Besviket Sverige spelade 1-1 mot Georgien

20-2 i avslut. 1-1 i mål. Trots stort spelövertag för F02-landslaget blev det en poäng mot Georgien i EM-kvalet i Nederländerna. Sveriges mål prickades in av Nina Koppang i den första halvleken.

– Så här direkt efter slutsignal är det en besvikelse då vi kände att vi kunde få ut mycket mer än vad vi fick. Samtidigt är det en lärorik match för oss att spela, säger F02-förbundskapten Pär Lagerström.

Statistiken talar sitt tydliga språk och speglade matchbilden. Sverige hade ett stort spelövertag, skapade många chanser, men effektiviteten saknades mot ett försvarsinriktat Georgien.

Efter 20 minuter var Sverige ytterst nära att ta ledningen genom kapten Hanna Bennsion. Mittfältarens frispark tog i underkant ribba och ut.

Målet skulle dock komma kort efteråt. Johanna Lindblom slog en diagonal djupledsboll till anfallskollegan Nina Koppang som tog ner bollen och kunde peta in bollen i mål. Sverige upp i ledning med 1-0 efter 24 minuter.

Sverige hade en del halvfarliga hörnor, men 1-0 stod sig halvleken ut.

– Vi har pratat om att få ut max av alla här nere i kvalet. I dag är vi inte nöjda med vår prestation. Vi kunde ha skapat ännu fler klara målchanser känner vi. Så här direkt efter slutsignal är det en besvikelse då vi kände att vi kunde få ut mycket mer än vad vi fick. Samtidigt är det en lärorik match för oss att spela, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek fortsatte Sverige ha mycket boll och kom till flera avslut. Inhopparen Stinalisa Johansson fick ett bra läge inne i straffområdet i inledningen av halvleken, men missade.

Sverige lyckades inte förvalta det stora spelövertaget och istället kunde Georgien kvittera i matchen.

I den 78:e minuten fick de en frispark från sidan. Inlägget från frisparken touchades sedan oturligt in i det egna svenska målet och det var kvitterat till 1-1.

Trots en svensk slutforcering och förkrossande 20-2 i avslut under matchen blev det en poäng mot Georgien. Lördagens match slutade 1-1.

– Georgien hade verkligen bestämt sig. Mot Nederländerna spelade de aggressivt och högt, mot oss låg de väldigt lågt. De försvarade sig med samtliga elva spelare precis utanför eget straffområde. Vi hade svårt att ta oss förbi det. Det funkar inte att göra mål på beställning. Georgien försvarade sig bra och ska ha en stor eloge för det. Det var en typisk kvalmatch med mycket avbrott, spelare som ligger ned ofta och så. Men det är så det funkar ibland och det är väldigt lärorikt att spela sådana matcher, säger Pär Lagerström.

Efter två omgångar står nu Sverige på fyra poäng då Lettland besegrades i öppningsmatchen med 11-0. Den andra matchen i gruppen mellan Nederländerna och Lettland spelas senare under lördagseftermiddagen.

– Vi får möjlighet att se Nederländerna spela live igen nu i dag. Nu får vi fokusera på det vi kan påverka. Vi får se till att få ut max av oss i nästa match. Vinner vi mot Nederländerna talar mycket för att vi vinner gruppen. Vi ska försöka få ihop alla verktygen till den matchen, säger Pär Lagerström.

Johan Velagic

Nationella partners