Link

Sverige gruppsegrare i Nations League

Sverige fick en perfekt avslutning på ett fantastiskt fotbollsår. Säker seger med 2-0 mot Ryssland betyder att herrlandslaget vinner sin grupp i UEFA Nations League, och går upp i den högsta divisionen.
- Så jäkla roligt att vi får visa upp det spelet vi har här hemma. Jag är enormt glad för det vi har gjort den här samlingen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Förutsättningarna var klara:  Sverige var tvungna att vinna för att ta hem gruppsegern och avancemanget till A-divisionen i UEFA Nations League. För Ryssland räckte oavgjort, och det märktes i den första halvleken.
Ryssarna försvarade sig lågt och minimerade sitt risktagande, Sverige satte upp tempot och anföll. Resultatet blev en svensk dominans, siffermässigt uttryckt i 69% bollinnehav och en rad bra möjligheter från inlägg, instick och fasta situationer.

- Vi spelade bra, gjorde det jäkligt bra som lag och skapade mycket chanser. Då är det lätt att lira, sade Kristoffer Olsson efter sin första tävlingsmatch som startspelare i landslaget.

Viktor Nilsson Lindelöf gjorde också han en utmärkt första halvlek, där han både avstyrde ryska kontringar och stod för fina spelvändningar. Han fick också kröna halvleken med att göra 1-0, när han reagerade snabbast efter en hörna och tryckte in bollen lågt och stenhårt bakom den ryske målvakten Lunev.

I andra halvlek flyttade Ryssland upp sin press, och spelet öppnades upp. Janne Anderssons lagmaskin behöll dock övertaget med disciplinerat och självuppoffrande arbete över hela planen.

Marcus Berg gjorde 2-0, efter ett vackert anfall där Sverige hade tolv passningar inom laget i anfallszon. Sebastian Larsson avslutade med ett skott och returen föll framför Berg som inte gjorde något misstag.

- Så jäkla skönt att han får göra målet. Titta på allt annat han gör under matchen, hur han styr deras uppspel och det jobb han gör i alla lägen... Att han får göra det målet till slut idag är fantastiskt, säger Janne Andersson.

Ryssland bytte in det man hade kvar i anfallsväg i jakt på kvittering, men kunde aldrig riktigt hota Sverige som effektivt kontrollerade matchen hela vägen i mål.

Nästa säsong av UEFA Nations League spelar Sverige i A-divisionen. Men först väntar direktkvalet till EM 2020 som lottas söndag den 2 december. Sverige finns då i andra seedningsgrupp.
I den händelse Sverige skulle misslyckas i kvalet till EM, så betyder dagens gruppseger i Nations League att Sverige är garanterade åtminstone en plats i playoff till EM 2020.

Nationella partners