F16 med storseger

F16/02-landslaget fick en strålande start på EM-kval 1 i Nederländerna när Lettland besegrades med hela 11-0. Sverige hade ledningen med 5-0 redan efter 20 spelade minuter och vann alltså till slut med förkrossande 11-0. – Det var en väldigt bra start från oss. Det är så starkt av tjejerna att i deras första tävlingslandskamp som 16-åringar få ut max av sig själva så, säger F02-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Sverige gjorde processen kort i sin kvalpremiär. I sin allra första tävlingslandskamp vann F02-landslaget med hela 11-0 mot Lettland.

Sverige rivstartade matchen och efter åtta spelminuter smällde laget in fem bollar på endast tio minuter (!), i snitt ett mål varannan minut alltså.

Felicia Saving inledde målskyttet i den nionde minuten till 1-0. Minuten senare prickade Hanna Ekengren in 2-0.

Därefter kom två nya mål inom en minut. Först gjorde Stinalisa Johansson 3-0 efter en kvart. I den 16:e minuten ökade Johanna Lindblom på till 4-0.

När Hanna Lundkvist sedan gjorde 5-0 i den 19:e minuten hade Sverige alltså prickat in fem mål på endast tio minuter.

Innan första halvlek var slut hann Sverige göra ytterligare två mål. Stinalisa Johansson och Hanna Ekengren gjorde sina andra mål för dagen till 6-0 och 7-0 som var halvtidsresultatet.

– Det var en väldigt bra start från oss. Det är så starkt av tjejerna att i deras första tävlingslandskamp som 16-åringar få ut max av sig själva så. Det är kul att vi får betalt för det vi har tränat på här nere. Tjejerna ska ha en stor eloge för både sina förberedelser inför matchen och prestationen under matchen, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I halvtid byttes Nina Koppang in. Hon behövde inte särskilt många minuter på sig för att hamna i målprotokollet. I den 53:e minuten gjorde hon 8-0 för att sedan öka på till 9-0 i den 56:e minuten. Inhopparen fullbordade sitt hattrick när hon fastställde slutresultatet till 11-0 i den 78:e minuten.

Nina Koppang hoppade in efter halvtidsvilan och gjorde tre mål.

Hanna Ekengren stack emellan och gjorde 10-0 efter dryga timmens spel. Hennes tredje. Sverige hade därmed två hattrickskyttar i matchen mot Lettland som till slut besegrades med 11-0.

– Det är imponerande att tjejerna fortsätter att göra mål hela tiden. Det är en bra prestation under 90 minuter. Vi gjorde våra fem byten som vi får göra och alla gjorde det bra samtidigt som det sitter kvar duktiga spelare på bänken. Det var en positiv anfallsfotboll vi spelade med mycket kombinationsspel och med fina djupledslöpningar med bra fart. I försvarsspelet blev vi inte testade, de skapade ingenting emot oss, säger Pär Lagerström.

Efter dagens vinst toppar Sverige gruppen för tillfället då den andra matchen i gruppen mellan Nederländerna och Georgien spelas först 19.00 under onsdagen.

– Nu ska vi i ledarteamet åka och kolla på Nederländerna – Georgien medan tjejerna åker hem till hotellet för att äta och vila. Nu på kvällen reflekterar vi över vår vinst mot Lettland. Vidare i morgon blir det träning och återhämtning innan vi börjar fokusera på Georgien som är vår nästa motståndare. Därefter väntar en tuffare träning och en taktisk träning innan vi tar oss an Georgien, säger Pär Lagerström.

På lördag 13.00 spelar Sverige sin andra match i kvalet mot Georgien. Matchen sänds tyvärr inte, men går att följa via Uefa:s livescore.

Sveriges startelva:

1 Sofia Hjern (K) - 2 Hanna Gunnarsson, 3 Emma Becker, 13 Saga Hagman - 7 Hanna Lundkvist, 6 Felicia Saving, 8 Hanna Bennison, 17 Evelina Duljan - 10 Stinalisa Johansson, 9 Johanna Lindblom, 11 Hanna Ekengren