Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2
Emil Forsberg mot Norge 2017.

EM-kvalet lottat och klart

Så var herrlandslagets nästa stora utmaning lottad och klar - kvalet till EM 2020. Sverige lottades in i grupp F och kommer ställas mot Spanien, Norge, Rumänien, Färöarna och Malta i jakten på en plats i mästerskapet 2020. Kvalspelet inleds under våren 2019.

Bilden: Emil Forsberg mot Norge 2017.

Efter ett imponerande år med VM i Ryssland och gruppseger i Nations League lottades herrarnas kvalspel till EM 2020 under söndagen. Sverige var placerat i seedningsgrupp två och när alla bollar var dragna stod det klart att landslaget lottats in en av grupperna med sex lag. 

- Jag säger som jag brukar säga, en lottning är en lottning och vi kan inte påverka den. Men jag hade hellre hamnat i en femlagsgrupp med två träningsmatcher. Då hade vi kunnat prova lite. Nu blev det en grupp med sex lag och nu ska vi hantera det så klart. Men det blir svårt att testa så mycket nu när det blir tio tävlingsmatcher under nästa år, säger Janne Andersson direkt efter lottningen. 

Sveriges grupp i EM-kvalet: 

 • Spanien
 • Sverige
 • Norge
 • Rumänien
 • Färöarna
 • Malta

- Det är roligt med nordiska lag, som Norge och Färöarna. Dessutom är Lasse (Lagerbäck) och jag ju bra kompisar som jobbat ihop. Vi kan varandra väl, så det blir spännande matcher mot Norge, säger Janne Andersson och fortsätter:

- Och så blev det Spanien från pott 1, så klart ett av de tuffaste lagen. Men vi visste att vi skulle få ett bra lag från pott 1 och nu blev det Spanien. Nu vet vi vilka vi möter och när vi får spelordningen kan vi börja planera och förhålla oss till lottningen. Jag har längtat efter lottningen, det är skönt att den är gjord och nu kan vi börja arbeta mot den.

EM-kvalet inleds under våren och då börjar jakten på nästa mästerskap för herrlandslaget - EM 2020 - som spelas i tolv städer runt om i Europa. De två bästa i gruppen går till EM 2020.

Janne Andersson tillsammans med Lars Lagerbäck
Janne Andersson och Lars Lagerbäck möts när Sverige och Norge lottades mot varandra i EM-kvalet.

Nationella partners

 • Aftonbladet
 • Bauhaus
 • Coca-cola
 • Folksam
 • ICA
 • NeH
 • Scandic
 • Swedbank
 • Volvo