Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Stinalisa Johansson om EM-kval 1

I fjol slutade Stinalisa Johansson tvåa i skytteligan i Division 2. I år blev hon skyttedrottning med 28 fullträffar för sitt Tvååkers IF. När F02-landslaget EM-kvalade tidigare i veckan skrev hon in ytterligare tre mål på målkontot. – Jag har nog alltid gjort mycket mål. Först i flicklagen och sedan har det bara fortsatt i a-laget också, säger Stinalisa Johansson.

Bilden: F16/02-landslaget klara för EM-kval 2, Stinalisa Johansson (nummer 10) längst fram till höger i bild.

I förra veckan avslutade F16/02-landslaget EM-kval 1 med att spela oavgjort mot värdnationen Nederländerna och säkra avancemanget till Elite Round.

– Först och främst var det en otroligt rolig match att spela då det var två bra lag som mötte varandra. Både vi och Nederländerna försökte spela fotboll och ville vinna matchen. Vi gjorde en riktigt bra prestation, det var bara synd att vi inte lyckades vinna, säger Stinalisa Johansson.

Matchen mot Nederländerna slutade 1-1, Sveriges mål prickades in av just Stinalisa Johansson.

– Våra mittfältare hade några fina kombinationer innan bollen kom ut till Evelina (Duljan) som dribblade sig fram på kanten och spelade in bollen. Jag stod vid straffpunkten och lade in den med vänstern, säger Stinalisa Johansson.

Känslan när du ser bollen gå in i mål?
– Att göra ett sådant mål mot Nederländerna i en sådan match väger tungt. Det är alltid roligt att göra mål, men det målet var lite extra speciellt. Lite av en dröm som gick i uppfyllelse, säger Stinalisa Johansson.

Sverige inledde EM-kvalet med en 11-0-seger mot Lettland. Därefter blev det två raka 1-1-matcher mot först Georgien och sedan Nederländerna.

– Vi började riktigt starkt, 11-0 är ett väldigt bra resultat. Matchen mot Georgien var inte vår bästa prestation. Det var svårt att spela mot en sexbackslinje, ganska tufft att bryta sig igenom där. Samtidigt var det väldigt lärorikt för oss. I sista matchen mot Nederländerna spelade vi upp oss väldigt mycket, överlag är jag nöjd med kvalet, säger Johansson.

Hur kändes kvalet för egen del?
– Det känns ganska bra. Sen när du analyserar matcherna tänker du alltid du borde ha gjort saker annorlunda. Överlag var det en helt okej prestation tycker jag, säger Johansson.

Matcherna i EM-kvalet var F02-landslagets allra första tävlingslandskamper.

– Det var lite smånervöst, men jag var mest taggad. Att det var nu det gällde att prestera. Det märktes på alla i laget att det var tävlingsmatcher. Alla ville verkligen vinna och göra sitt absolut bästa, säger Johansson.

Till våren väntar ytterligare tävlingslandskamper då det vankas Elite Round. Den andra och sista kvalrundan till nästa års U17-EM i Bulgarien.

– Jag ska göra allt jag kan för att få vara med i den truppen. Det hade varit otroligt roligt att vara med där och försöka ta Sverige till EM. Jag är redan jättetaggad på det.

Till vardags spelar Johansson i Division 2 för moderklubben Tvååkers IF som hon alltid har spelat för. Hösten 2016 debuterade hon i a-laget som 14-åring. I fjol blev hon tvåa i skytteligan. I år vann hon densamma i överlägsen stil på 28 mål. Tvååkers totalt gjorde 50 mål i år. Därmed stod 16-åringen för 56 procent av lagets mål i år.

– Jag kan inte vara något annat än nöjd med det. Det är väldigt roligt att kunna bidra till vinster genom att göra mål.

Har du alltid gjort mycket mål?
– Jag har nog alltid gjort mycket mål. Först i flicklagen och sedan har det bara fortsatt i a-laget också, men det kanske är först nu det börjar gå upp för en.

Vad beror det på tror du tror du? Vad är hemligheten?
– Jag vet inte riktigt. Jag har nog en ganska bra spelförståelse vad gäller vilka löpningar som är bra att ta. Sen har jag även snabbheten för att kunna ta mig förbi backlinjen. När du väl har tagit dig dit är det bara att försöka sätta dit bollen i nät.

Kan du beskriva känslan av att göra just mål?
– Det är alltid en stor glädje. Det blir på något vis även ett kvitto, svart och vitt att du hjälper laget. Det är alltid kul att bidra på det viset.

Även i landslaget är Johansson lyckosam. I det nyss avslutande kvalet noterades hon för tre mål. Anfallaren står numera antecknad för fyra mål på nio landskamper.

– Att få representera Sverige och dessutom göra mål för Sverige...det är otroligt. Det är väldigt, väldigt, stort.

Vad har du för drömmar inom fotbollen?
– Under denna samling då vi verkligen har tänkt och tränat fotboll hela tiden har jag märkt exakt hur kul det är. Det hade varit jätteroligt om jag hade kunnat leva på fotbollen i framtiden. Ha det som ett jobb. Det vill jag verkligen göra nu efter det här lägret.

 

Johan Velagic

 

 

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo