Matchvinnaren en rutinerad 18-åring

Med två mål nickade Emma Engström Sverige vidare till Elite Round. I lördags besegrades Israel med 2-1. Sverige står därmed på maximala sex poäng inför tisdagens avslutande gruppfinal mot Slovenien.

– Det är en obeskrivlig känsla att göra mål för Sverige. Det bara rusar i hela kroppen, det är verkligen "wow". Speciellt på hemmaplan också, säger Emma Engström.

Se målen här:

När Emma Engström var sex år började hon spela fotboll i Barkarö SK i Västerås. När hon var 14 år bytte hon till AIK och började då pendla mellan Västerås och Stockholm.

– Det tog ungefär en timme. Mamma jobbade i Stockholm så då åkte jag alltid hem tillsammans med henne. När jag sen började i gymnasiet flyttade jag till Stockholm. Jag kände mig ganska färdig med Barkarö efter ett antal år där. Jag ville ha nya utmaningar och AIK kändes rätt, säger Emma Engström och fortsätter:

– Det är en fantastisk klubb. Både inom herr- och damsektionen. Man känner sig sedd och uppskattad som damspelare. Det är väldigt proffsigt även om vi bara spelar i Elitettan, säger Emma Engström.

Hur var det att flytta till Stockholm helt själv som 16-åring?
– Det var jättespeciellt att flytta ut så tidigt. I dag känns det jättebra, men i början gällde det att få till rutinerna. Se till att allt fungerade. Helt plötsligt fanns det ingen skjuts eller färdig mat på bordet efter träningen. Jag fick lära mig att planera när jag skulle handla, laga mat, tvätta och så vidare, säger Emma Engström.

Har du någon paradrätt?
– Det är nog spaghetti med köttfärssås. Eller lasagne. Ibland när jag känner för att laga mat brukar det bli rätt bra, men det händer ju att det bli snabbmakaroner med köttbullar ibland också, säger Emma Engström.

Trots sin ringa ålder gör 18-åringen i år sin tredje säsong i Elitettan med AIK:s damlag.

– Jag känner mig mer och mer som en av de mer rutinerade spelarna. Jag är en av spelarna som har spelat där längst nu. Som forward vill du hela tiden gå framåt, jag kan bli bättre på att ta det lite lugnare och vända spelet, säger Engström.

För AIK med ambitioner om att ta sig tillbaka till finrummet har säsongen varit en missräkning. Med endast fyra omgångar kvar att spela ligger laget för närvarande på en tiondeplats.

– Det har inte gått som tänkt. Målet var att gå upp i Allsvenskan, men nu är det mer att vi tampas i botten istället. Det har inte varit en jättebra säsong, men jag har lärt mig massor med saker. Hur det är att spela i motgång till exempel, säger Engström.

För egen del står Engström antecknad för 19 matcher, varav tio från start, och tre mål i år.

– Jag har inte spelat så mycket. Samtidigt känner jag att laget tror på mig och det betyder mycket. Sen gäller det bara att ta chansen när den kommer. Det har varit en relativt bra säsong, säger Engström.

I fjol smällde anfallaren in nio mål då hette anfallskollegan Loreta Kullashi. Den ett år äldre Kullashi flyttade förra hösten till Eskilstuna United DFF och debuterade kort efter det i A-landslaget.

Engström spelade tillsammans med Kullashi i ungefär ett år, både i AIK:a A-lag, men även i blågult.

– Hon har en fantastisk teknik och hittar massor med instick. Det är en fantastisk spelare. Att se henne gå till en allsvensk klubb, ta en startplats där och sen debutera i A-landslaget är jätteinspirerande. Det är häftigt att ha fått följa henne från så nära håll. Jättekul verkligen.

Vad har du för mål med din fotboll?
– Jag vill spela fotboll på en hög nivå så att man kan livnära sig på den. Att det är det enda man gör, spela fotboll. Att få göra något man tycker om så mycket. Att spela i Damallsvenskan eller utomlands och fortsätta vara med på landslagssamlingar. Det är något jag strävar efter.

För tillfället befinner sig Engström på en landslagssamling i Skåne där F18-landslaget EM-kvalar. I senaste matchen i lördags blev hon stor matchvinnare då hon stod för båda målen i 2-1-vinsten mot Israel.

