Gruppsegern klar i EM-kvalet!

Två spelade matcher och sex inspelade poäng. P16-landslaget fortsätter vinna i EM-kvalet som spelas i Finland. Under fredagen följde Sverige upp onsdagens inledande seger med att besegra Bulgarien med 3-1. Landslaget toppar nu kvalgruppen och är kvalificerat till nästa steg i kvalspelet, Elite Round i vår.

Sverige tog en ny viktig seger i kvalspelet. Nu är landslaget kvalificerat till Elite Round, sista steget i kvalet till nästa års P17-EM. Men det var inte helt enkelt mot Bulgarien. Under den första halvleken hade Sverige problem att komma upp i den nivå laget besitter.

- Vi är lite trögstartade idag. Vi spelar en ytterligare blåsig match med kraftig mot- och medvind i de olika halvlekarna. Vi började i motvinden och var inte riktigt på plats från början, säger förbundskapten Roland Nilsson.

Ett trögt Sverige gav Bulgarien självförtroende. Bulgarien rullade runt bollen bra i första halvlek och kom in i matchen bättre än Sverige som fick jobba sig in. Inget av lagen dock med några riktigt klara chanser under den första halvleken.

- I halvtidspausen tar vi ett rejält snack om vad vi skulle göra i den andra halvleken. Sedan går vi ut och gör det vi pratat om och kommer igång på ett helt annat sätt. Mycket bra av killarna och det gav resultat snabbt, säger Roland Nilsson.

Under loppet av de första tio minuterna i den andra halvleken gör Hampus Finndell och Edvin Crona 1- och 2-0. Precis innan 1-0 drar Bulgarien dessutom på sig ett rött kort.

- Efter utvisningen gör vi två mål och spelar bra ett tag. Men sedan slår vi av och tror det är färdigt. Vi bjuder in Bulgarien igen som gör mål på en halvchans. Det blir lite nervöst i ett par minuter innan vi åter tar tag i saken och punkterar matchen genom Filston Mawanas 3-1-mål, säger Roland Nilsson.

Efter 3-1 kontrollerar Sverige matchen och tar en ny seger. Laget är kvalificerat för nästa kvalspel men fortsatt väntar en avslutande match i gruppen - Georgien 12:00 på måndag.

- Det är ytterligare match som vi vill vinna. Vi har fått lite smällar och en del spelare har trötta ben. Vi får vara glada för tre poäng här ikväll och sedan slicka såren för att se hur vi kan ställa upp på måndag, säger Roland Nilsson och avslutar:

- Om Bulgarien är kvicka så är Georgien ett snäpp vassare. Det blir en riktig värdemätare.

Senare på fredagkvällen lyckades Finland besegra Georgien med 2-0 och därmed står det klart att Sverige kommer att vinna gruppen alldeles oavsett resultaten i slutomgången. Elite Round-kvalet kommer att lottas 13 december. I det kvalet gäller det att antingen vinna gruppen eller vara bland de sju bästa tvåorna (av åtta grupper) för att nå EM-slutspelet. EM kvalificerar i sin tur också för U17-VM, de fem bästa i EM får en biljett till VM i Indien.

Sveriges startelva: 12 Jakob Tånnander - 7 Jake Weisbrod, 3 Viktor Krüger, 6 Tim Stålheden, 4 Malte Persson - 16 Dejan Kulusevski, 8 Hampus Finndell, 13 Benjamin Tannus, 14 Pavle Vagic (K) - 15 Edvin Crona, 18 Måns Saebbö.