Förlust i gruppfinalen

F00-landslaget föll i gruppfinalen mot Slovenien med 0-1 inför ny storpublik på Vittsjö IP. Sverige slutar därmed tvåa i gruppen. Nu väntar förberedelser inför vårens Elite Round. – De fick göra ett alldeles för enkelt mål. En kontring där vi hade kontroll på situationen, men inte fick undan bollen och sen var inte täta i försvaret. Annars är det en okej match från vår sida, säger F00-förbundskaptenen Anders Johansson.

Första halvlek var en jämn tillställning där Sverige hade mest boll och skapade de flesta chanserna.

Efter en kvart spelade Cornelia Kapocs fram Lisa Johansson som från sidan drog iväg ett hårt skott. Precis utanför. Minuten senare fick Emma Engström ett bra läge inne i boxen. I avslutningsläget halkade hon dock och avslutet gick precis över.

Efter knappa halvtimmen kom nästa chans. Josefin Harrysson levererade, precis som i hela kvalet, en fin hörna. Mittbacken Linn Bogren kunde så när skarva in ledningsmålet.

Ytterligare några minuter senare lät Harrysson vänsterfoten tala igen. Denna gång en frispark från distans som hon drog strax över. Första halvlek slutade därmed mållöst.

– Det var en väldigt bra första halvlek från vår sida. Vi hade väldigt bra kontroll på matchen i 65 minuter ungefär där vi spelade jättebra. Vi valde att pressa högt och fick ordning på deras uppspel. De skapade i stort sätt ingenting på oss. Försvarsspelet funkade bra och vi kom till hyfsade lägen, men var inte tillräckligt skarpa för de där riktigt heta chanserna. Vi borde kunna skapa fler chanser, säger F00-förbundskaptenen Anders Johansson.

Precis som i första halvlek var det Sverige som hade mest boll och var det laget som skapade de flesta chanserna, men bollen ville inte in. Med knappa kvarten kvar att spela var det istället Slovenien som tog ledningen i matchen.

Ana Milovic stod för ett fin aktion ute på kanten innan hon slog in bollen till Sara Makovec som drog till. Bollen tog oturligt på ett svenskt försvarsben som ställde Moa Edrud i målet. Bollen kunde retsamt rulla in i mål till 1-0 efter 77 minuters spel.

I sista minuten av ordinarie tid hade Tilde Lindwall ett lurigt skott utifrån som den slovenske målvakten gjorde en vass räddning på längs med marken.

Sverige försökte få till en kvittering, men lyckades inte. Slovenien vann matchen med 1-0 och vinner gruppen. Sverige slutar tvåa och gör slovenerna sällskap i vårens Elite Round.

– Andra halvlek började bra och vi skapade några halvchanser. Sen började vi göra andra saker. Matchen svängde och vi fick kontringar emot oss. Det började glida oss ur händerna. De fick göra ett alldeles för enkelt mål. En kontring där vi hade kontroll på situationen, men inte fick undan bollen och sen var inte täta i försvaret. Annars är det en okej match från vår sida. Samtidigt måste vi skapa mycket fler chanser utifrån vårt stora bollinnehav, säger Anders Johansson.

Sverige inledde EM-kval 1 med att slå Kazakstan med klara 6-0. Därefter besegrades Israel med uddamålet, 2-1. Och i dag blev det som bekant en sur 0-1-förlust mot Slovenien.

– Vi har tagit stora kliv i vår utveckling. Det är en stor skillnad från när vi var i Norge. Laget är mer homogent nu. Försvarsspelet är vassare trots att vi har en ruskigt orutinerad backlinje. Anfallsmässigt har vi delar som är väldigt bra på saker som vi har tränat på. Vi skulle behöva bli skickligare när vi är rättvända mot motståndarnas backlinje och ha lite större precision i passningsspelet. Överlag var det en väldigt bra samling. Detta är ett lag som är på uppgång och där det är en bra utvecklingskurva på många av spelarna, säger Anders Johansson.

Startelvan: 1 Moa Edrud - 7 Clara Härdling, 4 Saga Jontoft, 3 Linn Bogren, 2 Josefin Harrysson - 15 Lisa Johansson, 10 Olivia Wänglund (K), 14 Agnes Nyberg, 8 Linn Vickius - 18 Emma Engström, 17 Cornelia Kapocs.
Notera: Förkylda Hanna Johansson saknades i den svenska truppen till matchen.

Johan Velagic