Oavgjort i sista genrepet för F19/98-landslaget

Uppladdningen inför Elite Round slutade med en förlust och en oavgjord match för F19-landslaget i La Manga. Det stod klart under tisdagen efter att Holland kvitterat till 1-1 med kvarten kvar av matchen. - Scenariot påminner om första matchen. Det är lite klassiskt i La Manga. Vi spelar och orkar i 60 minuter, säger förbundskaptenen Calle Barrling.

F19-landslaget hade en tuff inledningsmatch i La Manga. Danmark vann med 2-1 och hade övertaget, främst i den andra halvleken. Under tisdagen var det chans till revansch för tjejerna, som tränar och spelar två landskamper i La Manga som förberedelser inför Elite Round i Norge i början av april, mot Holland.

Matchen började i ett rasande tempo, som kanske särskilt gynnade Holland. Spelet böljade fram och tillbaka och det skapades chanser åt båda håll, med ett litet övertag för Holland. Redan i den andra matchminuten fick holländskorna ett friläge som tvingade Moa Öhman i det svenska målet till en benparad av hög klass.

Tre minuter senare hade Holland ett skott i ribban vilket Sveriges svarade på genom att också pricka ribban i en målchans. Ja, spelet gick snabbt från straffområde till straffområde.

Ju längre halvleken led tog Sverige dock mer och mer över taktpinnen och 17 minuter in i halvleken kom också ledningsmålet. Det var ett snyggt mål, regisserat Cajsa Åkerberg och Loreta Kullashi. Åkerberg närmast brottades med en holländska vid kortlinjen, tog sig upp och serverade Kullashi som dundrade in 1-0.

- Förutom de tio första minuterna är första halvlek är riktigt bra. Vi får ett flyt i vårt anfallsspel och tar oss fram på planen på ett väldigt effektivt sätt. Det var lite som i första matchen men ännu bättre, säger Calle Barrling.

Den resterande delen av halvleken mattades spelet något och Sverige kontrollerade matchen på holländsk planhalva – även om de inte alls var oävna med sina kontringar.

Sverige hade ett drömläge att utöka ledningen i den 42:a minuten när kaptenen Nellie Lilja frispelade Åkerberg med en underbar djupledsboll. Den holländska målvakten var dock snabb i tanken, tog sig ut utanför straffområdet och kunde rädda Åkerbergs avslut med en fin benparad.

Om det hände mycket i den första halvleken blev andra halvlek chansfattig. Lagen turades om att äga korta perioder av spelet men sett över 45 minuter var det jämnt, även om Sverige tröttnade lite ju längre matchen led. Därför var det lite bittert när Joelle Smits, på en halvchans, fick en snedträff som ledde till kvitteringen. Smits bredsida blev till en lobb som gick över Agnes Granberg, som byttes in efter halvtid, och studsade in precis intill stolproten.

Efter målet hade lagen en varsin målchans till ett segermål men 1-1 stod sig till slutsignal.

- Vi orkar inte flytta upp laget när dom har anfallsspelet. Vi måste flytta upp laget lite snabbare ibland, lite tröttare ben och huvuden i slutet av matcherna, analyserar Barrling som ser positivt på utmaningen i Elite Round om en månad.

- Vi har blivit bättre och bättre på träningarna här nere. Om en månad kommer vi orka i 90 minuter för att orka det spelet vi vill spela. Jag ser på tjejerna att dom kommer att vara piggare om en månad, det är klassiskt på något sätt.

Startelva: 1 Moa Öhman - 2 Selina Henriksson, 4 Linnea Svensson, 13 Linnéa Berger, 5 Amanda Nildén - 17 Cajsa Åkerberg, 16 Alexandra Jonasson, 6 Ebba Wieder, 8 (K) Nellie Lilja, 7 Ida Strömblad - 20 Loreta Kullashi.
Ersättare: 12 (MV) Agnes Granberg, 3 Josefin Rybrink, 9 Therese Simonsson, 10 Emma Westin, 11 Malin Larsson, 14 Edina Filékovic, 15 Amanda Persson, 18 Evelina Finndell, 19 Matilda Olsson.