Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Ousou om året och kvalpremiären

För en månad sedan gjorde Aiham Ousou sina allra första landskamper. I onsdags startade mittbacken i EM-kvalpremiären när Sverige besegrade San Marino. I dag lördag är det dags för nästa match mot värdlandet Wales. – Det är alltid en ära att bära den blågula tröjan och representera sitt land. Det är en dröm, säger Aiham Ousou.

Aiham Ousou har haft ett händelserikt år. Inför säsongen gick han över till Häckens U19-lag efter en säsong i Division 3 med Västra Frölunda IF. I somras skrev han ett A-lagskontrakt med Hisingeklubben och under hösten har han landslagsdebuterat.

Hur skulle du sammanfatta ditt första år i Häcken?
– Lärorikt. Jag har haft lite skador, men det har varit ett väldigt lärorikt år. Jag har fått många bra matcher i U19 och tränat mycket med A-laget sedan sommaren då jag fick kontraktet. Det har varit mycket glädje och mycket att lära sig. Det är bara att ta till sig, lyssna och sedan utföra. Det är det jag har gjort i år, säger Aiham Ousou.

Hur var det att få skriva på ett A-lagskontrakt?
– Det är ett kvitto för alla åren som jag har jobbat hårt och satt upp massor med delmål. När du sedan når dessa mål är det en oslagbar känsla. Det är skönt att det finns tränare och människor i och runt om klubben som tror på. Att jag sen kan får träna med ett av Sveriges bästa lag hjälper också till, säger Aiham Ousou.

Från det att 18-åringen skrev på sitt kontrakt i somras har han uteslutande tränat med A-laget samtidigt som han har matchats i U19 och U21.

– Det är ett helt annat tempo i A-laget. En helt annan vinnarmentalitet. Varje övning, varje situation, varje moment. Allt går väldigt snabbt så det gäller att vara vaksam och väldigt ödmjuk. Att du tar till dig allt ordentligt, säger Aiham Ousou.

Är det någon i A-laget som du försöker lära dig lite extra av?
– Du kan lära dig någonting av alla. Men måste jag välja någon så gillar jag vår kapten Rasmus Lindgren. Han har en fin fot och väldigt bra förståelse för spelet, säger Ousou.

Mittbacken är en av flera unga förmågor i Häcken. Jämngamla lagkamraten Kevin Yakob, som också är med och EM-kvalar i Wales, gjorde sin allsvenska debut så sent som förra månaden. Mittfältaren stod då för ett mål i krossen mot Dalkurd.

– Jag har spelat med Kevin länge, redan i Angered spelade vi tillsammans. Jag har sett utvecklingen och hur hårt han har jobbat för det. Det är jättekul för honom och visst är det lite motiverande att se att han har fått chansen i Allsvenskan och även göra mål där nu. Chansen kommer att komma. Det gäller bara att ta vara på den, säger Ousou.

När får vi se dig i Allsvenskan då?
– Det är svårt att svara på, men jag är alltid redo. Både fysiskt och psykiskt är jag alltid redo. Sen är det upp till tränaren, det är han som tar ut laget, säger Ousou.

Speltiden får Ousou istället i klubbens U19- och U21-laget. I U19 Allsvenskan har han vid flertalet matcher i år fått förtroendet att bära lagkaptensbindeln.

– Det är en ära. Att få den tron från tränarna, att jag ska representera laget som kapten och bära bindeln känns stort. Samtidigt har jag sagt att det inte spelar någon roll vem som är kapten. Jag ser helst elva ledare där ute på plan. Samtidigt som det är en ära att vara kapten är det bara en bindel för mig. Jag försöker alltid att alla ska ta ansvar oavsett om du bär bindeln eller inte.

Hur ska en bra kapten vara enligt dig?
– En person som kan vara där i både bra och dåliga situationer. Det ska inte spela någon roll om vi leder eller ligger under. En kapten ska hela tiden bara pusha. En kapten ska visa vägen med bra attityd.

För exakt tre år sedan avslutades seriespelet med en osannolik dramatisk slutomgång. Inför den avslutande omgången hade Häcken, IFK Göteborg och Hammarby IF alla chansen att ta SM-guldet. Under dagen var faktiskt samtliga tre lag mästare under olika perioder. Till slut stod Hammarby som slutsegrare.

