Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Nicklas Asp ny assisterande förbundskapten

Herrlandslaget i futsal förstärker organisationen. Nicklas Asp tillträder som assisterande förbundskapten och påbörjar sitt nya uppdrag inför Nordic Cup.

Med 52 landskamper är Nicklas Asp en av Sveriges mest rutinerade futsalspelare. Nu kliver han in en ny roll som assisterande förbundskapten till Matija Dulvat. Därmed avslutar Asp också sin landslagskarriär som spelare.

– Att fortsätta vara en del av landslaget och vara med på den utvecklingsresan som sker just nu känns jättebra. Det känns också bra att Matija såg en klar roll och valde att plocka in mig. Det finns ingen man kan lära sig mer futsal av i Sverige än Matija Dulvat och det ska bli spännande att få chansen att bilda team med honom, säger Nicklas Asp.

Att 32-årige Asp tillträder som assisterande förbundskapten var ett stort önskemål från Matija Dulvat.
– När Lasse Ternström inte kunde fortsätta i landslaget tänkte jag genast att Nicklas Asp skulle bli en logisk efterträdare. Han är en naturlig ledare med stor erfarenhet från landslaget och en symbol för svensk futsal. Med Asp i ledarteamet får vi en person med stor karisma och jag vet att han kommer att bli en bra tränare. Jag uppskattar honom som person och beundrar hans inställning.

Inför sitt nya uppdrag ser Nicklas Asp en klar fördel i att han spelat för landslaget och redan känner till de flesta av spelarna.
– Jag vet både hur organisationen och landslagssamlingarna fungerar eftersom jag varit med förut. På det sättet är jag ingen ny person. Jag hoppas kunna tillföra saker som jag gjorde som spelare, fast på en annan nivå.

Hur kommer dina arbetsuppgifter att se ut?
– Det jag kommer göra på hemmaplan är att scouta och prata med spelare som är aktuella för landslaget. Sedan är det Matija Dulvat som tar ut laget. Hur mitt ansvar kommer att se ut kring träningar och matcher kommer vi att sätta under nästa landslagssamling.

Asp gör sitt första framträdande som assisterande förbundskapten under Nordic Cup. Sedan fortsätter landslagssäsongen med VM-kval i januari.
– Ser man till de stegen som landslaget tagit under matcherna Frankrike och Nederländerna har jag stora förhoppningar inför kommande landskamper. Jag tror att vi har bra möjligheter att vinna Nordic Cup och med tanke på den utvecklingen vi haft under de senaste åren borde vi också ta oss förbi första rundan av VM-kvalet.

Per Broberg om tillsättningen av Nicklas Asp:
– Det finns få personer med större kunskap inom svensk futsal än Nicklas Asp. Det är viktigt för utvecklingen av sporten att ta hand om kunskapen som finns hos spelarna som ska bli tränare när spelarkarriären tar slut. Det här är en viktig rekrytering för svensk futsal.

Futsal - senaste