Link

VM-kvalet spelas i Alingsås

I slutet av januari kliver herrlandslaget in i VM-kvalet. Nu står det klart att Alingsås blir värdstad för Sveriges grupp. Under fyra dagar kommer sex kvalmatcher att spelas i Estrad Alingsås.

Bilden: VM-kvalet för herrlandslaget i futsal förläggs till Alingsås och Estrad. Från vänster Per Broberg, SvFF och Estrads Mats Byström, Jonas Claesson och Jonas Fredman.

– Att Svenska Fotbollförbundet väljer att lägga VM-kvalet i futsal i Alingsås visar på stadens attraktivitet. Den här typen av arrangemang gör att Alingsås exponeras i hela Sverige men även internationellt. Förutom det så lockar det besökare till Alingsås vilket gynnar såväl handel som restauranger och övriga näringar, säger Daniel Filipsson (M), kommunalråd i Alingsås kommun.

Herrlandslaget har under flera månader förberett sig inför VM-kvalet och spelat landskamper i olika städer – från Örebro och Gävle till Uppsala och Enköping. Nu har turen kommit till Alingsås som kommer att stå värd för Sveriges VM-kvalgrupp mellan 30 januari och 2 februari.

– Futsal är på stark frammarsch i hela landet. SvFF väljer att förlägga landskamper på olika orter för att öka intresset för futsal och stimulera föreningar att starta upp klubbar som deltar i seriespel. Under veckan kommer vi bjuda in klubbar i Alingsås-området för att informera om futsal och ge möjlighet att träna på det nya landslagsgolvet, säger Per Broberg, utvecklingsansvarig för futsal på SvFF.

Matcherna kommer att spelas i Estrad Alingsås där Sverige kommer att möta Belgien, Armenien och Malta. Sammanlagt kommer det att spelas sex kvalmatcher i Preliminary Round.

– Verkligen kul att arrangera ett internationellt evenemang i Alingsås. Detta visar att vi kan konkurrera med storstäderna om att vara en mötesplats för besökare och boende i Alingsås. Samverkan med näringslivet och med främst Grand Hotel har gjort det möjligt att vi kan arrangera VM-kvalet, säger Susanne Olofsson, ordförande för Estrad Alingsås.

Johan Gustavsson, kanslichef på Västergötlands Fotbollförbund:

– Alingsås kommun har ett starkt föreningsliv och genom att kunna erbjuda ett VM-kval i Alingsås stad hoppas vi givetvis att det inspirerar fler unga tjejer och killar till att börja spela futsal.

Herrlandslaget i futsal har under det senaste året haft en uppåtgående trend och mött starka nationer som Frankrike och Nederländerna. I Nordic Cup, som spelades i december, vann Sverige tre matcher och slutade tvåa i turneringen.

– Att få möta Belgien, Armenien och Malta blir en bra sportslig utmaning. Med tanke på den fasen vi är i just nu med landslaget har vi som mål att ta oss vidare till nästa steg i VM-kvalet i oktober, avslutar Per Broberg.