– Det betyder jättemycket. Alla i laget blir glada för den som gör mål. Man ser verkligen glädjen. Det är ett kvitto på att vi är ett bra lag. Sen var det kul att göra mål med huvudet, det händer inte så ofta. De här målen är nog de som har betytt mest av mina mål i landslaget.

Målen var hennes nionde och tionde i den blågula dressen.

– Det är en obeskrivlig känsla att göra må för Sverige. Det bara rusar i hela kroppen, det är verkligen "wow". Speciellt på hemmaplan också. När alla reste sig upp och jublade, det var bra drag. Det är en jättespeciell känsla som alla borde få uppleva.

Efter 6-0 mot Kazakstan och lördagens 2-1-vinst mot Israel är Sverige redan nu klara för vårens avgörande kval Elite Round.

– Det känns så klart jättebra att vara klara för Elite Round. Det var ett av målen vi hade satt upp innan kvalet. Vi är ett starkt lag både på och utanför plan. Vi är trygga med varandra och har en bra lagmoral.

Hur skulle du sammanfatta era två matcher så här långt i kvalet?
– Det var kul med så många olika målgörare och fina framspelningar mot Kazakstan. Vi spelade oss fram på ett bra och fint sätt. Mot Israel spelade vi jättebra i först halvlek. Vi hade tålamod, skyddade bollen och vände spelet bra. I andra halvlek kom Israel ut med en mycket högre press. Vi blev stressade och de fick in kvitteringen. De var bättre än väntat. I helhet gjorde vi en väl genomförd match och var starka när vi kom tillbaka.

I helgens match mot Israel i Vejbystrand kom det imponerande 1062 åskådare. Något som Engström kände av nere på plan.

– Det var jättehäftigt. Jag har aldrig spelat inför så många innan. Det var folk överallt, på kortsidan, långsidan, på läktaren. Det betyder jättemycket. Jag tror att alla känner stödet från läktarna. Det känns att det är en landskamp och ett EM-kval vi spelar. Det är jättestort.

I första matchen blev Engström kvar på bänken hela matchen. Uppe på topp startade Cornelia Kapocs och Evelyn Ijeh. Mot Israel var det ett nytt anfallspar i Emma Engström och Paulina Nyström. Samtidigt som truppens femte anfallare Beata Olsson gjort två pigga inhopp.

– Konkurrensen är jättehög. Vi är ett offensivt lag och har många offensiva spelare som kan göra det där lite extra och avgöra på egen hand. Det brukar vara roliga träningar med mycket mål. Jag ser bara positivt på konkurrensen.

Vilka som får chansen i morgondagens match mot Slovenien återstår att se. I morgon tisdag spelar Sverige gruppfinal mot Slovenien i Vittsjö. Båda lagen är klara för Elite Round, men i potten ligger gruppsegern och seedning i lottningen till Elite Round.

– Vi förväntar oss en liknande matchbild som mot Israel. Vi ska försöka med ännu mer spelvändningar och ha det tålamod som behövs i 90 minuter. I början orkar motståndarna springa, men ju längre det går desto mer brukar de glida isär och öppna sig. Då blir det enklare att komma igenom.

Avslutningsvis. Att börja pendla redan som 14-åring. Att flytta hemifrån helt själv till Stockholm som 16-åring för fotbollen. Vad betyder fotbollen för dig?
– Jättemycket. Det låter klyschigt, men det är där jag kan slappna av och bara vara glad. Att spela bara för att det är roligt. Även om jag har krav på mig så känner jag inte av dem.

Emma om hur det är att spela med de olika anfallarna i truppen...

Paulina Nyström

– Paulina är en väldigt stark spelare med bra teknik. Det är kul att spela med henne då du ofta hittar kombinationer med henne.

Cornelia Kapocs

– Cornelia är också en stark spelare. Hon är väldigt snabb också. Vi kompletterar varandra bra och turas om att gå i djupled och möta bollen.

Evelyn Ijeh

– Evelyn är också en stark spelare som är farlig i djupet. Hon har ett bra skott och hon vågar att skjuta. Hon går på mycket genombrott också och är bra inne i boxen. Jag har bara spelat en match med henne.

Beata Olsson

– Beata är väldigt snabb och väldigt målfarlig. Hon är även en spelare som kan hitta de där insticken. Vi har bara spelat en intermatch ihop på 30 minuter och när hon hoppade in mot Israel senast fick vi några fler minuter med varandra.

Johan Velagic

Nationella partners