- Det vi tar med oss är att vår försvarsorganisation håller. Även om vi tappar mycket boll i andra halvlek så håller vi det bra, säger förbundskaptenen.

Om det fanns några frågetecken kring Robin Olsen, som skadade nyckelbenet tidigt i år, så rätade FC Köpenhamns målvakt ut dem under den här matchen.

- Det är nästan en 100-procentig insats. Det var väldigt stabilt, du kan inte se något ingripande som visar på osäkerhet. Det var roligt att se Robin med tanke på skadan.

Den 9 juni väntar genrepet inför VM på Ullevi för Sverige. Då väntar Peru.

- Då kanske vi går lite skarpare, avslutar förbundskaptenen.

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo