Pär Lagerström

Lagerström inför EM-kval 1

I dag onsdag inleder F02-landslaget EM-kval 1 i Nederländerna. Öppningsmatchen spelas mot Lettland med avsparkstid 15.00. De två övriga lagen i gruppen är Georgien och värdarna Nederländerna. – Det så klart väldigt förväntansfullt. Det är en härlig energi på träningarna, alla vill visa att de vill spela, säger F02-förbundskaptenen Pär Lagerström.

I helgen landade F02-landslaget i Amsterdam. En kortare bussresa sydväst tog laget till Haag där de har sin bas och där det ska EM-kvalas.

– Resan hit gick jättesmidigt. Vi bor på ett bra hotell och tränar på jättefina naturgräsplaner. Vi har väldigt bra förutsättningar. Dagarna innan det drar igång är kanske de mest intensiva. Det är perioden då vi samlar alla spelare och får ihop ett arbetssätt, vi blir ett lag. Det är mycket teori och videoklipp också utöver träningarna. Min främsta uppgift är att få ut max av spelarna, det är det vi hela tiden strävar efter, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I dag onsdag inleder Sverige EM-kval 1 till nästa års U17-EM i Bulgarien. Under året har F02-lanslaget spelat nio matcher. I maj blev laget tvåa i en fyrnationsturnering i Bohuslän. Under sommaren föll laget i en dramatisk final i Nordisk Flick och förra månaden spelade de en dubbellandskamp mot Norge.

– Vi har haft väldigt positiva förberedelser inför kvalet det här året med många matcher. Många spelare har fått chansen att visa upp sig. Det har varit ett intensivt år med fina förutsättningar där vi har samlats vid flertalet tillfällen, säger Pär Lagerström.

För drygt ett år sedan startade F02-landslaget upp. Efter åtskilliga läger, träningar, teorigenomgångar och en drös matcher är det nu äntligen dags för landslaget att spela sina allra första tävlingslandskamper.

– Ett av syftena är att utbilda framtida elitspelare till främst damlandslaget. En uppgift i det är att tävla som är en stor del i utbildningen. Vi har mål för damlandslaget att ta medaljer på mästerskap. Den främsta utbildningen är att få träna på att tävla. Nu när det är ett kval står det poäng på spel och det blir ett annat fokus. Det krävs att du kommer hit väl förberedd och att du har gjort förarbetet. Det är en väldigt viktig del i utvecklingsprocessen, säger Pär Lagerström.

Hur är stämningen i gruppen och truppen så här nära inpå?
– Den är god. Det hade varit svårt att vara någonting annat. Alla är nog glada över att vara uttagna här. Inför första matchen är det nog lite osäkerhet också kring hur startelvan kommer att se ut och så. Samtidigt har vi pratat om att det är samtliga 20 spelare som gör laget. Det är nog lite nervöst också inför första matchen vilket är normalt och något som vi ska omfamna. Sen är det så klart väldigt förväntansfullt. Det är en härlig energi på träningarna, alla vill visa att de vill spela, säger Lagerström.

I Pär Lagerströms trupp på 20 spelare är det tre landslagsdebutanter. Mittbacken Saga Hagman från IF Limhamn Bunkeflo samt anfallarna Cassandra Harletun från FC Rosengård och Cassandra Larsson från Bollstanäs SK.

– Vi pratar ofta om att det finns många olika vägar till landslaget. Våra tre debutanter har alla tagit sig hit på olika sätt. Saga hade inget landslagsläger inför EM-kvalet, men har gjort det jättebra i Limhamn Bunkeflo där hon har gått framåt mycket och var värd en plats här nu. Cassandra Larsson har varit med någon samling tidigare. Hon får sin utbildning i Division 1 och Bollstanäs där hon har gjort 15 mål i år. Cassandra Harletun har varit kallad till samlingar, men har tyvärr lämnat återbud på grund av en knäskada. Hon skötte rehaben bra, har kommit tillbaka och även fått träna med Rosengårds a-lag. Vägen till landslaget är inte alltid rak, ibland är den lite krokig också, säger Lagerström.

I dagens öppningsmatch står Lettland för motståndet. Avspark sker 15.00 på Sportpark Zegersloot i Haag.

– I stort har dam- och flickfotboll utvecklats mycket i Europa. Numera har alla länder även ungdomslandslag. Lettland är ett lag som jobbar hårt och spelar lite typiskt som en öststat. De har en hög press, är starka i dueller, men är inte lika välorganiserade som vissa nordiska lag lan vara. De brukar spela med ett högt tempo där de springer mycket och har ett ganska direkt spel. En annan typ av motståndare som vi är vana vid som kommer att vara lärorikt för oss, säger Lagerström.

På lördag går kvaläventyret vidare med match mot Georgien innan det avslutas på tisdag mot värdnationen Nederländerna. De två bästa från gruppen samt de fyra bästa grupptreorna från de elva kvalgrupperna går vidare till vårens Elite Round.

– Lyckas vi få ut max av spelarna kan vi slå de flesta lagen. Min uppgift är att förbereda spelarna till max. Spelarnas uppgift i sin tur blir att få ut det på plan. Händer det bör resultaten komma av bara farten. Det är ett tråkigt svar, men det viktiga är att ta en tag i matchen och utvärdera varje match. Sen får vi se hur långt det räcker.

Johan Velagic

Nationella partners