Bitter övertidsförlust i Sotji

Tyskland vände halvtidsunderläge till seger 2-1 i Sotji. Toni Kroos skruvade in segermålet i 95:e och räddade tyskarnas vidare öde i VM. Nu väntar en matematisk exercis i slutomgången av Grupp F.

Sverige hade grepp om en seger, såg ut att få nöja sig med ett kryss men fick se allt försvinna de sista sekunderna.

- Bland det bittraste jag varit med om. Vi hade de i gungning och får inte med oss marginalerna. Taktiskt måste vi genomföra matchen på det här viset och vi gör det bra. Vi fredar oss väldigt bra, som vanligt, säger förbundskapten Janne Andersson - en av många tungsinnade svenskar minuterna efter slutsignalen.

- Vi springer och sliter. Vi gör en fantastisk match och håller det bra. Men de får den start man inte vill ha i andra och så gör de det här målet med 15 sekunder kvar. Det är klart det känns jätte-jätte-surt, vi vill ha mer från den här matchen. Det gör ont, konstaterade Emil Forsberg efter slutsignalen.

Tysklands förbundskapten Jogi Löw hade rumsterat om i svallet efter förlusten mot Mexiko. Ingen Özel, ingen Khedira till exempel, även Plattenhardt plockades bort från backlinjen. Hummels saknades p g a skada. Marco Reus var däremot tillgänglig för startelvan och tillbaka - med besked.

I Sverige fick Victor Nilsson Lindelöf göra den VM-debut som hindrades av sjukdom mot Sydkorea.

Matchen inleddes som förväntat med ett massivt tyskt övertag och jätteläge till ledning redan efter någon minut. I minut 13 kontrade Sverige och Marcus Berg kom helt fri mot Neuer. Berg vräktes över ända av Boateng och Sverige ville ha straff. Reprisbilderna sa inte emot, en solklar straff, men av oklar anledning tog inte videodomarna upp den till bedömning.

En signal hade dock skickats till tyskarna. Känn er inte säkra, ni kan inte släppa till något.

Poängen skulle hamras in fler gånger, allra mest smärtsamt för tyskarna efter 32 minuter. Ola Toivonen tog med sig inspelet från Viktor Claesson på bröstet, i en ny kontring, och trots trängt läge lyckades Toulouse-proffset vricka bollen över en chanslös Manuel Neuer till sensationell svensk ledning!

Ola Toivonen lobbar in det svenska ledningsmålet

Tyskland var skärrat men samlade ihop sig till ett bra läge där Thomas Müllers avslut rann centimetrar utanför Olsens stolpe.
När alla väntade sig fler tyska lägen replikerade Sverige istället med sylvassa lägen i kontraattackerna. Minuter före vilan var Claesson sånär att bli helt solo och på övertid, i halvlekens sista aktion. Sebastian Larsson måttade en frispark från höger mot Marcus Berg vars språngnick tvingade Neuer till en världsklassräddning för att freda målet.

I andra halvlek fick Tyskland den start man behövde. Löw hade bytt offensivt, Draxler ut och in med Mario Gomez. Efter drygt två minuter måttade Timo Werner inlägg från vänster och Marco Reus fick träff och ställde Robin Olsen helt.

Tyskland fortsatte att skapa lägen, dock utan utdelning.
I 82:a minuten kom Boateng, för ännu en gång i ordningen, alldeles för sent in i duellen med Marcus Berg, drog på sig sitt andra gula och fick lomma av planen i Sotji. Tyskland fick alltså fullfölja med en man mindre. Trots det vaskade man fram ett antal bra lägen till, Olsen räddade Gomez nick och Julian Brandt hoppade in och, precis som mot Mexiko, prickade stolpen.

I sista övertidsminuten fick Tyskland en frispark i vänsterposition som Toni Kroos skruvade in till 2-1.

Fotboll är ett spel som varar i 90 minuter och tilläggstid och där Tyskland vinner, som Gary Lineker lär ha sagt.
Om Tyskland tar sig vidare från Grupp F är dock långt ifrån klart. När röken skingrats från matchdag 2 kvarstår faktum att Tyskland och Sverige har tre poäng, Sydkorea noll och Mexiko sex. Alla upptänkliga scenarios går att rita upp sista matchdagen. Mexiko var till exempel klara fram tills Kroos övertidsmål. Nu kan man missa åttondel om man faller mot Sverige med 0-1 samtidigt som Tyskland slår Sydkorea med samma siffror...

Sverige var givetvis förkrossade efter slutsignalen men man får smälta en i långa stycken väl genomförd match, där man skapade åtskilligt offensivt, och mobilisera energi till Mexiko-matchen.

Efter-matchen-presskonferens (fifatv)