Link

Pavle Vagic om EM-kvalet

P00-landslaget fick inte resultatet de hade hoppats på i EM-kval 1. Kvaläventyret fick ett abrupt slut när laget blev trea i gruppen och därmed missade avancemanget till Elite Round. – Det var tungt som fan. Jag har spelat med många av killarna i laget i över tre år och nu ska vi inte spela tillsammans mer. I alla fall inte i ett P00-landslag igen, säger Pavle Vagic.

Efter idel förluster i träningsmatcherna under året inledde P00-landslaget kvalet med en vinst mot San Marino. Därefter åkte laget på en tung uddamålsförlust mot Wales. Inför tredje och avslutande matchen var Sverige piskade att vinna med två mål mot Skottland för avancemang. Laget var nära, men matchen slutade till sist 2-2.

Mittfältaren Pavle Vagic spelade i samtliga matcher och gjorde ett mål. Han sammanfattar kvalet på följande vis:

Vinst 2-1 mot San Marino
– San Marino stod väldigt lågt och höll ihop det så gott de kunde. Till slut fick vi hål på dem och gjorde snabbt ett till. De reducerade när vår målvakt var lite långt ute. Helhetsmässigt hade vi mycket boll och anföll mycket medan San Marino inte skapade någonting, säger Pavle Vagic

Förlust 1-2 mot Wales
– Jag är fortfarande irriterad över det när jag tänker på det. Vi började dåligt första 15 minuterna och hamnade i underläge, men kom tillbaka och kvitterade. Sedan fick jag ett mål bortdömt och jag vet fortfarande inte varför det blev bortdömt. Sen gjorde Dejan (Kulusevski) också ett mål som blev bortdömt. Inte heller det förstod jag. Annars hade vi en period på en halvtimme ungefär där vi spelar vår bästa fotboll på hela året. Vi kom ut taggade till andra halvlek, men var inte riktigt samma lag. De fick ett ledningsmål och vi var tvungna att jaga, men lyckades inte göra mål, säger Pavle Vagic.

Oavgjort 2-2 mot Skottland
– Vi började bra, men det var de som gjorde mål efter slarvigt försvarsspel från oss. Vi kvitterade och gjorde sen 2-1 snabbt också. Då kändes det som att chansen fanns, jag trodde vi skulle fixa det, men tyvärr. De kvitterade till 2-2 och det blev oavgjort. Det var väldigt surt, säger Pavle Vagic.

Känslan när slutsignalen går mot Skottland?
– Det var tungt som fan. Jag har spelat med många av killarna i laget i över tre år och nu ska vi inte spela tillsammans mer. I alla fall inte i ett P00-landslag igen. Det är väldigt tufft. Det var ingen rolig känsla och väldigt tråkigt att vi inte klarade det, säger Vagic och fortsätter:

– Om vi fick med oss något av målen mot Wales hade vi varit vidare, men det funkar inte att skylla på det. Vi var inte tillräckligt bra helt enkelt, säger Vagic.

Bortsett från sista halvtimmen mot San Marino spelade Vagic varenda minut i kvalet. 18-åringen antecknades för ett gult kort och ett mål.

– Första matchen var inte så bra, men som helhet var det ett bra kval. Jag gjorde två bra matcher i slutet. I matchen mot Wales kändes det väldigt bra. Tyvärr hjälper inte det när vi ändå inte går vidare, säger Vagic.

För killarna i laget är nu en lång resa till ända. Sensommaren 2015 startade P00-landslaget upp. Lite drygt tre år senare är nu sista P00-landskampen spelad.

– Det har varit fantastiskt roligt, men också väldigt lärorikt. Det är alltid roligt att spela med landslaget. Att vara en av få utvalda som får spela, det är hedrande.

Vad har höjdpunkten varit under dessa år i P00-landslaget?
– Det känns inte som att vi har haft så många fotbollsmässiga höjdpunkter. Nu åkte vi ut i EM-kval 1, för två år sedan gick vi vidare från EM-kval 1, men åkte sen ut i Elite Round. Men vi har haft väldigt roligt tillsammans under dessa år.

I övrigt har det varit en händelserik säsong för den mångsidige mittfältaren. Under hösten har Vagic varit utlånad från Malmö FF till Jönköpings Södra IF där han spelade till sig en startplats i Superettan. Däremot gjorde han sin allsvenska debut redan i fjol.

– Jag tror aldrig att jag kommer glömma den. Det var i Uppsala borta mot Sirius en kall höstkväll. Jag fick hoppa in de sista 25 minuterna som anfallare. Jag har fått höra i efterhand att jag skötte det bra, men det var jättenervöst innan matchen. Tränaren sa till mig att det var dags och då kände jag att det verkligen skulle hända.

Hur gick tankarna på sidlinjen precis innan du skulle hoppa in?
– När jag klev fram till linjen kände jag ingenting. All nervositet bara försvann. Jag tänkte bara på att jag skulle in, jobba hårt och göra jobbet. Jag ville visa allt jag hade tränat på under hela året.

Totalt blev det två inhopp i fjolårets två sista omgångar av Allsvenskan. I år gjorde han ytterligare ett inhopp för MFF innan han lånades ut till J-Södra. Där blev facit tolv matcher och ett mål i Superettan under hösten.

– Det var en jätteomställning att komma till seniorfotbollen. Att spela inför publik och spela matcher som verkligen gäller väldigt mycket. Våra matcher handlade om att vi skulle stanna kvar i Superettan. Samtidigt gick jag till Jönköping för att spela, det var något jag förberedde mig för. Ute på plan var tempot högre jämfört med juniorfotboll. Du är tvungen att tänka mycket snabbare.

Hur tycker du att det gick för dig?
– I början blev jag lite tröttare efter matcherna, men sedan anpassade jag mig. Jag känner att jag hänger med på den här nivån. Hösten gick bra för mig och vi klarade oss i Superettan. Jag är väldigt nöjd med utlåningen, det var det här jag behövde.

Med säsongen 2018 till ändå, hur går tankarna inför nästa år?
– Jag vill spela seniorfotboll. Vart det än är så vill jag spela seniorfotboll på en hög nivå.

 

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo