Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Seger 5-2 i andra matchen mot Finland

F03-landslaget tog en härlig revansch på Finland. Sverige bjöd än en gång på en målfest och slog grannarna från öst med 5-2. Facit från samlingen i Finland blev därmed en vinst och en förlust. – Första 15-20 minuterna är något av det bästa jag har sett från detta landslag, säger Pia Sundhage.

Sverige kopplade greppet om matchen direkt och skapade en hel del lägen. Matilda Vinberg försökte med ett skott efter ett fint anfall från Sverige. Samme Vinberg fick sedan ett friläge där den finska målvakten gjorde en bra räddning på. Däremellan sköt Rosa Kafaji över i ett fritt läge precis framför mål. Allt inom den första kvarten.

Efter dryga halvtimmens spel kunde inte Finland stå emot längre. Efter ett skott utifrån av lagkapten Johanna Svedberg tog Sverige ledningen med 1-0.

Precis innan halvtidsvilan ökade Sverige på sin ledning. Landslagsdebutanten Sara Öjebo spelade fram Klara Nyberg som tog med sig bollen in i straffområdet och placerade in 2-0 i den 42:a minuten som var halvtidsresultatet.

– Första 15-20 minuterna är något av det bästa jag har sett från detta landslag. Vi vänder ut på båda kanterna där vi har två olika spelartyper i Sefanit (Samrawe) och Matilda (Vinberg). Jag har ett säg som går "bara vara spelbara" och det var de under hela halvleken. Vi spelade sammantaget bra i alla lagdelar. Det enda man kan fundera på är varför det inte blir några mål. Det kan vara för att vi är så tekniska att vi alltid vill ha ett bättre läge. Så länge vi skapar så många lägen är vi goa och glada, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Andra halvlek var inte gammal när Sverige än en gång hittade målet efter riktigt fotbollsgodis. Inhopparen Vendela Dreifaldt sulade bollen i djupet perfekt i steget till Sefanit Samrawe. Yttern stod för en elegant tvåfotare inne i boxen och sköt. Målvakten räddade och returen rensades sedan på Dreifaldt och turligt in till 3-0 i den 53:e minuten.

Till skillnad från första halvlek stack Finland upp i anfall och skapade några lägen. Efter dryga timmen stod Elin Svahn, som byttes in i halvtid, för en jätteräddning efter en snabb sidledsförflyttning. Kalabalik uppstod på returen som Svahn till slut fick ordning på.

Med knappa kvarten reducerade Finland. Tvåmålsskytten från första matchen, Inka Rajala, rann igenom det svenska försvaret och rullade in 3-1.

Bara sex minuter senare svarade Sverige genom att slå in en straff till 4-1. Inhopparen Dreifaldt ordnade straffen, Joséphine Nyblom Batafoé slog in den i mål i den 83:e minuten.

Endast två minuter senare replikerade Finland med en ny reducering genom ett vackert mål. Anni Hartikainen drog till med en volley utanför straffområdet, bollen seglade in uppe i bortre krysset till 4-2.

Strax innan slutsignal fastställdes slutresultatet till 5-2. Detta efter att Dreifaldt stått för ännu en läcker klack. Denna gång till Vinberg som sköt utifrån. Bollen letade sig mot bortre stolpen där Nyblom Batafoé dök upp och stötte in sitt andra mål för dagen.

– Är det någonting som är säkert så är det att det blir massa mål när vi spelar. Det är ett resultat av alla skickliga offensiva spelare som finns i laget. Efter ungefär en timme slängde Finland in sina bästa spelare, men vi står stången ändå. Det böljar lite, men överlag är vi det bättre laget. Vi har många spelare som gör det oväntade, det gäller att göra det vid rätt tillfälle och det gör vi i dag. Vi ändrar även om i spelsystemet till 4-5-1. Jag tycker det är så stort att som 15-åringar klara av det med den lilla informationen de fick av oss. Jag är mäktad imponerad och stolt över att de löser det så bra, säger Pia Sundhage.

Efter dubbellandskamperna mot Norge förra månaden var detta landskamp nummer tre och fyra för F03-landslaget. 3-5-förlusten mot Finland följdes upp med en 5-2-vinst under torsdagens match.

– Jag är väldigt nöjd med samlingen. Både med matcherna och träningarna. Nu fick vi träna på att försvara oss på ett annat sätt jämfört med matcherna mot Norge förra månaden. Det är oerhört viktiga läropengar. Det vi inte gjorde bra mot Finland i första matchen gjorde vi bättre nu i andra matchen samtidigt som vi fick ut mer av vårt spel. Att ha dubbellandskamper så här är värt väldigt mycket. Vi får mycket att prata om. Det jag är mest stolt över är att vi har så många olika typer av spelare. När vi gjorde 3-0 stod vi bara och gapade för att det hände så mycket fina saker i straffområdet. Ibland blir vi lite för fega när vi får press på oss. För så vackert och fantasifullt som vi spelar på offensiv planhalva kan vi spela på vår egen planhalva också. Men vi kommer dit, säger Pia Sundhage.

Johan Velagic

 

 

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo