Link

Lärorikt U23-läger för truppens minstingar Lilja & Kullashi

U23-landslaget avslutade årets sista samling med en 0-2-förlust mot Frankrike. För truppens minstingar Nellie Lilja och Loreta Kullashi var det en lärorik samling. – Det är alltid lärorikt. Man möter bra lag även om det är träningsmatcher, säger Loreta Kullashi.

Nellie Lilja och Loreta Kullashi (båda födda 1999) är vana vid att vara yngst i sina lag. Trots deras ringa ålder har de framträdande roller i sina klubblag i Damallsvenskan. Lilja har varit ordinarie i sitt Limhamn Bunkeflo hela säsongen och fått stort ansvar på mitten. Kullashi anslöt till Eskilstuna United från AIK i somras och hann smälla in sex mål på tio matcher.

Namn: Loreta Kullashi
Född: 20 maj 1999
Position: Offensiv mittfältare/Anfallare
Klubb: Eskilstuna United DFF
Landskamper/mål: 30/15

Du har ett rätt fint målsnitt, eller vad säger du?
– Det är helt okej. Jag är ganska nöjd, men det kunde ha gått bättre. Jag blir ju aldrig riktigt nöjd, säger Loreta Kullashi.

Även i landslagssammanhang är Lilja och Kullashi ofta yngst. Duon har flertalet gånger varit med som underåriga spelare.

– Både jag och Loreta har spelat många matcher för både F99- och F98-landslaget. Då var vi alltid yngst i truppen. Vi har fått mycket erfarenhet på det viset som vi kan dela med oss i F99-landslaget sen, säger Nellie Lilja.

Namn: Nellie Lilja
Född: 28 februari 1999
Position: Central mittfältare
Klubb: IF Limhamn Bunkeflo
Landskamper/mål: 35/6

Märker ni av att ni är yngst här i U23-landslaget på något vis?
– De äldre spelarna har mer erfarenhet så man lyssnar så klart. Man tar till sig extremt mycket. Samtidigt får man inte glömma bort att man själv måste ta för sig och vara aktiv. Då kommer man in i det och lär sig mer. Man får inte tänka på att man är yngst, säger Lilja.

Samlingen i Göteborg var ynglingarnas andra U23-läger. I matchen mot Frankrike fick båda 18-åringarna förtroendet från start. Nellie Lilja som central mittfältare. Loreta Kullashi som vänsterytter. Den sistnämnda var närmast ett svenskt mål i gårdagens förlust med en nick i ribban. För Liljas del var det som vanligt förtjänstfullt slit inne på mitten under hennes dryga 80 minuter på planen.

– Det är mycket man kan ta med sig från den här matchen och det här lägret. Det är framförallt tempot och noggrannheten i 90 minuter. Det finns inte tid att slarva. Man måste vara på tårna hela tiden, speciellt när man möter ett sådant spelskickligt lag, säger Lilja.

– Det är alltid lärorikt och man möter bra lag även om det är träningsmatcher. Sen är det också ett steg upp från F19-landslaget. Det går snabbare och folk är mer noggranna här i U23. Det är bra spelare som är med här och som har varit med i a-landslaget. Då kan man se ungefär hur långt ifrån man är också, säger Kullashi.

Hur långt ifrån är ni a-landslaget då? När dyker ni upp i de sammanhangen?
– Kanske VM 2019. Antingen där eller OS i Tokyo 2020, funderar Lilja.

– Haha, det är ett bra mål, fyller Kullashi i.

– Jag har haft det som en dröm sedan jag började spela fotboll som liten. Att jag ska gå hela vägen. Det hade varit en dröm som går i uppfyllelse om man når a-landslaget en dag. Att få dra på sig tröjan där. Det hade varit häftigt, säger Lilja.

Nellie Lilja om Loreta Kullashi...
– Loreta har alltid varit den skickliga spelaren med bra teknik och har alltid kontroll på bollen. Det gäller att man inte gör bort sig mot henne för då vet hon exakt vad hon ska göra. Man får se upp. Sen är hon en farlig målgörare och tar verkligen varje tillfälle i akt. Hon har väldigt goda chanser att nå a-landslaget och att ta klivet till de stora klubbarna ute i världen i framtiden.

Loreta Kullashi om Nellie Lilja...
– Nellie är en klok spelare som är väldigt lugn och trygg med bollen. Det är en jättebra spelfördelare, hon tycker om att ha mycket boll och gör sig hela tiden spelbar. Hon kan verkligen gå hur långt som helst om hon fortsätter som hon gör nu.