Nye landslagschefen kliver fram

Han ser sig som en lagledare. Hintar om varthän nästa januariturné bär. Avslöjar att han hade synpunkter på hur Blågult skulle förbereda sig inför VM. Möt Stefan Pettersson, 55, ny chef för A-landslaget.

En knäskada satte stopp för en 20 år lång och framgångsrik karriär. Och efter tio år i agentbranschen började han bli lätt less på allt fotbollstittande ("i snitt en match om dagen") och avigsidorna med föräldrar som lade sig i och folk på sociala medier som tyckte och tänkte utan att veta.

I den vevan sprang han på Håkan Sjöstrand, SvFF:s generalsekreterare, som undrade om Stefan månne var intresserad av att efterträda Lasse Richt som landslagschef.

– En dag ställde jag mig frågan vad jag ska göra de närmaste tio åren, innan jag når pensionsåldern, så intresseförfrågan kom ganska lämpligt, kan man säga.

Efter många samtal och möten fick Stefan jobbet. Han tillträdde tjänsten i januari och fick direkt ta rygg på rutinerade Richt.
Stefans uppgift som landslagschef är att hålla koll på helheten runt A-landslaget, känna till vad de internationella förbunden har på sin agenda och vara delaktig i den sportsliga utvecklingen.

– Man kan säga att jag är en lagledare. Då förstår folk som håller på med fotboll lite bättre vad det handlar om.

För tillfället är han upptagen med höstsamlingarna. När vi träffas har han just kommit hem från Ryssland, där han har kollat boende. Han håller också på att planera för januariturnén.
– De senaste åren har vi varit i Abu Dhabi, men dit kan vi inte åka denna gång eftersom asiatiska mästerskapen avgörs där i januari.

I stället lutar det åt Qatar, vilket Stefan tycker är en bra idé eftersom landet står som arrangör för nästa VM-slutspel, 2022.
I sammanhanget passar vi på att fråga honom vad han anser om det faktum att spelare och ledare i landslaget i dag förväntas svara på frågor som inte alltid rör det rent sportsliga.

– Det är inga problem, det får vi vara beredda på. Vi gömmer oss inte utan står upp för våra värderingar och gör det som vi tror är bäst.

Att be Stefan beskriva en normal arbetsvecka för honom funkar dåligt eftersom ingen dag är den andra lik. Det som har överraskat honom är mängden av uppgifter i SvFF-huset.

– Som avdelningschef och delaktig i ledningsgruppen blir det en hel del information. Jag är med på en massa möten som rör andra avdelningar på SvFF och det kunde jag inte föreställa mig.

Är det kul?
– Det är intressant. Det är 140 anställda på förbundet och det är få som har koll på vad vi jobbar med.

Det viktigaste i Stefans jobb? Att vara noggrann, tydlig, att se till att inget trillar mellan stolarna.

– Jag har grym hjälp från avdelningen. Cecilia Sandell är ett administrativt monster. Janne (Andersson) har varit manager i Norrköping och förstår tänket och Peter (Wettergren) är en allmänt förståndig man. Det känns tryggt att jobba med dem, vi är ett väl fungerande team.

Hur är rollfördelningen dig och Janne–Peter emellan?
– Jag är ju helt ny, så det återstår för oss att hitta ett arbetssätt som passar. Men det blir säkert inga problem. Ramarna finns där redan, och för mig finns det ingen anledning att börja ändra för mycket eftersom maskineriet redan fungerar.

Med sin minst sagt gedigna spelarbakgrund och det faktum att han också testat tränarsysslan, i Österåker i division 2, kittlar det såklart att fråga Stefan om han kommer att vara aktiv när det gäller att ta ut spelare till A-landslaget och hur A-landslaget ska spela.

– Nej, det där kan Janne och Peter mycket bättre. Men det är klart, om de frågar mig om något så kan jag alltid ha synpunkter. Och om jag känner att jag kan tillföra något, så säger jag såklart det.

Inför VM-slutspelet i Ryssland berättade sålunda Stefan för Janne och Peter om de erfarenheter han hade från sitt enda VM-slutspel, det i Italien 1990.

– Förutsättningarna då var ungefär desamma som inför sommarens VM. Individuellt kanske vi hade ett ännu bättre lag 1990, men vi körde på för hårt fysiskt både inför och under VM. Alla ville så otroligt mycket, så det blev för tufft och därför orkade vi inte när vi väl skulle prestera, säger han.

Annars var förstås VM i Ryssland en stor upplevelse för Stefan.

– Nästan allt fungerade perfekt. Vi var samlade i 48 dagar och under den tiden hade vi inte en incident mellan spelare och ledare. Det måste vara rätt unikt och bidrog garanterat till att vi lyckades så bra som vi gjorde.

En sista fråga: Lasse Richt var landslagschef i 20 år. Tänker du hålla ut lika länge?
– Det kanske är så jäkla kul att man gör det. Men, nä, det är nog inte rimligt att tro att jag häckar här när jag fyller 75.

TEXT: Göran Bohlin 
(texten tidigare publicerad i Magasinet Fotboll #3 2018)

FAKTA: Stefan Pettersson

  • Ålder: 55 år.
  • Familj: Fru och fem barn.
  • Bor: Åkersberga.
  • Spelarkarriär: IFK Västerås 1970–81, IFK Norrköping 1982–84, IFK Göteborg 1984–88, Ajax 1988–94, IFK Göteborg 1994–98.
  • Antal A-landskamper: 31.
  • Antal VM: Ett (1990).
  • Utsedd till "Folkets Lirare" på Fotbollsgalan 1997.

Nationella partners