Link

Noah Eile sammanfattar sitt första EM-kval

Det var en spelare i P16/02-landslaget som spelade samtliga 270 minuter i EM-kval 1. Mittbacken Noah Eile. Efter två inledande vinster fick Sverige en ordentlig utmaning av Nederländerna som vann den avslutande gruppfinalen med 4-6. – De två första matcherna kontrollerade vi, sista matchen gjorde vi inte det, men vi jobbade fortfarande väldigt hårt för varandra. Jag är nöjd med vårt EM-kval, säger Noah Eile.

Bildtext: Noah Eile spelade varje minut i Sveriges tre EM-kvalmatcher mot Montenegro, Liechtenstein och Nederländerna. 

Efter att ha hållit nollan i de två inledande kvalmatcherna släppte P02-landslaget in sex bollar i gårdagens gruppfinal mot Nederländerna. En match som innehöll fyra straffar och där det föll åtta mål i andra halvlek.

Vad var det som hände egentligen?
– Som vanligt ville vi kontrollera matchen och ha så mycket boll som möjligt, men de var väldigt bra. Vi blev nedtryckta och fick försvara mycket, men det var vi som tog ledningen. Sen var det synd att de fick en straff och kunde kvittera. I halvtid kände vi att vi var med i matchen och att vi kunde vinna. Sen fick de två straffar till och gjorde tre mål, då tappade vi lite självförtroende. Men vi tog oss in i matchen igen till slut, säger Noah Eile.

Efter att ha legat under med 1-4 och 2-5 lyckades Sverige skapa nerv i matchen igen efter två reduceringsmål på tilläggstiden till 4-5. När Sverige sedan gick för en kvittering kunde Nederländerna kontra in det sista målet till 4-6.

– Jag har aldrig spelat en sån här match där det blev så många mål för båda lagen. Tidigare har jag ju vunnit och förlorat med många mål, men aldrig spelat en match som i går. Väl i matchen tänkte jag inte så mycket på alla målen då ville man bara vinna. Efter matchen kändes det konstigt med ett sådant resultat och att det var så mycket som hände, säger Noah Eile.

Är Nederländerna det bästa laget du har mött?
– Ja, verkligen. De var extremt bra. Alla spelarna var väldigt tekniska och duktiga på att hålla i bollen. De var väldigt disciplinerade också. Det är definitivt det bästa laget jag har mött, säger Noah Eile.

Vad tar du med dig för lärdomar från matchen?
– Att det är så här bra de bästa lagen är. Och det är ju mot de bästa vi vill mäta oss mot. Det gäller att hela tiden vara ett steg före och spela snabbt annars är de där direkt, säger Eile.

Innan förlusten mot Nederländerna hade Sverige redan säkrat avancemanget till vårens avgörande kval Elite Round. Detta efter 2-0 mot Montenegro och 5-0 mot Liechtenstein.

– Vårt mål var att gå vidare och göra tre bra prestationer. Vi gick ju vidare till Elite Round. De två första matcherna kontrollerade vi, sista matchen gjorde vi inte det, men vi jobbade fortfarande väldigt hårt för varandra. Jag är nöjd med vårt EM-kval, säger Eile.

För lite drygt ett år sedan startade P16/02-landslaget upp. Efter en mängd samlingar fyllda med träningar, teorigenomgångar och träningsmatcher var det äntligen dags för de första tävlingsmatcherna. EM-kval 1 i Bohuslän.

– Det är detta vi har tränat för så länge. För att spela det här EM-kvalet. Det är jätteskönt att få det gjort, speciellt när det gäller så mycket. Det var lite nervöst innan, men sen släppte det och blev som en vanlig match man vill vinna, säger Eile.

För Eiles del blev det mycket speltid. Mittbacken var den enda spelaren i truppen som lirade samtliga 270 minuter i kvalet.

– Det är kul. Ibland spelar man och ibland gör man det inte. Men det är så klart jättekul att få spela så mycket. Det har väl gått bra. Jag har fått spela mycket och det är kul att hjälpa laget på mitt sätt.

Hur hjälper du laget på ditt sätt?
– Vi brukar spela upp bakifrån och då har vi i backlinjen en stor del i det med mycket spel med bollen. Samtidigt som jag ska vara väldigt koncentrerad på försvarsspelet.

Har du alltid spelat mittback?
– När jag kom till Malmö blev jag mittback rätt snabbt. Tränarna tyckte att jag passade bäst där. Jag tyckte att det var kul och har fortsatt sedan dess. Det är roligt att få spela upp bollen. Sen är det kul med så mycket ansvar också. Att man inte får göra några misstag.

Eile började spela fotboll som femåring i Bjärreds IF. När han var 13 år kom han till Malmö FF och hittade sin plats som mittback. Nu spelar han i klubbens U17-lag där han även har många av sina landslagskompisar.

– Det är jättekul. De flesta har jag känt jättelänge nu. Från det att jag började i Malmö när jag var 13 år. Det är väldigt kul att det är så många som är med i landslaget från den tiden och att jag får fortsätta spela med dem nu.

Samtidigt har han så klart skaffat sig nya kamrater i landslaget. Bland annat mittbackskollegan Niclas Bergmark som han nu har spelat tillsammans med i merparten av årets landskamper.

– Niclas är en duktig spelare som är väldigt lätt att spela med. Vi är bra kompisar utanför plan också vilket gör det ännu lättare att spela med honom.

Fram till matchen mot Nederländerna släppte ni inte in ett enda mål. Vad säger du om ert försvarsspel under kvalet?
– Hela laget har jobbat hårt för att inte släppa in några mål. Sen har jag kanske lite mer ansvar då jag spelar i backlinjen och är bland de sista utposterna. Men hela laget har verkligen gjort detta tillsammans.

Avslutningsvis. Till våren väntar det avgörande kvalet Elite Round. Hur kul ska det bli?
– Det ska bli skitkul. Vårt mål är att gå till EM. Nu är första steget taget, men det är en bit kvar. Vi längtar redan till våren.

Johan Velagic

Nationella partners