Seger i VM-öppningen

Ett straffmål inskjutet av Andreas Granqvist i mitten av den andra halvleken gav Sverige en rättvis seger i VM-premiären mot Sydkorea. Sverige skapade gott om lägen att avgöra.

Och att trepoängaren kom kan Sverige tacka det nya videodomarsystemet för. 

Viktor Claesson är steget före och når bollen före Min-Woo Kim som fäller Claesson med straffspark som följd.

- En solklar straff, menade Viktor Claesson som var den som fick sig straffen tilldelad.

Tjugo minuter in på den andra halvleken kom avgörandet. Viktor Claesson offrade sig i straffområdet och Min-Woo Kim fällde värnamosonen. Domare Aguilar viftade avvärjande till alla svenskar som ropade på straff. Men att det var straff konstaterade videodomarna och några sekunder senare blåste Aguilar av och sprang ut för att konsultera.

Väl ute igen pekade domaren från El Salvador på straffpunkten och fram stegade lagkapten Andreas Granqvist. Utmärkte målvakten Jo dök i ena hörnet och Granen satte iskallt bollen i det andra och den svenska måltorkan var över.

- Typisk premiär. Vi hade ju fyra-fem lägen innan att avgöra. Men vi krigar och kämpar ända in i slutet, menade matchhjälten Granqvist direkt efteråt.

Matchinledningen var lite trevande för svensk del men efter dryga tio minuter växte man in i matchen. Och efterhand kom också chanserna. Avslutsstatistiken 8-1 i svensk favör ger en rättvisande bild av den första halvleken. Ett par av lägena var högkaratiga. Som när Marcus Berg i friläge blev förnekad av Hyeon-Woo Jo som gjorde en fin parad i den 20:e minuten. Marcus var nära vid ytterligare ett par tillfällen och Viktor Claesson hade en nick som strök tätt över ribban.

Efter Granqvists straffmål bevakade Sverige ledningen. På övertid osade det stundtals hett kring det svenska målet. Robin Olsen höll dock nollan tiden ut och Sverige fick alla poängen med sig från premiären.

Sverige drabbades av en jobspost inför match då man tvingades lämna kvar sjuke Victor Nilsson Lindelöf på hotellet. I hans ställe klev nu Pontus Jansson in i startelvan på ett förtjänstfullt sätt.

Härnäst väntar Tyskland på midsommardagen för svensk del.

Live: Presskonferensen efter match