Christofer Augustsson, förbundskapten P16-landslaget

Tio mål när Nederländerna vann gruppen

P02-landslaget föll i en galen gruppfinal i EM-kvalet mot Nederländerna. Efter åtta mål i andra halvlek föll Sverige med 4-6 (!) till slut på Skarsjövallen i Ljungskile. – Spelarna ska ha en jätteeloge som någonstans hela tiden tror på det. Som jobbar hårt hela matchen och inte slutar att spela någon gång trots stora underlägen, säger P02-förbundskaptenen Christofer Augustsson.

Redan i den fjärde minuten var det nära att ringa för Nederländerna. Mittbacken Noah Eile spelade dock uppoffrande och stod för en jätteblock precis framför mål.

Redan i den sjunde minuten tvingades sedan Sverige till ett målvaktsbyte då Filip Jörgensen skadade sig. In kom istället Hugo Claesson som fick sina första minuter i kvalet. Det skulle bli en minst sagt svettig upplevelse för honom.

Sverige tog däremot ledningen i matchen i den 25:e minuten genom ett vackert mål av Tim Prica. Från sidan smällde han in 1-0 högt upp i ena hörnet efter en kontring. Ett klassmål.

Endast fem minuter senare var det kvitterat. Naoufal Bannis satte säkert dit sin första straff i matchen. Det skulle komma mer.

Efter kvitteringen hann Hugo Claesson med två bra räddningar och såg till att 1-1 stod sig halvleken ut.

– Nederländerna hade ett stort spelövertag. Vi var låga och de kontrollerade matchen, men vi tog ändå ledningen efter Tims (Prica) fantastiska mål på en kontring. Sen får de tre straffar som känns ganska billiga. Men vi ska samtidigt vara glada över att vi hade 1-1 i halvtid så tillbakapressade som vi var. Samtidigt gör vi det stundtals väldigt bra, säger förbundskapten Christofer Augustsson.

I inledningen av andra halvlek fick Claesson stå för ytterligare räddningar när Nederländerna tryckte på. I den 56:e minuten var det dock dags för en straff igen. Än en gång satte Bannis dit den. 1-2 till Nederländerna.

Bara fem minuter senare fullbordade Bannis sitt hattrick då han slog in sin tredje (!) straff för matchen till 1-4. Däremellan hade Ki-Jana Hoever nickat in 1-3 via stolpen från snäv vinkel.

Tre mål på fem minuter. Ett ryck som Sverige aldrig lyckades hämta sig ifrån, även om laget gjorde bra försök och aldrig gav upp.

Sebastian Nanasi gav Sverige nytt hopp när han reducerade till 2-4 väldigt elegant. Anfallaren tog emot bollen i straffområdet, siktade in sig och knorrade in målet upp i bortre hörnet. Detta i den 66:e minuten, endast fem minuter efter Nederländernas senaste mål.

Glädjen skulle visa sig vara kortvarig. Redan i den 69:e minuten gjorde Nederländerna 2-5 efter en nick från nära håll av Soulyman Allouch.

Det såg ut att bli slutresultatet, men sedan kom ännu en målexplosion med tre mål under tilläggstiden.

Sverige lyckades reducera till både 3-5 och 4-5 inom loppet av en minut och skapade nerv i matchen igen. Än en gång stod Karl Landsten för ett piggt inhopp. Först ordnade han straffen som Sebastian Nanasi förvaltade på bästa sätt. Sedan sköt han själv in 4-5 från distans.

– Spelarna ska ha en jätteeloge som någonstans hela tiden tror på det. Som jobbar hårt hela matchen och inte slutar att spela någon gång trots stora underlägen. Plötsligt hade vi 4-5 och hade en frispark med 30 sekunder kvar att spela. Det var en fantastisk inställning på spelarna som gav max i varje situation hela matchen ut, säger Christofer Augustsson.

Men, i matchens sista minut avslutade Nederländerna det hela en gång för alla när Jaymillio Pinas gjorde 4-6 som också blev slutresultatet i denna hysteriska tillställning.

– Jag kan inte minnas att jag har varit med om en sådan här match innan. Åtta mål i en halvlek...Det gällde att försöka coacha dem att hela tiden tänka på nästa aktion. Att göra det så bra som möjligt i nästa aktion hela tiden.

Sveriges facit från EM-kval 1 blev därmed två segrar och en förlust. Sverige inledde med att besegra Montenegro med 2-0 och sedan slå Liechtenstein med 5-0. Innan onsdagens 4-6-förlust mot Nederländerna i gruppfinalen.

– Den här matchen är en otrolig nyttig erfarenhet för oss. Nederländerna är en jättebra referens på hur bra de bästa lagen är. Det är en fantastisk erfarenhet för killarna då vi hela tiden strävar efter att bli bättre. Vad som krävs i alla skeenden för att matcha dem här lagen. Vi har utvecklats under veckan och har tagit stora steg utifrån hur vi vill spela. Det är skitkul att se hur spelarna tar åt sig från det vi tittar på, tränar på och pratar om. Vi har tagit stora kliv under veckan, säger Augustsson.

Sverige slutar därmed tvåa i gruppen och var redan innan dagens match klara för vårens Elite Round. Lottningen till Elite Round sker 6 december.

Slutställning

# Lag M V O F GM IM +/- P
1 Nederländerna 3 3 0 0 22 5 17 9
2 Sverige 3 2 0 1 11 6 5 6
3 Montenegro 3 1 0 2 2 8 -6 3
4 Liechtenstein 3 0 0 3 1 17 -16 0

Johan Velagic

Nationella partners