Group 2 Copy 19Link

Oavgjort efter sen slovakisk kvittering

Efter en jobbig första halvlek repade Sverige mod efter paus och tog över tillställningen mot Slovakien. John Guidetti sköt Sverige till ledning efter drygt 50 spelade minuter och länge såg det ut att bli segermålet. Men med fem minuter kvar av matchen kvitterade Slovakien till 1-1 vilket blev slutresultatet.

Efter den oavgjorda tillställningen i Nations League borta mot Ryssland i förra veckan tågade herrlandslaget under tisdagen ut på Friends Arenas hemmagräs för landskamp mot Slovakien. Janne Andersson hade presenterat startelvan med en hel del nya namn jämfört mot Ryssland som nu fick möjlighet att visa upp sig från start.

Men det blev en jobbig första halvlek för landslaget hemma på Friends Arena. Slovakien var det spelförande laget under de allra flesta minuter av halvleken och tryggt rullade de runt bollen mot ett Sverige som föll ner i försvarsposition.

Sverige hade problem att etablera eget spel och fick slå mycket långt när Slovakien pressade högt. Halvlekens vassaste chans tillhörde Slovakien när Albert Rusnák prickade stolpen med ett rappt och pressat skott strax utanför straffområdet. Men 0-0 stod sig halvleken ut.

- Vi är väldigt passiva i första halvlek, otydliga i spelet. Slovakien är bollskickliga men vi behöver inte göra dem bättre än vad de är. Jag var irriterad i paus och tyckte det var en riktigt dålig första halvlek, säger Janne Andersson till Cmore efter slutsignalen.

Landslaget fick pusta ut i paus och samla ny energi. Ytterligare energi tillföll sedan laget när John Guidetti knappt tio minuter in i halvlek två fångade upp ett inspel från höger och via stolpen satte öppningsmålet till 1-0.

- Otroligt skönt. Jag får ett inspel från Koffe (Kristoffer Olsson) och när jag ska skjuta så tar bollen på försvarares ben. Bollen studsar väggspel mellan mig och deras mittback och så kan jag lägga in den. Den studsade rätt bara och ibland är de målen de skönaste som finns, säger John Guidetti efter slutsignalen.

John Guidetti jublar efter 1-0 mot Slovakien.
John Guidetti jublar efter sitt mål mot Slovakien.

Under den första kvarten av halvlek två höjer sig Sverige rejält med mer bollinnehav och eget spel. Oscar Hiljemark börjar halvleken starkt och laget kommer fram effektivt på högerkanten flera gånger om. Strax efter målet tilldöms Sverige en indirekt frispark och är nära att sätta dit 2-0. Men Jimmy Durmaz avslut täcks bort av den defensiva muren av slovakiska spelare på mållinjen.

Slovakien har efter Sveriges effektiva start svårt att återgå till det spel som präglade den första halvleken. Herrlandslaget fortsätter att ta sig fram offensivt på ett bättre sätt och skapar flera hörnor dock utan resultat. Marcus Berg, Oscar Hiljemark och John Guidetti fyller på med nya farliga avslutslägen.

Men istället för 2-0 är det Slovakien som får jubla innan domaren blåser av matchen. Albert Rusnák, som prickade stolpen i första halvlek, får ett nytt skottläge och från distans klipper den offensiva spelaren in 1-1 vilket även blir slutresultatet.

- Jag tycker att vi lyfter rejält i andra halvlek och får bra svar. Jag är jättenöjd med halvleken och flera spelare som kliver fram och visar framfötterna. Vi får ett tydligare presspel och mycket bättre rörelse. Många fler som är aktiva och vill vara delaktiga, säger Janne Andersson.

- Vi har många anfall som är jättefina i andra halvlek och det är bara synd att vi inte gör något mer mål så matchen är död. Jag tycker vi ska vinna den. Det är tråkigt men jag tycker vi lyfter på ett bra sätt i andra halvlek och det var skönt.

En av spelarna som fick chansen från start var Kristoffer Olsson som efter slutsignalen summerar: 

- Första halvlek är inte bra. Den andra är bättre, en ganska öppen match med chanser åt bägge håll. Men vi ledde med 1-0 och kunde avgjort matchen då. Vi skulle avgjort innan de gjorde 1-1. Det är lite synd och det hade varit nice att vinna såklart.

Värt att notera från kvällen på Friends Arena är även att Kristoffer Peterson med tio minuter kvar av matchen fick hoppa in och göra debut i herrlandslaget.

Sista samlingen för herrlandslaget är i november där match hemma mot Ryssland i UEFA Nations League väntar den 20 november. Biljetter nedan.

Nationella partners

  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo