Group 2 Copy 19Link

"Två gånger Kristoffer kan ge ny dimension"

0-0 i den svåra bortamatchen mot Ryssland var en bekräftelse på att Janne Anderssons organisation inte krackelerat. Nu ska det bli intressant att se om 2 x Kristoffer kan ge det svenska anfallsspelet en ny dimension.

Kristoffer Olsson har dominerat Allsvenskan med sin kreativitet och teknik. Kristoffer Peterson har gjort åtta mål för Heracles och leder den holländska skytteligan.
Om de två är redo och kapabla att ta nästa steg i karriären vet vi ännu inte, men det finns ett bra sätt att ta reda på det, nämligen att låta dem spela.

Kristoffer Olsson och Kristoffer Peterson (samt Jimmy Durmaz) i träning med landslaget.

Nu får AIK-Kristoffer spela från start mot Slovakien, bredvid nyblivne pappan Albin Ekdal på innermittältet, medan Heracles-Kristoffer får börja på bänken. Jag hoppas att båda får och tar chansen att lysa upp en landskamp som hamnat i passningsskugga, om jag nu ska använda mig av modern fotbollsterminologi.

Kristoffer Olsson är en exceptionell talang, en spelare som värderar situationer på ett intelligent sätt. Han har överblick och intuition, ligger ofta ett steg före motståndarna i tanken. Han kan både slå överrumplande passningar och skapa lugn genom att hålla bollen.
Att vara lätt på foten brukar i vissa sammanhang inte räknas som en merit, men Kristoffer kan bli merittyngd tack vare sina lätta fötter. Det ser ut som om han flyter fram ö v e r gräset när han springer.

Kristoffer Peterson? Jag sätter ett frågetecken efter namnet av den enkla anledningen att jag bara sett någon glimt av honom. Han kommer ursprungligen från Sävedalen, där göteborgsikonen Bertil "Bebben" Johansson en gång började dribbla, skolades i Liverpools ungdomsakademi, fortsatte i Utrecht och Roda – och gör nu succé i Heracles som yttermittältare.
Kristoffer har blivit utsedd till Månadens spelare i holländska ligan och han har gjort åtta mål på lika många matcher. Det är klart att Janne Andersson måste testa en sådan spelare.

Sverige startar med ett helt nytt anfallspar, John Guidetti och Sebastian Andersson. Vi vet vad vi får av Guidetti, energi och löpvilja. Janne vet också vad han får av Sebastian, ett bra huvudspel och förmågan att ta emot uppspel. Om de två fungerar tillsammans återstår att se, men olika alternativ måste prövas.

Det dröjer dock innan Janne behöver börja leta efter en efterträdare till Andreas Granqvist. Granen barrar inte, sa vi under VM, och den står fortfarande rak även när det blåser.
Mot Ryssland visade Andreas att han är samma auktoritet som i somras, att han inte farit illa av att ta steget ner till Superettan. Han styrde backlinjen, blockerade skott och vann nickdueller. Han spelade som en Guldbollenvinnare – och nästa år spelar han i Allsvenskan med Helsingborg.

Det blir ingen publikfest på Friends Arena denna tisdagskväll – nu formulerade jag mig försiktigt – men Janne Andersson och Peter Wettergren behöver alla tillfällen de kan få för att studera och organisera sina spelare.

Senare i höst väntar de två avslutade matcherna i Nations League. Sverige kan vinna gruppen och därmed ha chans att säkra en av de fyra EM-platser som står på spel. Men då krävs förstås segrar mot både Ryssland, hemma, och Turkiet, borta.
Kan 2 x Kristoffer bidra till sådana framgångar?

Stefan Thylin