– Någon i vårt omklädningsrum hade koll på att Hammarby vann sin match med 11-0. Deras match spelades ju klart innan vår match började. När jag hörde resultatet kom det som en chock, men jag försökte inte bli påverkad av det. Vi försökte gå framåt och vinna med två mål som vi behövde efter Hammarbys resultat. Det var en jämn match mot IFK och vi utförde vår matchplan. Vi gjorde det bästa vi kunde och vann med 3-2, men tyvärr räckte det inte. Men så är det. Fotboll är inte alltid rättvist.

Känslan efter matchen när ni missade SM-guld med ett mål?
– Det kändes hopplöst. Det var inte mycket att säga i omklädningsrummet. Vi var nöjda med vår säsong under hela året och hur vi hade spelat. Ett SM-guld hade varit jättekul att ha. Vi är enade om att det är vi som är vinnarna. Tyvärr står det Hammarby på pappret.

En sur avslutning för Ousou och hans Häcken. Däremot fortsatte säsongen snabbt igen med landslagsspel för mittbackens del. Förra månaden gjorde han sin landslagsdebut mot Rumänien. När sedan truppen till EM-kvalet togs ut fanns Ousous namn med igen.

Blev du överraskad över att du blev uttagen till kvalet också?
– Både ja och nej. Jag kände att det gick bra för mig vid senaste samlingen i Rumänien. Jag hade lite förväntningar nu inför kvalet, men var aldrig säker på något. Jag konkurrerar ändå med de allra bästa i Sverige, det är en hög nivå. När jag såg att jag var med i truppen var det som en dröm som gick i uppfyllelse.

Du är en av spelarna som har kommit in i landslaget nu på sistone. Vad är det för slags grupp du har kommit till?
– Det är en grupp med många olika karaktärer. Du känner av att det är många spelare från olika klubbar och städer, även städer ute i Europa. Det är en skön grupp där alla kan prata med alla. Sedan är det även duktiga fotbollsspelare och bra personer utanför plan vilket är väldigt viktigt. Alla är öppna och jag har smält in i gruppen bra.

Sverige inledde EM-kval 1 med att besegra San Marino med 2-1. Ousou startade och spelade samtliga 90 minuter.

– Det var en match som gick upp och ner en del. De låg bara på egen planhalva och försvarade hela matchen. Vi hade en del bra kombinationer på kanterna och hade 17 lägen tror jag, men bara tre på mål. Vi måste steppa upp det lite där. Det viktigaste var att vi tog tre poäng. Det är det som räknas i kval.

Hur kändes det för egen del?
– Det var inte min bästa match om man säger så, men det var en bra match. Jag spelade enkelt. Vände lite på spelet och försökte styra och hålla det enkelt.

Häckenspelaren var även ytterst nära att bli målskytt i matchen, men Sveriges 2-0-mål antecknades istället som ett självmål.

– Pavle (Vagic) kom runt på ena kanten och bollen hamnade hos mig. Jag sköt direkt med ett tillslag med vänsterfoten och den styrdes in av deras spelare som fick en liten tå på den. Jag hade hoppats att jag fick målet, men tyvärr.

Hur var det annars att spela en tävlingsmatch för Sverige?
– Det är alltid en ära att bära den blågula tröjan och representera sitt land. Det är en dröm. Speciellt nu när det är kval och tävlingsmatcher. Man känner av spänningen, att det är mycket som står på spel. Vinnarskallarna kommer fram.

I dag lördag är dags för nästa match. Värdarna Wales står för motståndet. Ett Wales som föll i sin öppningsmatch med 1-2 mot Skottland.

– Vi har sett lite videoklipp på dem. Uppfattningen är att det kommer bli en match med högt tempo. Det kommer att smälla också så det gäller att vara vaksam.

De två bästa lagen från gruppen tar sig vidare till Elite Round. Hur ser du på era chanser att ta en av de platserna?
– Jag ser våra chanser som stora. Vi har en stark trupp och har en spelidé. Följer vi planen tror jag att vi tar oss vidare.

Är det målet?
– Ja, det är det. Vi tar det steg för steg. Först tar vi oss vidare härifrån till Elite Round. Sen tar vi oss vidare därifrån.

Dagens match mot Wales spelas vid 16.00. Startelvan släpps 15.00.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo