Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Ett storvuxet Tjeckien blev för tuffa

Tjeckien var numret för stora - i flera bemärkelser - för Sverige i den avslutande matchen i future team-turneringen i samma land. Motståndarna vägde betydligt mer och det satte prägeln på matchen som Tjeckien vann med 7-1. - Dom sprang ifrån oss, tacklade bort oss - vi vann inte en närkamp på hela matchen och det är för att dom är större, säger den tillförordnade förbundskaptenen Hans Wildow.

Hela idén med future team-satsningen inom europeisk ungdomsfotboll är att talangfulla spelare som är något sena i puberteten ska få chansen att utvecklas och möta spelare från andra nationer i samma situation. Under future team-turneringen i Tjeckien slog konceptet lite fel vilket fick konsekvenser för Sveriges P16-landslag.

Belgien, det första motståndet för Sverige, hade spelare som hade kommit betydligt längre i den fysiska utvecklingen och Sverige förlorade med 1-6. I den andra matchen av turneringen, mot Danmark, var de fysiska förutsättningarna mer jämna och Hans Wildows landslag kunde vinna med 2-0.

Under fredagen spelades den tredje och sista matchen för Sverige i fyrnationsturneringen. Det mot hemmanationen Tjeckien och där var återigen motståndarna mycket starkare rent fysiskt.

- Det är på gränsen till ett U19-lag vi spelar mot. Dom var gigantisk mycket större än oss, så det var många kilos skillnad. Sen får inte vi släppa in sju mål, säger Wildow som inte vill ursäkta antalet insläppta mål men samtidigt påpeka att det inte gick att bortse från skillnaderna:

- Att springa ifrån dom är vi chanslösa på, vi kan inte vinna några närkamper och vi kan definitivt inte vinna några nickdueller. Vapnet man kan ha är att spela så fort som möjligt.

Även Tjeckiens lagledning reagerade på hur stora skillnaderna var och hemmanationen ska ta med sig det i framtiden berättar förbundskaptenen.
- Dom har inte hittat rätt än. Dom hade folk här som såg att det här blev fel. Det är bara synd att det var vi som straffades.

I den första halvleken hade inte Sverige mycket att komma med mot det storvuxna Tjeckien. Den andra halvleken höjde sig dock P16-killarna i future team-landslaget och spelade jämnt med tjeckerna fram till slutet.

- Ja, i den andra halvleken spelade vi helt okej. Men vi orkade inte mot slutet när Tjeckien gjorde två mål. Vi klarar av det förutom dom sista fem minuterna, säger Wildow och avslutar:

- Det har varit väldigt bra här nere, ett jättebra evenemang. Det är en jättebra erfarenhet för spelarna men vi får inte förlora med 7-1. Det får jag ta på mig.

Sveriges startelva: 12 Kristoffer Westerberg (K) - 3 Viggo Berlin Eriksson, 6 Nikolaos Dosis, 9 Hugo Bergström, 2 Felix Bennarp - 10 Isak Dahlqvist, 14 William Hallgren, 16 Kolja Oudenne, 15 Daniel Miljanovic - 18 Paul Eichoue, 19 Oliver Hintsa.

Sveriges ersättare: 1 Gustav Leijon - 4 Lucas Bresmar, 5 Melker Dahlqvist, 7 Victor Karlsson, 8 Erik Ahlstrand, 11 Emil Franzon, 13 Erik Grandelius, 17 Jesper Dickman, 20 Noa William.