2-0 mot Irland tar Sverige till nytt slutspel

F19/94-landslaget har avancerat till EM-slutspel efter att ha besegrat Irland med 1-0 i tisdagens gruppfinal. Svenska målskyttar i slutet av matchen Marija Banusic och Pauline Hammarlund. – Jag måste säga att vi fick till en fullträff idag och det var länge sedan jag såg en så bra fotbollsmatch. Två bra lag, högt tempo och fysiskt, säger förbundskapten Calle Barrling.

Irland har ett rykte om sig att vara ett svårspelat lag och var bland annat i final i U17-EM härom året. Och de tvingade Sverige till hårt arbete i den första halvleken.
– Irländskorna pumpar på, forecheckar och pressar högt. Vi fick försvara oss mycket i den första halvleken och vi gjorde det mycket bättre än mot Italien senast, säger Calle Barrling.
– Samtidigt visste vi att de skulle tröttna och inte orka pressa på samma sätt. Vi såg tendenser till det i slutet av första halvlek och i andra är det inget snack. Då spelar vi fantastiskt fin fotboll.

Sveriges båda mål kom under matchens sista tjugo minuter och det var Marija Banusic som gjorde det viktiga 1-0-målet. Hon vann en duell mot en av de irländska mittbackarna och kunde sedan runda målvakten och rulla in bollen i öppet mål.
2-0 kom efter en svensk omställning där inhopparen Mimmi Löfwenius hittade in med ett inspel från högerkanten till Pauline Hammarlund som satte bollen ribba in.
– Ett riktigt vackert mål och sedan höll vi bollen de sista minuterna. De fick inte låna den, konstaterar Barrling nöjt, och passar på att hylla sin båda forwards.
– I 4-4-2 är det jätteviktigt att ha två forwards som fungerar tillsammans. De (Banusic och Hammarlund) har samarbetat otroligt bra gör fem mål tillsammans på tre tuffa internationella matcher.

EM-slutspelet, där Sverige är titelförsvarare avgörs i Wales 19-31 augusti med Swansea som huvudort. Förutom Sverige och värdnation Wales har Danmark, England, Finland, Frankrike, Norge och Tyskland kvalat in.

Sveriges startelva: 1 Louise Högrell - 2 Alice Nilsson, 3 Alexandra Benediktsson, 14 Julia Wahlberg, 6 Elin Bragnum - 8 Malin Diaz Pettersson [K], 10 Fanny Andersson, 7 Lina Hurtig, 18 Nina Jakobsson - 9 Pauline Hammarlund, 15 Marija Banusic.
Ersättare: 12 Maja Ohlsson - 4 Amanda Hallesjö, 5 Anna Welin, 11 Sofia Anker-Kofoed, 13 Rebecka Persson, 16 Mimmi Larsson, 17 Mimmi Löfwenius.