1-1 mot Nederländerna

F16/02-landslaget spelade 1-1 i gruppfinalen mot värdarna Nederländerna. Stinalisa Johansson kvitterade och stod för det blågula målet. Sverige slutar därmed tvåa i gruppen och är klara för vårens Elite Round.

– Det var en väldigt bra match mellan två bra lag. Det var ett högt tempo med bra kvalitet, en jämn match, säger F02-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Sverige inledde matchen piggt, men det var Nederländerna som tog ledningen genom deras skyttedrottning Nikita Tromp. I de två första matcherna antecknades hon för tio (!) mål. Mot Sverige kom det elfte.

I den 12:e minuten tilldelades Nederländerna en frispark. Fram stegade Nikita Tromp och hängde dit bollen i mål bakom lagkapten Sofia Hjern till 1-0.

Sverige reste sig och kunde i slutet av halvleken kvittera. Evelina Duljan kom skickligt förbi på sin kant och spelade bollen snett in och bakåt. På rätt plats vid rätt tillfälle var Stinalisa Johansson som sköt in 1-1 i den 41:a minuten.

– Vi gjorde en bra inledning på matchen, men åkte ändå på ett baklängesmål vilket var synd. Det var starkt av oss att ta oss tillbaka. Direkt efter målet sprang tjejerna och hämtade bollen och vi fortsatte bra. Vi fick även utdelning efter ett väldigt vackert fotbollsmål, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek fortsatte matchen att vara jämn. Ett ställningskrig. Båda lagen skapade lägen, men fick inte in bollen i nät.

För Sveriges del var Evelina Duljan nära att göra en repris på förarbetet till kvitteringen. 15-åringen kom än en gång förbi på sin kant och skulle precis slå in bollen när en nederländsk fot kom emellan.

Inga fler mål föll i matchen. Gruppfinalen mot värdnationen Nederländerna slutade därmed 1-1.

F16/02-landslaget säkrade avancemang till EM-kvalets Elite Round, som spelas i i vår. Foto: SvFF.

– Först och främst var det en väldigt bra match mellan två bra lag. Det var ett högt tempo med bra kvalitet, en jämn match. Visst hade vi förhoppningar om att kunna slå Nederländerna, men vi är väldigt nöjda med vår prestation, vi spelade riktigt bra i dag. Båda lagen hade chanser att avgöra matchen, de sista fem minuterna kändes det som att vi var nära, men Nederländerna försvarade sig bra, säger Pär Lagerström.

I och med resultatet blir Sverige tvåa i gruppen på fem poäng och är vidare till Elite Round. Efter den stora öppningsvinsten mot Lettland med 11-0 spelade sedan Sverige två raka 1-1-matcher mot först Georgien och sedan Nederländerna.

– Vi gjorde en jättebra första match mot Lettland. Att göra elva mål i en match är inte lätt. Sedan fick vi en utmanande andra match mot Georgien. Vi hade massor med avslut och de hade i princip en frispark på hela matchen som de gjorde mål på. Vi var inte så nöjda med den matchen samtidigt som det var väldigt lärorikt att spela mot ett sådant försvar. Vi försöker alltid att få ut max av laget och i dag mot Nederländerna var vi väldigt högt upp på den skalan. Överlag har det varit ett bra kval där tjejerna har utvecklats och spelat bra fotboll, säger Pär Lagerström.

Vårens avgörande Elite Round lottas i slutet av november.

– Vi vill alltid vinna, nu blir det en lite tuffare väg till EM, men den utmaningen antar vi. Vi går in till Elite Round med gott självförtroende. Vi har duktiga spelare som jobbar väldigt hårt och som vill bli bättre, säger Lagerström.

Johan Velagic

Nationella partners