3-0 mot Mexiko - som också går vidare!

Sverige levererade på högsta nivå när det gällde som mest. 3-0 (0-0) mot Mexiko skickade Sverige till topps i Grupp F och vidare till åttondelsfinal på tisdag i S:t Petersburg. Även Mexiko vidare sedan Sydkorea slagit Tyskland med 2-0.

Sverige kom rätt in i matchen från början och efter att Ochoa förvägrat Sverige ett ledningsmål i den första halvleken lossnade det i den andra. Augustinsson satte Sverige i ledningen fem minuter efter halvtidsvilan, kapten Granqvist förvaltade en straff och till slut fullbordades resultatet av ett mexikanskt självmål.

- Vi har en matchplan och killarna viker sig inte en millimeter. Det är så jävla häftigt att se, berömde Janne Andersson efter fullträffen i Jekaterinburg.

En maximal prestation av Sverige när det som bäst behövdes.

Sverige fick en bra start på matchen och skapade lägen redan från början i en tät och intensiv första halvlek. Matchen hade knappt börjat innan Gallardo fick syna ett gult kort efter att ha fällt Toivonen. På den efterföljande frisparken nickade Berg ner bollen och Granqvist var nära att kunna trycka in bollen bakom Ochoa.

Fasta situationer och inläggslägen fortsatte vara Sveriges melodi och det osade hett flera gånger men Ochoa svarade för ett par svettiga räddningar på avslut från Forsberg och Berg och vid andra tillfällen smet bollen precis utanför. Chansmässigt var det klart svenskt övertag i den första halvleken och därtill hade man en VAR-situation när Chicharito använde armen för att föra ut bollen ur straffområdet. Domare Pintana friade dock efter att ha sett repriserna.

Efter halvtidsvilan fick Sverige till slut sin utdelning. Efter knappt fem minuter måttade Marcus Berg ett inspel från höger mot Viktor Claesson. Claessons försök till avslut blev dock mest en rundpall och bollen bågade sig vidare till Ludwig Augustinsson. Och den här gången kunde inte Ochoa mota avslutet. Det svenska ledningsmålet var Luddes första i landslaget.

Målet skärrade mexikanerna som tappade försvarslinjerna. Tio minuter senare fälldes Berg och Granqvist piskade in straffen i krysset. 3-0-målet kom på ett självmål.

En säker och stabil svensk seger och stora glädjescener för svenskarna efteråt. Och mexikanska sorgen for all världens väg också i slutskedet när ett sent sydkoreanskt mål tryggade även Mexikos avancemang från grupp F.

Vem kunde ha förutspått den utvecklingen. Givna gruppfavoriten Tyskland mäktade bara med en seger och det blev mot Sverige som å andra sidan vann gruppen. Sverige har visat att man har kapacitet till stordåd och VM-resan går nu vidare till Sankt Petersburg på tisdag. Vilket lag som väntar där får vi veta senare under kvällen.

Sveriges startelva mot Mexiko

Nationella partners