Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

2-1 mot Polen i Elite Round

Ett tidigt mål av Filippa Curmark och ett sent mål av Lina Hurtig gav F19-landslaget seger i första matchen av Elite Round, 2-1 mot Polen. - Viktiga tre poäng, det här var en nyckelmatch för att få till den avgörande match vi vill ha mot Frankrike, säger förbundskapten Calle Barrling.


I fjol vann Polen finalen i U17-EM mot Sverige. Nu var det returmatch för ett antal tjejer (födda -96) i de båda lagen som var med då, och den här gången var Sverige det starkare laget.

- Vi är glada att slå ett så bra lag som Polen, det syns verkligen varför dom vann U17-EM i somras. Dom är disciplinerade, pålästa, tuffa och har en klok coach. Men idag är vi det något bättre laget och vi vinner rättvist, säger förbundskapten Calle Barrling.

Sverige tog ledningen i fjärde matchminuten genom Filippa Curmark, men Polen kvitterade i 25:e minuten efter en hörna.
- Dom lurade oss där faktiskt. Dom hade studerat oss ordentligt, och gjorde mål på en intränad variant. Vi kom av oss lite efter det målet, men i andra halvlek kom vi igång igen och tog över spelet.

Polen spelade fysiskt mot svenskorna, och drog på sig tre gula kort och 21 frisparkar.
- Polen var väl pålästa som sagt. Vi är ett tekniskt lag och dom valde att möta det genom att smälla på ordentligt. Men det säger vi absolut inget om, att spela tufft är ett verktyg som är tillåtet i fotboll. Det var en bra match mellan två bra lag, väldigt roligt också att få spela på en helt perfekt gräsmatta så här tidigt i april. Det här är en av de bästa planer jag har sett, värdarna här nere har gjort ett otroligt bra arbete, säger Barrling.

Lottningen av grupp 3 i Elite Round är osannolikt tuff. Frankrike är regerande världs- och europamästare för F19, Polen europamästare för F17, och så då Sverige som spelat fem F19-slutspel (och tagit tre medaljer) sedan 2008.
- Vi vet hur kul det är att spela slutspel, så det var viktigt att få den här starten på Elite Round. Nu har vi en uppgift att ta oss av mot Rumänien, sen hoppas vi att vi är klara för en avgörande match mot Frankrike på torsdag, säger Calle Barrling.

I gruppens andra match hade hemmanationen Frankrike en enkel resa mot Rumänien, slutresultat 5-1. På måndag möts Frankrike-Polen och Sverige-Rumänien.

Sveriges startelva: 1 Zecira Musovic - 2 Elin Björklund, 13 Nathalie Björn, 4 Elin Karlsson, 5 Nellie Karlsson - 7 Filippa Curmark, 8 Fanny Andersson, 6 Julia Wahlberg, 15 Lotta Ökvist, 9 Stina Blackstenius, 10 Lina Hurtig.
Ersättare:12 Matilda Haglund - 16 Tove Almqvist, 18 Filippa Angeldahl, 3 Julia Ekholm, 11 Moa Hedell, 14 Anna Oskarsson, 17 Julia Zigotti Olme.

Livescore via uefa.com

Elite Round spelas i sex grupper där gruppsegrarna samt kvalets bästa tvåa kvalificerar sig till EM.