Peter Gerhardsson ger direktiv mot Kroatien.

Gerhardssons tankar inför Ukraina

Tre matcher återstår av VM-kvalet. I kväll ska damlandslaget försöka ta nästa steg närmare Frankrike nästa sommar. För motståndet 18.00 står Ukraina som förlorade stort, 1-5, mot Danmark i fredags.

Efter Danmark har Ukraina nämnts som den största utmanaren till topp två i gruppen på förhand. Men Ukraina åkte på en ordentlig smäll mot Danmark i fredags och förlorade på hemmaplan med 1-5. Förlusten kan påverka hur Ukraina tar sig an matchen mot Sverige, men samtidigt måste de vinna för att ha chans på andraplatsen i gruppen.

- Vad vi har hört, vad Ukraina sagt, är att de kommer försöka bli lite lägre och kanske lite aggressivare i sitt försvarsspel jämfört med matchen mot Danmark. Det är deras matchplan då de är i ett läge där de måste vinna för att ha en chans till en andraplats i VM-kvalet, säger Peter Gerhardsson och fortsätter:

- Sen finns naturligtvis prestationen mot Danmark som de inte var nöjda med så de återgår kanske till hur de spelade borta mot Danmark tidigare i kvalet, lite lägre i sina positioner. Det är vad vi tror och förväntar oss.

Inför matchen mot Kroatien pratade Peter Gerhardsson om vikten att nyttja kanterna. Med Ukrainas förväntade sätt att spela säger förbundskaptenen att kanterna fortsatt är viktiga men att det också finns andra ytor som Sverige pratat extra om inför den här matchen.

- Kantytorna kommer bli väldigt viktiga även mot Ukraina, det är ett lag som centrar väldigt mycket. Sen ser vi att ytan mellan backlinje och mittfält är lite större och även om de backar hem mer kommer den vara större än vad den ytan var mot Kroatien.

- Så den ytan är också viktig att kunna spela in i. Vi har tränat och pratat om att ha lite mer tålamod i våra positioner, framförallt i uppspelsfasen, och sen har vi visat att vi är ett väldigt bra lag på att försvara. Så när vi tappar bollar så är vi bra på att ta tillbaka bollen och det kan likväl vara så som de bästa lägena uppstår i omställningar.

Sofia Jakobsson med boll mot Kroatien.
Sofia Jakobsson attackerar i matchen mot Kroatien senast.

Men trots att Ukraina förväntas spela lite lägre än mot Danmark kan inte landslaget förvänta sig en matchbild som mot Kroatien. Ukraina är bättre och kommer spela på ett annat sätt.

- Egentligen spelar de på helt olika sätt när det kommer till prioriteringar i försvarsspelet. Kroatien var markeringsinriktade, sprang och följde spelare, medan Ukraina är lite rakare, spelar mer positionsanpassat.

- Så det kommer bli skillnad, framförallt kommer Ukraina ha ett eget offensivt spel med omställningar eftersom de måste vinna matchen. Det gör att vi i de lägena, när vi kan vinna bollen, kommer ha chans att få till ett helt annat omställningsspel jämfört med matchen mot Kroatien

Matchen spelas 18.00 svensk tid och sänds i TV12/cmore. Startelvan blir offentliggjord 16.45.

Nationella partners