Link

P18 missar Elite Round

P00-landslaget är utslaget ur EM-kval 1. Oavgjort 2-2 mot Skottland räckte inte. I och med resultatet slutar Sverige trea i gruppen och avancerar inte vidare till Elite Round. – Vi är så klart väldigt besvikna att kvalet slutar som det slutar. Det är bara besvikelse just nu, säger P00-förbundskaptenen Viktor Eriksson.

Inför dagens match var Sverige med största sannolikhet tvungna att vinna med två mål mot Skottland för avancemang till Elite Round. I några få minuter hade Sverige avancemanget, men orkade inte hela vägen fram.

Det var Skottland som tog ledningen i matchen. Efter 20 minuter tilldelades Skottland en straff. Fram klev lagets nyckelspelare Billy Gilmour från Chelsea fram. Gilmour gjorde inga misstag och sköt Skottland till ledning 1-0.

Strax innan baklängesmålet hade Emil Holm nickat in en boll i mål, men det dömdes bort för offside. Kort efter baklängesmålet fick även Dejan Kulusevski ett bra läge, men den skotske målvakten var i vägen. I halvtid låg Sverige under med ett mål.

– Skottland kom ut starkt från början och satte lite tryck på oss med långa bollar. Vi jobbade oss in i matchen och hade sen en bättre period där vi hade initiativet och hade några lägen. Vi gick in i pausvilan och var nöjda med en hel del saker som vi gjorde bra. Spelarna kämpade matchen igenom och gjorde sitt yttersta. Mer kan man inte begära. Tyvärr räckte det inte i dag, säger förbundskapten Viktor Eriksson.

I andra halvlek var Sverige tvunget att gå framåt och jaga mål. Till slut kom dem. I den 71:a minuten nickade Aiham Ousou in sitt första mål i landslaget efter ett inlägg från Bilal Hussein.

Endast två minuter senare small det igen. Den här gången var det Pavle Vagic som vispade upp bollen i ena krysset till 2-1 för Sverige. Samtidigt hade Wales en 1-0-ledning mot San Marino. Något som betydde att Sverige där och då var klara för Elite Round.

– Vi hade koll på den matchen och visste om förutsättningarna. Vi var dock inte trygga med att den skulle sluta 1-0 och det gjorde den heller inte. När vi vände på det hade vi ett tryck mot Skottland som kändes lite skärrade. Tyvärr lyckades vi inte utnyttja övertaget utan istället kom det en liten dipp och sedan kvitterade de när vi tryckte upp laget. Det kände som att vi hade chansen att gå vidare, men räckte tyvärr inte till, säger Viktor Eriksson.

Glädjen var dock kortvarig. I den 83:e minuten kom Skottland tillbaka och kvitterade till 2-2 genom Elliot Watt efter en snabb omställning. Samtidigt ökade Wales på sin ledning till 2-0 mot San Marino vilket petade ner Sverige till tredjeplatsen igen.

Inga fler mål föll i någon av matcherna. Sverige är därmed utslaget ur EM-kval 1 efter fyra insamlade poäng mot San Marino (2-1), Wales (1-2) och Skottland (2-2).

– Det är väldigt surt. Vi är klart väldigt besvikna att kvalet slutar som det slutar. Det är bara besvikelse just nu. Vi gjorde många bra saker i alla matcherna, men det är även en del saker vi gjorde mindre bra och där vi blev straffade väldigt hårt, säger Viktor Eriksson.

Johan Velagic

Nationella partners