Trupp till Finland

Efter premiärlandskamperna mot Tjeckien i april ställs det nybildade svenska damlandslaget i futsal inför sin första uppgift på bortaplan. 17 och 18 juli möter man Finland i Tammerfors.

Efter de historiska landskamperna mot Tjeckien i våras samlas landslaget igen. I mitten av juli väntar läger och två träningsmatcher mot Finland i Tammerfors. Förbundskaptenen Muffe Bajraktarevic har tillsammans med sin tränarstab bestående av Patrik Persson och Sophia Olofsson tagit ut 19 spelare till de två kommande landskamperna.

– Vi har valt att bygga vidare på stora delar av den grupp som var med i Örebro och tagit med några intressanta spelare som inte fick chansen senast. Det är hård konkurrens på vissa positioner så det har varit viktigt att hitta en bra balans. Det finns väldigt många duktiga spelare på samma position, men det går inte att ha för många lika spelartyper. Vi har försökt skapa en homogen grupp som vi tror kan kliva in i EM-kvalet senare i år, säger Muffe Bajraktarevic.

Vad har du tagit med dig från de första landskamperna som du vill bygga vidare på nu?
– Det var kul att se vilken nivå vi befinner oss på, för det visste vi inte innan. Nu fick vi veta att vi kunde mäta oss med Tjeckien. Vi var till och med lite bättre än dem. Nästa samling ska bli riktigt intressant. Jag har en känsla av att vi kan höja kvaliteten och svårighetsgraden redan nu, säger han och fortsätter:

– Matcherna mot Finland blir ett bra test för oss. Jag tror att vi ligger på samma nivå ungefär. De har kommit lite längre med futsal, men jag tror att vi har bättre individuell kvalitet.

Lägret i Finland blir nästa steg inför EM-kvalet som startar i augusti. På torsdag lottas kvalgrupperna där Sverige är en av 23 nationer.

– EM-kvalet ligger närmast och det kommer vi att fokusera mest på nu. Lägret i Finland blir ett sista test att komma med i truppen till kvalet. Efter den här samlingen måste vi ha ett lag klart och lägga full fokus på EM-kvalet.

Vad kommer du att lägga fokus på spelmässigt inför matcherna mot Finland?
– För det första vill vi hitta en lagidentitet som kännetecknar oss. Sedan beror det lite på lottningen. Träningarna kommer att planeras på olika sätt beroende på vilka vi får möta i EM-kvalet.

Marcus Heed