Link

Svensken som är på väg upp i Sunderland

Efter Joel Asoro är nu nästa svensk på väg upp i Sunderlands a-lag. Tidigare denna månad gjorde Benjamin Mbunga Kimpioka sin ligadebut. Just nu befinner han sig däremot i Rumänien för P00-landslagets EM-kval-genrep. – Visst tänker man på att det kommer tävlingsmatcher snart, men det är viktigare att fokusera på nutiden så att vi är redo när det är dags för EM-kvalet, säger Benjamin Mbunga Kimpioka.

I fredags spelade P00-landslaget den första av två landskamper mot Rumänien i Rumänien. Sverige tog en tidig ledning, men tappade och förlorade matchen med uddamålet 1-2.

– Det är alltid tråkigt att förlora, men samtidigt finns det alltid saker att ta med sig från varje match. Saker vi kan göra bättre, lära oss från våra misstag och se till att rycka upp oss, säger Benjamin Mbunga Kimpioka.

18-åringen var direkt involverad i Sveriges ledningsmål då det var han som ordnade straffen som Dejan Kulusevski förvaltade till 1-0 redan i den sjätte minuten.

– Jag och Dejan (Kulusevski) hade ett bra kombinationsspel. Ett väggspel där jag kom en-mot-en mot målvakten. Jag fick ett skottläge, men tog bollen åt sidan och målvakten fällde mig. Matchen för min del gick okej. Jag hade några lägen som jag borde ha gjort mål på, säger Benjamin Mbunga Kimpioka.

Matchen var den femte i ordningen i år för P00-landslaget. Samtliga har slutat i förluster.

– Vi har många bra spelare, men vi har grejer vi behöver jobba på som lag. Vi får se till att klicka lite bättre med varandra då kommer det att gå väldigt bra tror jag, säger Benjamin Mbunga Kimpioka.

Trots förlusterna, finns det saker som går att ta med sig från varje match?
– Vi har alltid några bra kombinationer anfallsmässigt, det gäller att göra det oftare. Att komma till fler lägen och sen göra mål också. Vi har bra backar och försvarsspel, det gäller bara att komma igång lite mer och kommunicera mer, säger Mbunga Kimpioka.

I dag söndag spelas den andra landskampen mot Rumänien. Matchen är den allra sista innan det stundande EM-kvalet som spelas nästa månad.

Vad hoppas du att ni får ut av den matchen?
– Det stora målet är EM-kvalet och att vara ett så bra lag som möjligt till dess. Fotbollsbiten är inga problem. Det är smågrejer vi behöver jobba på, de lite enklare grejerna om man kan säga så. Basic-grejerna som kommunikation och så, säger Mbunga Kimpioka.

Tänker du något på EM-kvalet redan nu?
– Just nu tar man dag för dag och tänker först och främst på grejerna vi har att jobba med nu. Visst tänker man på att det kommer tävlingsmatcher snart, men det är viktigare att fokusera på nutiden så att vi är redo när det är dags för EM-kvalet, säger Mbunga Kimpioka.

Som nioåring började Mbunga Kimpioka spela fotboll i Knivsta IK där han växte upp. Något år senare bytte han till IK Sirius innan han sommaren 2016 anslöt till Sunderlands U18-lag.

Nu har han klättrat och avancerat till klubbens U23-lag och tidigare denna månad kom även ligadebuten i League One. Kort innan det fick han även förtroendet från start i cupen EFL Trophy där han dessutom blev målskytt i 3-1 vinsten mot Carlisle United.

– Det var väldigt kul att få debutera. Jag är tacksam för förtroendet jag får från tränaren. Att jag fick göra mål i cupen var en stor bonus och något som motiverar mig att jobba ännu hårdare för att få fler chanser.

Vad är den största skillnaden jämfört med juniorfotboll?
– Det är en stor skillnad att få träna och spela a-lagsfotboll med professionella spelare som lever på fotbollen på full tid. Det kommer även mycket mer press vilket jag älskar att spela med. Det är en dröm att få göra det i den här åldern. Jag är tacksam för det samtidigt som jag vill ha mer. Det motiverar mig.

Vad är det du gillar med press?
– Det är skillnad på att spela en U23-match med kanske 1000 personer jämfört med att spela med a-laget och det är 30 000 som kollar och bedömer dig. Kraven är mycket högre från dina lagkamrater också. Jag gillar det för då får du ut det bästa av dig själv hela tiden.

När Mbunga Kimpioka kom till Sunderland låg klubben i Premier League. Efter två raka degraderingar befinner sig nu klubben i League One.

– Det påverkade inte oss ungdomsspelare så mycket. Då spelade jag i U18-laget och vi var ju fortfarande kvar i vår Premier League. Men auran runt klubben var inte likadan. Det var en tuff period där många sparkades. Fansen var inte nöjda med att klubben åkte ut två år i rad, men nu är det en stor förändring på gång och vi har en stor chans att komma tillbaka.

Efter en fjärdedel av säsongen ligger Sunderland på en femteplats som innebär kvalplats upp till Championship.

– Målet är att gå upp. Sunderland har alltid varit en stor klubb och spelat i de högsta ligorna i England. Vi försöker att komma tillbaka dit. Först till Championship och sen till Premier League. Det är en tuff uppgift, men vi är redo för det.

Tror du att degraderingarna har ökat dina chanser till speltid i a-laget?
– Ja, de har nog ökat. Jag har fått en del chanser och till och med fått starta. Många andra unga spelare i klubben har också fått chansen. Det ges mycket chanser till oss unga, sen gäller det att du tar chansen när den kommer.

Vad har du för förhoppningar på resten av säsongen i Sunderland?
– Många har ofta höga förhoppningar om sig själv och sin klubb. Jag tycker mer om att fokusera på nuet. Vad jag kan göra nu för att få nya chanser.

Vad är det du kan göra nu?
– Jag kan alltid jobba hårdare än vad min lagkamrat gör. Alltid ha fötterna på jorden och inte sväva iväg på moln bara för att du har gjort det bra i några matcher. Det räcker inte, du måsta vara konsistens för att förtjäna din plats.

Mbunga Kimpioka är den andra svensken på kort tid att ta sig upp till Sunderlands a-lag från akademin. 2016 debuterade Joel Asoro i Premier League med Sunderland och spelade fjolåret med klubben i Championship innan han inför denna säsong gick till Swansea.

– Från min första dag här var både han och Oscar Krusnell (som numera spelar i Hammarby) väldigt hjälpsamma. Sen såg jag hur Joel fick chansen i a-laget tidigt och gjorde det bra. Det motiverade mig väldigt mycket att se. Jag fick alltid hjälp från honom också. Han berättade vad som krävdes och så. Nu är han i Swansea och jag är jätteglad för hans skull.

Vad vill du med din fotboll?
– Många vill kunna leva på fotbollen och det är klart att jag också vill det. Men jag fokuserar på att jobba hårt och hela tiden vara den bästa jag kan vara. Sen får vi se vart det tar mig. Det är lätt att säga att man vill leva på fotbollen, men det gäller att göra det också. Jag vill inte svika mig själv utan hela tiden försöka vara mitt bästa jag sen får vi se vart gud tar mig. Jag är tacksam över vart jag är nu.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo