Peter Gerhardsson intervjuas efter en presskonferens.

Uddamålsförlust i Cremona

Italien besegrade Sverige med 1-0 i Cremona, Daniela Sabatino gjorde matchens enda mål. Sverige hade en fin period i andra halvlek och skapade chanser nog för åtminstone oavgjort - men bollen ville inte in. - Självklart är det en besvikelse att vi inte kan få hål på dom under 90 minuter, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

- Italien är ett bra och spelskickligt lag. Men dom skapar inte många farliga lägen på oss, så det är ju klart det är tråkigt att vi släpper in ett mål utan att få till ett framåt. Det känns som att det är det där lilla sista saknas idag, sista inspelet, sista touchen. Vi är inte tillräckligt effektiva helt enkelt, säger Jonna Andersson om matchen.

Italien började matchen bäst, som väntat med ett mycket högt och intensivt presspel. Det svenska försvaret höll dock för utmaningen, och några vidare målchanser fick inte Italien för sin press.
I slutet av den första halvleken började Sverige dra isär Italiens försvar med längre bollar och djupledslöpningar. Stina Blackstenius hade en boll inne efter en perfekt löpning, men målet blåstes bort för offside.

- Första halvlek var rätt jämn, väldigt bra försvarsmässigt av oss även om vi hade lite problem att etablera vårat passningsspel. Vi skapade ändå bra kontringslägen, och sen startar vi andra halvlek riktigt bra, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Det svenska ledningsmålet hängde verkligen i luften efter halvtidsvilan. Stina Blackstenius, Linda Sembrandt, Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani hade alla jättechanser direkt efter paus.

- Men, fotbollen är inte jättelogisk. Mitt i vår bästa period när vi skapar tre-fyra jättelägen, så gör dom 1-0 istället. Även om vi skapar en del chanser senare också så var det nog där och då vi borde ha gjort första målet. Italien får massor av energi av sitt mål, vi får jaga men får inte riktigt till det trycket igen som vi hade i början av andra, säger Gerhardsson.

Daniela Sabatino fick nu bli matchhjälte inför hemmapubliken, målet inpetat från nära håll när hon högg på en målvaktsretur. 

Sverige fick en landslagsdebutant i matchen när Nina Jakobsson (Piteå IF) byttes in i slutskedet.

En landskamp återstår nu för damlandslaget innan VM-året 2019 tar vid; England-Sverige som spelas i Rotherham den 11 november.

Nationella partners