Link

Vickius: "Allt är verkligen möjligt"

9 september 2016 drabbades Linn Vickius av en hjärnskakning mot Norge. 9 september 2018 debuterade hon i Damallsvenskan med Eskilstuna United DFF. Tiden däremellan har varit ett långt skadehelvete för 18-åringen som nu äntligen tagit sig tillbaka till fotbollen. I veckan spelade hon dessutom sina första landskamper i EM-kval 1 sedan olyckan. – Det kanske låter klyschigt, men allt är verkligen möjligt, säger Linn Vickius.

Linn Vickius sågs som en av de mest lovande spelarna från sin årskull och fick tidigt chansen i det ett år äldre F99-landslaget.

– Det var jättehäftigt att få spela med spelare som var ett år äldre. Att få den chansen. Det var ingen extra press för att jag var yngst, samtidigt var man ju tvungen att prestera och bevisa varför man hade blivit uttagen, säger Linn Vickius.

Parallellt fortsatte hon även att spela med F00-landslaget. Hon bytte moderklubben IFK Västerås mot damallsvenska Eskilstuna United DFF. Fotbollslivet lekte. Men i en träningsmatch mot Norge under hösten 2016 var plötsligt olyckan framme som skulle vända upp och ner på Vickius vardag.

– Det var på en hörna som jag hoppade upp och skarvnickade bort bollen. Norskan nickade istället mig i bakhuvudet. Just då fick jag bara ont så jag fortsatte att spela. Cirka fem minuter senare nickade jag bollen helt själv. Då blev det bara helt svart. Jag minns ingenting efter det förrän jag vaknade upp i omklädningsrummet, säger Linn.

Smällen och hjärnskakningen skulle visa sig vara så illa att Vickius försvann från fotbollen i två år.

– Alla hjärnskakningar är väldigt individuella och ser olika ut. Men det är inte normalt att det tar två år. Det tog väldigt lång tid innan hjärntröttheten försvann, säger Vickius.

Hur tog du dig igenom det?
– Du får ta en dag i taget. Försöka att se framstegen och bara blicka framåt, säger Vickius.

Hur har det varit när det har varit som allra tyngst?
– Det värsta var nog i början faktiskt. När jag inte kunde göra någonting. Jag bara låg och sov. Jag fick inte göra någonting, det var jobbigt, säger Vickius.

Det är inte bara fotbollen som har tagit smällar på grund av hjärnskakningen.

– Skolan har drabbats väldigt hårt. I början kunde jag inte gå i skolan alls. Sen började jag med en lektion om dagen och sen två och så vidare. Det sociala har också drabbats då jag verkligen inte har orkat umgås med kompisar, säger Vickius.

Nästa sommar är det dags för Vickius årskull (2000) att ta studenten. Trots många missade lektioner hoppas hon kunna fira studenten tillsammans med sina klasskamrater.

– Jag måste nog plugga lite extra för att hinna ikapp allt. Jag har som mål att ta studenten nästa sommar och jag hoppas verkligen att jag når det målet.

Har du blivit starkare av hela den här händelsen?
– Ja, jag tror att jag bara har blivit starkare av detta. Nu vet jag att jag klarar av motgångar.

Har du någon gång tvivlat på att du skulle komma tillbaka till fotbollen?
– Jag har aldrig tvivlat på det. Jag har alltid strävat efter att komma tillbaka. Alltid hoppats och trott på det.

Förhoppningarna stämde och inträffade. Sedan strax innan sommaren har Vickius nämligen börjat träna på för fullt igen.

– Det tog några månader innan jag ens fick träna lite. Jag började med att cykla i tio minuter och ta enkla promenader. Sen har jag tränat på för fullt sedan lite innan sommaren i år. Det har gått fram och tillbaka, men nu är det bra igen.

Under hösten har hon sedan även börjat spela matcher. På dagen två år efter hjärnskakningen gjorde Linn Vickius imponerande sin debut i Damallsvenskan. Den 9 september hoppade mittfältaren in i Eskilstunas 4-0-seger mot Limhamn Bunkeflo.

– Det var ashäftigt och jättekul att få debutera. Det var nervöst innan, när du står där och precis ska hoppa in. Sen när jag hoppade in släppte det då var det mest bara att köra och ha kul.

18-åringen kom in i den 88:e minuten. Minuten senare var hon högst inblandad i matchens sista mål.

– Jag vände upp med bollen och spelade ut den till Felicia Karlsson som gjorde ett instick. Jag var nära att sätta dit den, men hann inte fram. Då kom Cajsa Åkerberg bakifrån och slog in den i mål.

Knappa månaden efter den damallsvenska debuten var det dags för ett kärt återseende. Den blågula dressen. Efter lite drygt två års frånvaro från landslagsspel på grund av hjärnskakningen kallades Vickius till EM-kval 1 med F18-landslaget.

– Jag fick ett mail om att jag var uttagen, precis när vi hade skolfotografering. Vi hade inte haft någon kontakt innan så jag blev jätteöverraskad.

Inte nog med att hon blev uttagen till kvalet. Vickius fick även förtroendet från start i första matchen mot Kazakstan. En match hon tvingades att bryta på grund av, just det, en smäll mot huvudet.

– Det var ashäftigt att spela landskamp. Det kändes som att det var en belöning efter allt slit och rehab. Sen var det lite läskigt då det var en liknande situation jag gick ut för som när jag fick min hjärnskakning. Den här gången var det lugnt som tur var.

Har du blivit mer försiktig ute på plan efter hjärnskakningen?
– Nej, jag bara kör. Det blir inte bättre av att jag går runt och är rädd och tänker på det.

Har du fått några bestående men efter hjärnskakningen?
– Dels spelar jag med ett huvudskydd och sen har min syn påverkats. Jag fick nyss glasögon efter att min syn försämrades på grund av hjärnskakningen.

Vickius spelade i samtliga tre matcher i kvalet varav två från start.

– Med tanke på att det var så länge sedan jag spelade en landskamp gick det helt okej. Jag är inte jättenöjd med mina prestationer då jag vet att det finns saker jag kan göra bättre. Samtidigt växte jag in i det mer och mer. Sedan är det jättekul att få spela i landslaget. Det är alltid lika stort att få sätta på sig den svenska tröjan.

Sverige slutade tvåa i gruppen och avancerade till Elite Round. Detta efter 6-0 mot Kazakstan, 2-1 mot Israel och en avslutande förlust 0-1-förlust mot Slovenien.

– Det har varit tio väldigt roliga och lärorika dagar nere i Skåne. Vi spelade ganska bra i alla matcher och gjorde rätt många mål. Det är alltid bra erfarenheter du tar med dig från landslagssamlingar från bra matcher.

Avslutningsvis, har du dragit någon lärdom från tiden med hjärnskakningen?
– Det kanske låter klyschigt, men allt är verkligen möjligt.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo