Anderssons trupp till Nations League

Förbundskapten Janne Andersson har presenterat sin trupp till de avslutande matcherna i Uefa Nations League mot Turkiet och Ryssland. Jakob Johansson, playoffhjälten mot Italien, är tillbaka efter ett års skadefrånvaro. Tillbaka i truppen efter skador är även Filip Helander och Robin Quaison, däremot saknas Emil Forsberg, som fortfarande är utanför spel i Leipzig.

Jakob Johansson gjorde målet som tog Sverige vidare till VM från playoffmötet med Italien mot förra hösten. Johansson skadade samtidigt knät illa, missade VM och har nu kämpat sig tillbaka. Så pass bra att han nu också finns med i landslagstruppen till mötena med Turkiet i Konya den 17 november och mot Ryssland hemma på Friends Arena den 20 november.

- Jakob har saker i sitt spel som vi tycker om och han var en viktig spelare under VM-kvalet så det är jätteroligt att han är tillbaka. Det är ju nästan på dagen ett år sedan han skadade sig mot Italien, säger Janne Andersson och fortsätter.

- Jakob har inte spelat så många A-lagsmatcher ännu, men han har varit igång och tränat kollektivt ett bra tag och spelat en del i B-laget. Jag pratade med honom häromdagen och han känner själv att han har kommit igång bra. Jag har sett bland annat matchen mot Caen där han var bra och vet att Jakob är tillräckligt bra för att vara med i truppen. Sedan får vi se på träningar hur han ser ut i övrigt.

Emil Forsberg, som inte har deltagit i någon av Leipzigs matcher de senaste veckorna, saknas i truppen.

- Han är i ju i en rehabprocess och har inte spelat sedan vi spelade senast mot Ryssland. Dale Reese (fysiologisk koordinator) har varit nere i Tyskland och pratat med dom så vi har samma syn och vi samarbetar med Leipzig i frågan. Men den gemensamma bedömningen nu är att han inte kommer att hinna bli spelklar och därför är han inte uttagen.

Förutom Jakob Johansson är Filip Helander och Robin Quaison nya namn i truppen sedan senast. De är båda fria från de skador som då hindrade uttagning.

Läget inför avslutningen i Nations League är att Sverige behöver två segrar för att vinna gruppen och avancera till A-divisionen. Nog så viktigt är att åtminstone bärga en andraplats för att säkerställa en plats i andra seedningsgrupp i EM-kvallottningen den 2 december. För det krävs antingen seger mot Turkiet, eller att Sverige kommer hem med ett oavgjort resultat från Turkietmatchen och sedan besegrar Ryssland hemma.

- De sportsliga förutsättningarna är solklara, vi måste ha med oss poäng hem från Turkiet för att det ska leva in mot Rysslandsmatchen. Och helst en seger såklart. För vår del handlar det om att fokusera på att göra en riktigt bra match mot Turkiet och att inte börja titta på Ryssland nu. Att åka ner och göra en riktigt bra prestation och få med oss ett resultat, det är ju målet, säger Andersson.

- Jag tycker att vi gjorde en riktigt stark match borta mot Ryssland och hoppas och tror att vi kan komma upp på den nivån igen. Då har vi absolut chansen. Det känns bra att vi också får något extrapass att gnugga på i förberedelserna i och med att vi spelar bortamatchen på lördag och inte torsdag, som vi gjorde senast. Och så hoppas vi som sagt att det ska leva in i Rysslandsmatchen, då kan det bli en häftig avslutning på Nations League på hemmaplan.

Den svenska truppen samlas i Stockholm på måndag och dagen därpå, tisdagen den 13:e 12.45-14.00, är träningen på Friends Arena öppebn för almänheten.

Hemmamatchen mot Ryssland den tisdag 20 november har avspark klockan 20.45. Se biljettlänk nedan.