Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

"Magisk känsla att representera sitt land"

Saga Hagman var enda spelaren i F02-landslagstruppen som aldrig hade blivit kallad till ett landslagsläger. När det sedan vankades EM-kval blev hon uttagen. Nu är mittbacken den enda i truppen som har spelat samtliga minuter i kvalet.

– Det är en magisk känsla att representera sitt land. Att jag får vara med i landslaget är även ett kvitto på all träning jag har lagt ner i alla år, säger Saga Hagman.

Saga Hagman började spela fotboll i Hörby FF i 5-6-årsåldern och gjorde så fram till årets säsong då hon gick till IF Limhamn Bunkeflo. När hon var 14 år tog hon klivet upp till a-laget i division 3 och i fjol var hon ordinarie i division 2.

- Det var en stor förändring att komma upp till A-laget som 14-åring. Spelarna var mycket större, men det gick ganska bra. Jag spelade hela tiden med killarna i skolan och de är generellt starkare och större. All den erfarenheten tog jag med mig till Limhamn Bunkeflo och i F19-serien, säger Saga Hagman.

Hur har din första säsong i Limhamn Bunkeflo varit så här långt?
– Jag har lärt mig massor i Limhamn, det är där jag har utvecklats mest. Hela sättet hur jag ser på spelet, rörelser och så. Sen har jag kommit in i laget snabbt också och tagit en startplats. Det har varit en bra säsong så här långt, säger Saga Hagman.

Tidigare i månaden säkrade Hagman och hennes Limhamn segern i den södra F19-serien.

– Det har gått jättebra för oss i år. Alla har gått in till matcher på ett väldigt bra sätt. Vi har även gjort mycket mål i mestadels av matcherna. Vi har starka spelare generellt. Alla har koll på vad de ska göra ute på planen och då kommer resultaten, säger Saga Hagman.

I och med seriesegern väntar nu semifinal i slutspelet som avgörs på Bosön i början av november. Ett slutspel där en SM-vinnare ska koras.

– Det ska bli jättekul. Hela laget är väldigt taggat på de matcherna. Det är det här vi har kämpat för hela säsongen. Vi går för att vinna, säger Hagman.

16-åringen har även varit med och tränat uppe i a-laget under sin debutsäsong i klubben.

– Det har varit kul. Det känns som att det går framåt när man får chansen att vara med där uppe och träna med a-laget, säger Hagman.

Hennes framfart i klubblaget har inte gått obemärkt förbi. När F02-förbundskaptenen Pär Lagerström tog ut sin EM-kvaltrupp fanns Saga Hagmans namn med för första gången.

– Med tanke på att det är allvar i och med att det är kval nu så kom kallelsen som en överraskning. Något jag inte trodde på. Jag visste om att Pär (Lagerström) var och kollade på en av mina matcher i klubblaget, men jag hade ingen kontakt med honom. Jag läste kallelsen på mejlen hemma. Jag fattade först inte var det var för något. Sen blev jag bara jätteglad. Hela familjen blev glad så vi firade lite tillsammans, säger Hagman.

Nu när du är här, hur är det att spela för Sverige?
– Det är en magisk känsla att representera sitt land. Att jag får vara med i landslaget är även ett kvitto på all träning jag har lagt ner i alla år. Första matchen var det väldigt nervöst. Jag hade aldrig träffat spelarna eller ens pratat med dem innan denna samling, men det gick bra.

Inför kvalet var Hagman den enda i truppen som aldrig tidigare blivit kallad till ett landslagsläger. Nu är hon den enda i truppen som har spelat samtliga minuter i kvalets två första matcher mot Lettland och Georgien.

– Det har gått bra tycker jag. Första matchen var som sagt lite nervös, men alla spelare och ledare hjälpte mig mycket. De snackade hela tiden vilket hjälpte mig.

Är du överraskad över att du har startat i båda matcherna och spelat varje minut?
– Ja, det trodde jag inte. Just eftersom jag kom hit som helt ny och att det var så viktiga matcher där det gäller mycket. Det känns jätteskönt och har varit väldigt kul att få spela dessa matcher.

Märks det att du är iväg på ett landslagsläger?
– Ja, det är mycket träningar och mycket teori. Det är intensiva dagar, fotboll hela tiden verkligen. Men det är kul, det är ju detta alla här vill göra.

Sverige vann öppningsmatchen mot Lettland med förkrossande 11-0. I den andra matchen blev det ett kryss, 1-1 mot Georgien.

– Laget har kämpat på bra i båda matcherna. Alla gav allting. Tyvärr räckte det inte hela vägen mot Georgien. Men det gäller bara att alla fortsätter att jobba på.

I första matchen mot Lettland hade Sverige 40-1 i avslut. Mot Georgien var det 20-2. I dag tisdag väntar värdarna Nederländerna som vunnit båda sina matcher och har hisnande 25-0 i målskillnad.

– De två första matcherna har det inte varit så mycket att göra i just försvarsspelet. Vi har mest haft bollen på motståndarnas planhalva. Mot Nederländerna blir det nog en mer jämn match. Vi vet om att det är ett väldigt bra lag.

Dagens match mot Nederländerna blir en gruppfinal. Sverige har alltjämt allt i egna händer. En vinst och gruppsegern är säkrad.

– Det ska bli en spännande match att spela. Alla är väldigt taggade och har bra inställning till det. Går alla in 100 procent tror jag verkligen att vi kommer att fixa det.

De två första lagen i gruppen går vidare till vårens Elite Round samt de fyra bästa grupptreorna från de elva kvalgrupperna.

Sveriges match mot Nederländerna startar 19.00 och den svenska startelvan offentliggörs 90 minuter före avspark.
Matchen tv-sänds inte, men kan följas via Uefas livescore.

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo