Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Många mål i första finlandsmötet

Senaste samlingen avslutades med en 6-3-seger mot Norge. I dag inledde F03-landslaget med en 3-5-förlust mot Finland. Hisnande 17 mål på två matcher.

– Jag konstaterar att vi kan göra mål, men att vi även släpper in mycket mål. Finland var bättre än oss och spelade med mer fart och fläkt, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

Sverige åkte på en riktig kalldusch. Redan efter fyra minuter hade Finland tagit ledningen med 1-0 genom Inka Rajala.

Sverige skakade bort inledningen och kunde kvittera till 1-1 efter 21 minuters spel. Efter en lång djupledsboll rusade den finländska målvakten ut och skulle rensa undan. Vendela Dreifaldt snappade dock upp bollen och kunde behärskat lyfta in kvitteringen från mittplan i det öppna målet.

Glädjen skulle visa sig vara kortvarig. Bara fyra minuter senare var Finland åter i ledningen. Efter en hörna damp bollen ner hos Inka Rajala som gjorde sitt andra mål i matchen när hon placerade in bollen uppe i bortre hörnet till 2-1.

Än en gång kom Sverige tillbaka. Efter en halvtimmes spel hamnade bollen hos Sefanit Samrawe som elegant snurrade runt och hittade ena hörnet till 2-2. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

– Det var ingen bra start. Det var en go början för Finland och ingen bra start för oss. Finland fick energi av det, men vi kom tillbaka och det var ändå 2-2 efter första halvlek som var upp och ner. Vi fick slita otroligt mycket i försvaret. I andra halvlek förändrade vi lite saker och blev lite tryggare i försvarsspelet. Vi fick kämpa, det är högre tempo än vad spelarna är vana vid, säger Pia Sundhage.

Även andra halvlek började Finland starkt och tog ledningen för en tredje gång i matchen. Finländskorna vann bollen högt upp på högerkanten. Bollen till Wilma Forsblom som snyggt fintade bort en svensk försvarare och snyggt smällde in 3-2 i nättaket.

Bara minuten senare kvitterade Sverige för tredje gången i matchen. Direkt på avspark satte Sverige full fart mot mål. Matilda Vinberg slog ett inlägg från högerkanten och Rosa Kafaji kunde stöta in 3-3 från nära håll i den 55:e minuten.

Målfesten slutade inte där. Efter en timmes spel tog finländskorna än en gång ledningen. Efter lite flipperspel efter ett inlägg kunde Aada Nurmi lobba in 4-3.

Ytterligare sju minuter senare kom även 5-3 genom Anni Hartikainen som nickade in ett långt och fint diagonalt inlägg.

Sverige gjorde ett tappert försök att åter komma tillbaka i matchen, men den här gången lyckades det inte. Sverige föll i den första av två träningslandskamper mot Finland i Eerikkilä.

– Jag konstaterar att vi kan göra mål, men att vi även släpper in mycket mål. Finland var bättre än oss och spelade med mer fart och fläkt. Vi hade det väldigt kämpigt på kanterna där de hade väldigt skickliga spelare. Vi rättade till det under halvtid. Vi gjorde även tre snygga mål och har ett bra passningsspel på deras planhalva när vi är där. Vi bedriver tyvärr mycket tid på egen planhalva då Finland är väldigt bra. Vi kämpade på väl, men förlorar tyvärr. Vi har jättelägen att både reducera till 4-5 och kvittera till 5-5. Vi får jobba vidare med försvarsspelet och vara lite coolare i anfallsspelet, säger Pia Sundhage.

Nästa match mot Finland spelas redan i övermorgon torsdag.

Startelvan: 12 Lisa Wahlberg - 16 Joséphine Nyblom Batafoé, 3 Saga Carlsson, 4 Elma Junttila Nelhage, 5 Nellie Nygren - 11 Alice Söndergaard, 10 Rosa Rusul Kafaji, 6 Johanna Svedberg, 14 Sefanit Luwam Samrawe - 15 Vendela Dreifaldt, 9 Lisa Jansson.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo