Link

Lyckad start på kvalet

Det blev en lyckad premiär i EM-kval 1 för det svenska F16-landslaget. Sverige vann förmiddagsmatchen mot Slovakien med 3-1. Landslaget fick således en perfekt start på kvalet där de två bästa lagen i gruppen går vidare till nästa steg i kvalprocessen, Elite Round.

Sverige vann den första matchen i EM-kval 1 då Slovakien besegrades med 3-1.

- För några veckor sedan hade vi två tuffa och välspelade landskamper mot Norge. Förberedelsen med tufft motstånd var bra och något vi kunde ta med oss in till kvalstarten. Slovakien är inte lika bra som Norge, men de har ett par individuellt skickliga spelare så vi visste att det skulle bli tufft, säger tillförordnade förbundskaptenen Victoria Sandell Svensson.

Det svenska laget gjorde dock vad som behövdes, tre mål framåt och enbart ett insläppt. Det förlösande 1-0-målet stod Sandra Nilsson för när hon snyggt skruvade in en hörna direkt i mål efter dryga halvtimmen.

- Vi skapar mycket chanser men det första målet satt ändå hårt inne. Sen gjorde Sandra det snygga målet från hörnflaggan och det släppte för tjejerna. Det var ingen oro innan 1-0 men målet var förlösande och efter det kunde spelarna slappna av och skapa ännu fler chanser, säger Victoria Sandell Svensson.

I den andra halvleken utökar sedan Sverige till både 2- och 3-0. Matilda Ovenberger står för 2-0 när hon springer ifrån sin back, bryter inåt i planen och distinkt sätter dit bollen i mål. Nellie Lilja utökar sedan ytterligare på en hörna.

- I den andra halvleken är vi bättre. Vi spelar tightare försvarsspel och är aggressivare. Då kommer även två ytterligare mål, säger Victoria Sandell Svensson.

Men det höll på att bli nervöst. Slovakien tillåts komma in i matchen och gör 3-1. Därefter gör Ellen Johansson en vass räddning som hindrar Slovakien att reducera till 3-2, en viktig räddning som höll kvar Sverige i förarsätet.

- 3-1 kändes onödigt och vid 3-2 hade det blivit nervöst. Men Ellen gör en kanonräddning och efter den återfår vi lugnet och spelar av matchen. Det är en bra laginsats där vi gör vad vi ska, tar tre poäng, säger Victoria Sandell Svensson.

Vidare i EM-kval 1 väntar nu Rumänien på onsdag och Ryssland på lördag. Sverige behöver komma som sämst tvåa i gruppen för att avancera till Elite Round.

- Ryssland är förmodligen gruppens svåraste motståndare. Nu gäller det att njuta av segern och ladda om inför Rumänien på onsdag, avslutar Victoria Sandell Svensson.

Sveriges startelva: 1 Ellen Johansson - 2 Emma Öjert, 3 Matilde Abrahamsson (K), 4 Linnea Svensson, 5 Sandra Nilsson - 16 Matilda Olsson, 8 Wilma Öman, 6 Nellie Lilja, 11 Ebba Hed - 17 Izabell Rydell, 9 Matilda Ovenberger.