Stark 4-1-vinst mot Nederländerna

De svenska futsalherrarna gjorde en stark insats och besegrade Nederländerna med 4-1 i det första av veckans två möten. Kristian Legiec (2), Nima Kadivar och Albert Hiseni svenska målskyttar i Idrottshuset i Enköping. Ny match väntar redan tisdag kväll klockan 20.00 i IFU Arena i Uppsala.

Bilden: Lagkapten Kristian Legiec gjorde två av Sveriges mål i 4-1-segern mot Nederländerna.

Sverige var inte på tå när landskampen mot Nederländerna blåstes igång i Idrottshuset i Enköping. Holländarna pressade högt och de svenska spelarna var oprecisa i passningsspelet under de första minuterna.
Redan efter en minuts spel stal Jordany Martinus bollen och serverade Jamal el Ghannouit som helt ren alldeles framför mål kunde lägga in 1-0 för gästerna.

De svenska spelarna tog sig dock samman ordentligt efter ett par minuter och gjorde sedan en riktigt stark prestation under resten av första halvlek. Dessutom tre mål till halvtidsledning 3-1.

Kristian Legiec gjorde 1-1 på volley efter en vänsterhörna. Fehim Smajlovic var den som assisterade genom att chippa upp bollen till Legiec.
Även Sveriges 2-1 kom efter vänsterhörna. Mahmoud Abed-Al-Mouti rullade kort till Nima Kadivar som med vänstern vinklade in bollen vid bortre stolpen.

Inför matchen nämnde förbundskapten Matija Dulvat fasta situationer som en av sakerna där han ville se Sverige ta nya steg framåt och han kunde alltså glädja sig åt två mål från fasta redan i första halvlek.

Även Smajlovic var tidigare i halvleken nära mål efter en fast situation. Han avlossade ett stenhårt volleyskott efter hörna från Legiec där Ennes van Maasbommel svarade för matchens reflexräddning när bollen var på väg in i vänstra krysset.

Kristian Legiec gjorde 3-1 i slutet av första halvlek efter en vacker soloprestation. Han tog emot ett uppspel på mittplan, vände borta sin bevakare, avancerade och pausfintade bort nästa motståndare och bombade till slut upp bollen i nättaket.

– Det är alltid härligt att göra en fin volleyvariant så det var ett fint mål, sedan är det andra också klass, kommenterade Legiec mål nummer 35 och 36 i blågult och han var också till största delen nöjd med Sveriges första halvlek.

– En bra kvart har vi, första fem är vi inte riktigt med. Stressar lite i början när de pressar oss högt, som vi snackat om och visste att de skulle göra. Men vi har fått rätt på det och det känns väldigt bra, vi kommer till lägen, samtidigt har dom också lägen.
– Det blir lite hawaii för de chansar lite framåt och det ger oss kontringar som vi måste ta vara på. Sen kanske vi missar någon passning och då får dom en kontring så det är lite hawaii emellanåt, men vi ska försöka lugna ner det nu när vi leder.

Andra halvlek var inledningsvis mera taktiskt kontrollerad från båda lagen, men efter hand chansade holländarna mer och mer och Sverige fick flera riktigt skarpa målchanser i kontringsspelet.
Och ett mål till blev det. Albert Hiseni bröt ett uppspel, fintade passning åt vänster men gick rakt mot mål och tryckte in fyran.

Robin Armandt gjorde en fin match i det svenska målet med flera fina parader, bland annat räddade han en tiometersstraff. Och han kunde inte lastas ensam mot två fria holländare vid det tidiga 0-1-målet.

4-1-skytten Hiseni summerade den svenska insatsen direkt efter slutsignalen:
– Vi började lite knackigt, de fem första minuterna kanske. Men sedan tycker jag att vi genomför matchen väldigt bra. Vi har tränat mycket på hur vi ska ta oss ur när de sätter full press och det tycker jag att vi löste väldigt bra idag.

Att besegra Nederländerna som är en etablerad futsalnation med betydligt högre ranking än Sverige är starkt. En av Sveriges bättre landskamper det senaste dryga året.

– Jag rankar det väldigt högt, just för att vi är på god väg. Vi gör det ju bra matchen igenom och vi har ju roligt där ute också. Vi spelar ju för Sverige med hjärtat och det syntes idag, säger Hiseni.

Sverige och Nederländerna möts igen redan tisdag kväll kockan 20.00 då i IFU Arena i Uppsala. Se biljettlänk nedan.