Avslutande svensk förlust

Det blir inget EM-slutspel för det svenska F17-landslaget. I kvalets avgörande match hade Sverige pressen på sig att vinna mot hittills obesegrade Norge. Uppgiften visade sig dock bli för tuff mot ett starkt norskt motstånd. Sverige stod upp bra i den första halvleken men fick se sig besegrade efter att Norge utnyttjat en svag period i det svenska spelet efter paus. Matchen slutade 6-0 i norsk favör.

- Vi är såklart väldigt besvikna. Men man har lärt sig, det är så här ibland, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Scenariot inför den avgörande kvalmatchen var klart. Sverige behövde slå hittills obesegrade Norge för att sno åt sig platsen till EM-slutspelet.

- Det är ett bra norskt lag med duktiga spelare, det visste vi redan innan. Men vi har spelat jämnt med det norska laget tidigare så vi visste att vi ändå kunde ge dem en match, säger Pär Lagerström.

Ja, i den första halvleken står Sverige upp bra mot det norska motståndet. Norge tillåts ha bollinnehavet men det svenska försvaret står rätt i position. Efter drygt 20 minuter kommer dock det norska ledningsmålet som försvårar utgångsläget ytterligare. Nu skulle det krävas två svenska mål för att ta sig till EM-slutspelet.

- Det är synd. Vi gör det bra i den första halvleken och skapar lägen. Bland annat har vi en boll i ribban och något friläge. Vi trycker på framåt och ju längre halvleken går desto bättre tycker jag vi blir. Men istället för att gå till halvtidsvilan i ledning är det Norge som leder med 1-0 efter en tappad markering, säger Pär Lagerström.

Taktiken inför den andra halvleken var klar. Gå ut och fortsätta som i den första. Sverige hade spelat bra och målchanser skulle fortsätta dyka upp. Men redan två minuter in får Norge chans att ställa om mot det svenska laget.

- De får en omställning och plötsligt är det 2-0. Då händer det något. Tjejerna vet att de måste vinna och göra mål. 2-0 kom som en chock och det blir något mentalt fel. Vi blir utspridda och kör en och en, då är Norge så bra som de visar och kan avgöra matchen definitivt, säger Pär Lagerström.

Norge utnyttjar situationen som uppstår till fullo. Ett fartfyllt norsk lag utnyttjar misstagen och under sju jobbiga minuter gör Norge fyra mål. Matchen är defintivt avgjord och Sverige får kämpa sig tillbaka till strukturerna för att få stopp på norskorna.

- Det är en jättebesvikelse att det blir så, men det är unga spelare och en del av utbildningen. Sen får vi ändå stopp på det. I ett sådant läge som uppstår skulle det kunna rinna på ytterligare, så det är bra att se att tjejerna visar karaktär och kämpar de återstående 20 minuterna till slutet, säger Pär Lagerström och fortsätter:

- Fotboll är en lagsport och när vi blir utspridda så utnyttjar norskorna det. Det är bara att gratulera ett fantastiskt Norge och försöka ta med oss den första halvleken där vi ger dem en rejäl match. Sen får spelarna lära sig från detta, men det är såklart ingen rolig erfarenhet, avslutar Pär Lagerström.

Sveriges startelva: 1 Ellen Johansson - 2 Josefin Johansson, 13 Linnea Selberg, 3 Matilde Abrahamsson, 15 Wilma Wärulf - 16 Matilda Olsson, 4 Linnea Svensson, 8 Nellie Lilja (K), 7 Cajsa Åkerberg - 6 Linn Vickius, 9 Emma Engström.